Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзът на съдиите настоява ВСС да разкрие истината за задкулисното кадруване

Организацията иска кадровиците да проучат фактите от последните СРС-скандали

14 коментара
Сн. БГНЕС

Съюзът на съдиите в България (ССБ) излезе с остра декларация към Висшия съдебен съвет заради липсата на официална реакция за изтеклите компрометиращи записи на високопоставени магистрати през последните месеци.

Организацията излиза с редица въпроси към кадровиците на Темида, които назряват от последните два скандала с изтекли разговори с високопоставени магистрати. Първият бе разговорът от Банкя, в който участват бившият премиер Бойко Борисов, бившият градски прокурор на София Николай Кокинов и обвиняемият бивш земеделски министър Мирослав Найденов. Съдиите смятат, че този случай е незапомнено голям скандал в съдебната власт, а оценка за него от ВСС още няма.

Магистратската организация припомня, че бившият премиер Бойко Борисов е "избрал" главния прокурор Сотир Цацаров, което се разбира от думите на Кокинов. Вторият скандал е на по-малко от седмица. В петък изтекоха законни СРС-ата на разговори между магистрати, които показват лобизма при избора на представители на прокуратурата във Висшия съдебен съвет.

"Гражданите научиха, че градският прокурор на София (избиран за два последователни мандата от два състава на ВСС) счита, че кариерата му не зависи единствено от кадровия орган на ВСС и собствените му качества", допълват от ССБ. Според съдийската организация уронването на престижа на съдебната власт и недоверието в нейната независимост се задълбочават заради убедеността на участниците в разговора, че изходът от делата не зависи само от фактите и закона.

ССБ допълва, че дори при "по-малко съкрушителни за авторитета на съдебната власт" скандали като Красьо Черния, съдебният съвет е назначавал специална комисия за разследване. Съдиите смятат, че единствено ВСС може да даде начало на оздравителен процес в система, но само ако оцени случилото се.

"Не съществува и друг начин за защита на собствената Ви независимост, която също беше поставена под съмнение в разговора между г-н Кокинов и бившия премиер с твърдението, че министър-председателят, а не Вие, е избрал главния прокурор", казват от Съюза на съдиите. Според тях бездействието създава много остър проблем, защото предстои избор на заместник на Кокинов.

Магистратите настояват ВСС да даде отговор на изтеклите законни СРС-ата преди седмица, които демонстрираха как кръгове в прокуратурата лобират за избор на своите фаворити за членове на кадровия орган на Темида. В случая се засяга изборът на Камен Ситнилски (бивш заместник-главен прокурор) и на Румен Боев (също прокурор). Участниците в разговори, които заемат шефски позиции в прокуратурите в Бургас и Хасково, говорят и за лоби на друг бивш заместник-главен прокурор – Валери Първанов.

"Дискредитирането на независимостта на ВСС рефлектира върху убедителността на цялостната му дейност, а в очите на гражданите вече е оспорена независимостта и на редовите съдии, прокурори и следователи", заявяват от съдийския съюз. Те напомнят, че в момента съветът продължава провеждането на конкурси за председатели на съдилища и административни ръководители на прокуратури, които публично бяха замесени в изтеклите СРС-ата.

"Считаме, че няма по-спешни проблеми пред съдебната власт от тези, свързани с разрушеното доверие на редовите съдии и прокурори към кадровия им орган. Липсата на доверие, че конкурсите се провеждат честно, отблъсква почтените и компетентни магистрати да участват в конкурси. Разраства се съмнението, че решенията "се договорят” предварително и непрозрачно, че в процеса на решаване влияят икономически и политически фактори. Несъмнено точно тази представа е и в основата на гражданското недоверие в независимостта на съдебната власт", казват от ССБ с очакването за незабавна реакция от Висшия съдебен съвет.

Настояването е кадровият орган да "изясни на фактите задълбочено и честно, да се формулират проблемите и да се дадат нужните отговори". Въпросите са: Съществуват ли зависимости на членове на ВСС, прокурори, съдии и следователи от задкулисни центрове на власт? Какъв е процесът, по който вземате решения? Какви са резултатите от проверката на делата на г-н Кокинов? Как се е осъществявало кариерното израстване на другите споменати (в СРС-ата) магистрати и дали те са независими? Какви мерки ще се вземат, за да бъдат убедени съдиите и прокурорите, че изборите за председатели на съдилища и прокуратури не са предрешени и има смисъл те да участват в тях?

