Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Със силно понижени критерии тръгва петият опит за продажба на ВМЗ

7 коментара
Сн. БГНЕС

Пети опит за продажба на силно закъсалите финансово “Вазовски машиностроителни заводи“ (ВМЗ) в Сопот стартира Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Новият конкурс, който бе обявен във вторник, ще се проведе по силно занижени критерии към кандидатите спрямо предишната процедура, която завърши безславно в средата на януари 2013 г. с неприета от държавата оферта от единствения останал на финала кандидат – фирмата ЕМКО, тъй като не внесе изискуемия депозит за участие.

 

Поредната неуспешна приватизация на дружеството стана на фона на стачки на работниците, които с месеци не бяха получавали заплати. Тогава парламентът реши да извади ВЗМ от списъка на държавните предприятия, които могат да се продават само с одобрена от народното събрание стратегия.

 

Сега агенция е подготвила новата процедура със значително по-ниски изисквания спрямо бъдещите купувачи.

 

Докато в предишния конкурс за оръжейното предприятие се допускаха само стратегически инвеститори, от които се искаше да имат годишни приходи от произведена отбранителна продукция за минимум 40 млн лв. годишно или 120 млн. лв. за последните три години, сега се допускат и консорциуми с финансови инвеститори, а за стратегическите условието е за двойно по-ниски постъпления от 20 млн. лв. годишно.

 

За да бъдат допуснати до конкурса, финансовите инвеститори трябва да създадат консорциум с производител на оръжейна продукция, който да притежава поне 70 на сто от общия капитал и да покрива изискванията за стратегически инвеститор.

 

И двата вида претенденти трябва да са получили разрешение за достъп до класифицирана информация, а кандидатите, които не отговорят на изискванията, няма да бъдат допуснати до подаване на оферти.

 

Конкурсната документация, която не съдържа информационния меморандум на дружеството, може да се закупува в срок от 20-я до 40-я ден от датата на обнародване на решението в Държавен вестник.

 

Информационният меморандум ще бъде предоставен на лица, закупили конкурсна документация, подписали декларация за неразгласяване на информация и които отговарят на следните предварителни квалификационни изисквания:

 

Срокът за подаване на обвързващи оферти е до 15.00 часа на 185-ия ден от публикуването на решението, а депозитът за участие е в размер на 1 млн. лв. В предишната процедура депозитът беше 3 млн. лв.

 

В последния опит за продажба на БМЗ от кандидатите се искаше да покрият и дългове за над 150 млн. лв. на дружеството. Сега не е ясно дали ще се постави такова условие

 

И сега до участие в конкурсната процедура не се допускат офшорни дружества и лица в ликвидация или обявени в несъстоятелност, както и осъдени за банкрут.

 

В предишния конкурс се включиха фирмата ЕМКО на бизнесмена Емилиян Гебрев, която се занимава с обезвреждане на стори боеприпаси, фирмата за внос и износ на оръжия "Сейдж Консултантс" на Христо Христов и Генчо Христов, както и русенската "Дунарит", чийто собственик е на фирмата "Кемира" ЕООД, свързвана с банкера Цветан Василев, който е мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #7

    Мое ли аз да попитам за всеки случай: КОЛКО ДУШИ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ВЪВ ВМЗ СА ГЛАСУВАЛИ МИНАЛАТА НЕДЕЛЯ ЗА ГЕРБ И НЕГОВИЯ ХАРИЗМАТИЧЕН ИДИОТ БОЙКО БОРИСОВ ! Е те така само да попитам , оти и я сакам да знам колко са шашавите в България. Оти мое да се окаже ,че ние шопите под Витоша не сме най-алтави .

  2. Анонимен
    #6

    Чудесно управлявана държавна компания това е ВМЗ Сопот : загубите на дружеството са традиция през последните години се движат между 6 и 20 млн. лв., като само за първите три месеца на тази са почти 3 млн. лв. Дълговете пък са около 150 млн. лв., като една трета са към държавата,а персонала е около 2500 души и зависят от държавни поръчки за какво говорим изобщо.ВМЗ е трагедия,умишлено е източвано и крадено и ако не се приватизира след време като Кремиковци ще трябва да го закрием,2500 души да останат без работа,а държавата да изгуби 50 милиона които има да взима.

  3. Анонимен
    #5

    "В последния опит за продажба на БМЗ от кандидатите се искаше да покрият и дългове за над 150 млн. лв. на дружеството. Сега не е ясно дали ще се постави такова условие" охооо котйооо, ми че кой ще ги погасява тия 150 милиона, от небето ли ще паднат? айде всички в един тон: "Как може да продават този прекрасен завод!!Предатели,крадци!!" В крайна сметка ще оставят доста хора без работа Шибани боклуци червени гербери.

  4. Анонимен
    #4

    Изключително слаб, неинформиран и некомпетентен материал на Mediapool, нетипично. Нека авторите първо вникнат в проблема и след това да пишат. Проблемът с приватизацията на ВМЗ са синдикатите, главно глупакът Димитров от КНСБ, които продължават да искат да запазят всичките 3000 работници, а сметката излиза горе-долу с не повече от 900-1000. Това е последното голямо държавно предприятие, от което синдикатите смучат подаяния. Е, насмукаха се. И то отива по дяволите, няма Костов, яма Мостов, дребни български душици крадливи, синдикални...

  5. Анонимен
    #3

    Абе,когато Костов продаваше фалиралите държавни предприятия ,всички ревяхте,че продавал евтино прекрасни социалистически заводи. Ето ви един прекрасен соцзавод от "печелившата военна индустрия",ЗАЩО ТИККВУНЯ НЕ ГО ПРАДАДЕ СКЪПО ,А ? Боклуци червени ГЕРБ-ерастки !

  6. Анонимен
    #2

    и.к. ПРОДАВАШЕ ЗА ЕДИН ДОЛАР. Сегашните са по-алчни, искат милиони (за тях де, комисионни).

  7. Анонимен
    #1

    М.Н. А сега де, ами ако накрая го продадат на безценица на някой все пак намерил се купувач, после кого ще обвиняват, като вече от много години насам начело на страната ни не е Иван Костов? Много труден въпрос. Може пък и да се открие връзката с Костов по някакъв начин.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.