Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзът на издателите подаде жалба в Брюксел за незаконна държавна помощ за КТБ

50 коментара
Мажоритарният собственк на КТБ Цветан Василев, Сн. БГНЕС

Оглавяваният от Любомир Павлов Съюз на издателите в България подаде в четвъртък в Европейската комисия жалба за незаконна държавна помощ, предоставена на Корпоративна търговска банка (КТБ) и по този начин на свързаната с нея Нова българска медийна група (издаваща вестници "Телеграф", "Монитор", "Политика" и свързана косвено с вестниците "Уикенд" и "Шоу" и с телевизия ТВ7).

Съобщението за подадената жалба е поместено в онлайн изданието на в. "Труд", в който Любомир Павлов е съсобственик. Направено е уточнението, че "подателят на жалбата не се възползва от правната възможност неговата анонимност да бъде запазена", тоест Съюзът на издателите застава с името си зад жалбата.

Известието става часове след като във "вражеския" вестник "Преса" бе поместена стенограма от запис на разговор на Любомир Павлов с неназовано лице, в което той открито говори за връзките си с властта и за своята "недосегаемост".

Любомир Павлов оглавява Съюзът на издателите, от който се отцепиха вестниците, контролирани от Делян Пеевски и КТБ, в. "Преса" на Тошо Тошев, свързаният непряко с КТБ в. "Стандарт" и др. Новият съюз е председателстван от Валери Запрянов, съиздател на в. "Преса" и списание "Тема".

Според подадената жалба "депозитите на държавни фирми и министерства в частната КТБ, която финансира изданията от групата на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, им дават необосновано конкурентно предимство, изкривяват пазара и са в нарушение на европейското законодателство за защита на конкуренцията".

В "Труд" е цитиран Любомир Павлов, който казва, че “симбиозата между пари на държавни фирми, частна банка, пресгрупа и разпространение няма нищо общо с Европа и е вече нетърпима за българското общество".

"Знам, че демагозите първо ще ни обвинят, че действаме против страната си", е добавил той. “България е част от ЕС и всеки тук трябва да спазва неговите правила. Ако комисията прецени, че жалбата ни е основателна, единственият резултат ще е, че КТБ и "Нова българска медийна група" ще трябва да възстановят незаконната помощ на държавата. От това България, нейните граждани, прозрачният бизнес и правителството само ще спечелят.”

Срокът за разследване по жалба за незаконна държавна помощ е 18 месеца. Ако комисията прецени, че такава помощ има, получателят трябва да я върне на държавата.

В публикацията се напомня, че преди три дни в Европейския парламент в Брюксел се е състояло изслушване по проблемите на свободата на медиите в България, организирано от групата на либералите в ЕП. Цитиран е и генералният директор на “Репортери без граници” Оливие Базил. “Няма либерален пазар на медиите в България. Българските медии са в ръцете на една група, която след падането на Тодор Живков господства в икономическия живот. Днес в България съществува банка, откъдето по-голямата част от медиите взимат пари", казва Базил.

Пред "Труд" Любомир Павлов коментира публикацията в "Преса" с думите: "Публикуваният текст е пълна манипулация и фалшификат. Опитват се да попречат на това, което се случи в Брюксел, и да предотвратят последиците".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

50 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Sada Marksys
    #50

    Колко услужливо си отразява собствените жалби към ЕК. Ккогато вложителите в КТБ са подали жалба за нарушаване на Директива 19/94 последно поправена с Директива 49/2014, и дори успяха да задеиства наказателна процидура, следвана от изплащането на гарантираните суми, нямаше медия която да говори за това. Дори сега, думата "директива" не се произнася по българските медии. Медиите се държат така, както "ако затварям очи и не казвам думата, може би ще изчезне" Събудете се, медии и журналисти. България се е отклонила от демократичният път и е станала авторитарна държава под вашият поглед и мълчание.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #49
  3. Анонимен
    #48

    Ето как един скандал се потулва чрез друг! Уличиха Павлов във връзки със съдии и грозна демонстрация на недосегаемост и той отвърна на удара с нов компромат. Епизод пореден от сагата Междумедийни войни.

  4. Анонимен
    #47

    Това заприлича на сапунен сериал! Истинското лице на родните медийни собственици е уродливо и развратно - за пари убиват и колят! Този измислен скандали за държавни облаги в полза на едни напълно го доказва. Нима държавата не облагодетелства достатъчно фармацефтичния олигарх, който дирижира Павлов? Гниди зловонни!

  5. Анонимен
    #46

    Павлов да не се чуди на кого да си отмъщава, ами нека стане малко по-сериозен, защото с тези нападки в момента пада голям смях.

  6. Анонимен
    #45

    Какви са тези глупости за незаконна държавна помощ? Да не се окаже, че е съвсем законна, а Павлов просто иска да си отмъсти задето не притежава властта над целия медиен пазар. Всички знаем, че той беше избран по втория начин на поста председател на Съюза на издателите! Така че той няма никакво морално право да повдига въпроса за свободата на словото в България.

  7. Анонимен
    #44

    Евала на медиапул, че са един от малкото сайтове, които поместиха стенограмата на Любомир Павлов - да се види що за човек има претенции към свободата на словото в България. Да видят всичко, че именно срещу него и неговите медии трябва да има жалба в Европейската комисия. Труд и 24 часа буквално са се превърнали в жълти вестници и няма да се учудя, ако скоро фалират.

  8. valeri_mechev
    #43

    комисарката като дойде първо да провери прозрачността на жалбоподателя и след това да проверява останалите! защото след като пъпката подава жалба, той самия трябва да е пример за прозрачност, а неговите медии досега не са демонстрирали такова поведение, особено с безконечните статии за кунева

  9. vuicho_vanio
    #42

    нищо няма да докаже, защото всички държавни пари са спечелени на търгове, които са били прозрачни, за разлика от пъпчивите медии

  10. Анонимен
    #41

    Аз не съм чувал нищо против КТБ до сега. В един момент се появява Павлов и отправя критики наляво и надясно. На всичкото отгоре си позволява вече и да обвинява, което е много лошо нещо за човек, който е направил куп измами и далавери в държавата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.