"Продължаващото бездействие в конкретната обстановка ще се възприеме от обществото като знак, че не търсите решение, защото сте част от проблема", се казва още в декларацията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #14

    Хвани едните удари другите никога няма да се подведат взаимно.

  2. Анонимен
    #13

    Така наречената "СЪДЕБНА СИСТЕМА" трябва НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ РАЗФОРМИРОВАНА. Над 90 % от "магистратите" са корумпирани. Въвеждане на ПЪЛНА ИЗБОРНОСТ от долу до горе. И ПЪЛНА ОТГОВОРНОСТ. ПРЕМАХВАНЕ НА ВСЯКАКВИ ИМУНИТЕТИ, каквото чудо няма по света. Съдии да вършат престъпления, а "имунитетът" им да ги брани от разследване. ВЪН КОРУМПИРАНИТЕ ОТ ТЕМИДА!!!

  3. Анонимен
    #12

    Съдебната власт е най-корумпираната и мафиотизирана част от обществото. Само най крути мерки ще помогнат за оздравяването и. ВСС, председателите на върховни, областни, окръжни и районни съдилища и прокуратури, да се ИЗБИРАТ ОТ НАРОДА. Да се направи задълбочена проверка на имотното им състояние, както и на техните семейства, семействата на родителите и децата им, за да се установи има ли съответствие между доходите им и притежаваното от тях. Всички осъдителни присъди от европейски или български съд, наложили санкции поради грешни решения, да се изплащат от съответните съдии, прокурори и следователи сътворили тези решения.

  4. Анонимен
    #11

    Съдебната система е най-прогнилата, най-корумпираната част от нашето общество. Само кардинални промени могат да поставят начало на оздравяването и. Висш съдебен съвет, председатели на върховни, областни, окръжни и районни съдилища, главен прокурор, ръководители на областни, окръжни и районни прокуратури и други ръководни магистрати да се избират от народа за определен мандат. При осъдителни решения на европейски или наш, български съд, наложените санкции, да се изплащат от съответните съдии, прокурори

  5. Анонимен
    #10

    Съюзът на съдиите от една страна представлява само около 1/5 от съдиите, а от друга - се занимава предимно с това да лобира за свои "изтъкнати" членове. Справка "репресираната" съдийка Мирослава Тодорова, която между другото му беше и председател. Защо изобщо им давате трибуна?

  6. Анонимен
    #9

    Ако Съюзът на съдиите твърди, че ВСС няма официална реакция, значи не е добре информиран. Още в деня на публикуването на записите от разговорите с прокурорите ВСС излезе със съобщение, а в момента очаква резултатите от проверката, за да вземе решение как и спрямо кого да реагира. Предполага се, че решенията във ВСС не трябва да се вземат "на коляно", а след проверка и оценка. Така че нека ССБ да не си правят ПР кампания за сметка на ВСС. Що се отнася до разговорите между Борисов, Кокинов и Найденов,

  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #8
  8. Анонимен
    #7

    Съюзът на съдиите в България е една казионна организация и още по-лошо - трибуната й не е безплатна, а и безплатни трибуни и обяди НЯМА! Това че сега отправя основателни критики към разни безобразни на които кат Венче Марковска въобще не им е мястото в съдебната система, камо ли във ВСС, е добре, но лошото е когато забравя фактите: МИРОСЛАВА ТОДОРОВА 3 ГОДИНИ "ЗАБРАВЯ" ЗА МОТИВИ ПО ДЕЛО И ВСЕ СИ Е РЕШАВАЛА ДЕЛАТА В СРОК! ТОВА АКО НЕ Е ДВОЕН АРШИН - ЗДРАВЕ МУ КАЖИ!

  9. Анонимен
    #6

    Как стана издигането на Красимир Влахов? При спазване на правилата?

  10. Анонимен
    #5

    Еми ако някой иска да знае как прокурор си поделя имуществото на убит човек само 3 дена след като е обявен за изчезнал, и лишава близките му от наследство, може да провери прокурор Емил Христов от Бургас и делото Гранити.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.