Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзът на съдиите не намира за убедителни аргументите против прекия избор на ВСС

4 коментара

Съюзът на съдиите в България (ССБ) разкритикува в четвъртък с отворено писмо до Народното събрание проекта на правосъдното министерство за промени в Закона за съдебната власт. Според организацията той не предлага "същностна реформа на модела на ВСС", въпреки настояването на Брюксел за реформа "из основи" от последния февруарски доклад.

Една от основните критики на ССБ е отпаднало предложение всеки магистрат да има глас при избирането на членове на Висшия съдебен съвет. Организацията изразява "безпокойството" си от проекта за промени в Закона за съдебна власт, който отхвърля предложението и оставя делегатските събрания, които излъчват членове на ВСС от магистратските квоти.

От правосъдното министерство обясниха, че неприемането на прекия вот е заради липсата на система, която да позволи на съдиите, прокурорите и следователите да гласуват за своите представители във ВСС през Интернет. Преди седмица Европейската комисия подкрепи въвеждането на пряк избор.

"Прекият избор на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота е най-добрият вариант, който не само ще спомогне за връщането на доверието към съвета от страна на обществото и магистратурата, но и ще бъде важна начална точка за провеждането на по-сериозна реформа в съдебната власт", се казва в писмо на главния секретар на Европейската комисия (ЕК) Катрин Дей, изпратено на 24 април до правосъдния министър Диана Ковачева.

Прекият вот се подкрепя и от 10 водещи български неправителствени организации, които участваха заедно със съдийския съюз в обсъждането на плана за реформи с Ковачева.

"Убедени сме, че няма непреодолими технически пречки в 21 век. Съдиите вече са се събирали на национални конференции и биха могли да се съберат физически на Общо събрание за избор на членове на ВСС. Едва ли е непреодолима пречка и организирането за няколко месеца на възможността за електронно гласуване", заявяват съдиите.

ССБ напомня, че е отпаднало и предложението за разделянето на съвета на две колегии – една за съдиите и втора за прокурорите и следователите. Идеята е те да вземат самостоятелни решения по въпросите за дисциплинарната отговорност и кариерното развитие на двете гилдии в съдебната система. Организацията държи и на предложението си за премахването на постоянно действащия статут на ВСС.

ССБ категорично възразя срещу промяна в закона, която да позволи на членовете на ВСС след приключване на мандата им да бъдат повишавани в изключение на режима, приложим за останалите магистрати.

"Подобни „кариеристични бонуси”, от една страна, могат да постигнат деморализиращ ефект, обратен на целения, а от друга страна – рушат авторитета на съдиите и прокурорите, защото внушават, че само израстване в служебната йерархия би ги мотивирало да се посветят на дейност, свързана с управление на съдебната власт", се казва в писмото на организацията.

ССБ заявява, че отлагането на реформата за 2017 година, когато ще бъде избран по-следващият ВСС, крие "множество опасности". Магистратите напомнят, че ВСС, който ще бъде избран през есента на тази година, на свой ред ще избере следващия главен прокурор и председател на Върховния касационен съд.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Свободата, а ние все още я нямаме, трябва ежеминутно да се защитава. Всяко колебание се наказва от рертоградните сили, а те са неуморни. Само с писане по форумите нищо не става.

  2. Анонимен
    #3

    ССБ е незаконна, или по-скоро неморална организация. Много съдии не желаят да членуват в подобна компрометирана от ръководителите си организация, която се опитва да настройва едни магистрати срещу други. Напълно излишна и дори вредна структура.Никой не може да се опитва да ръководи един съдия, който трябва да е зависим само от собствената си съвест.

  3. Анонимен
    #2

    намира не намира, че го Руча!

  4. Анонимен
    #1

    Единствените промени в България които успяват са тези които целят нищо да не се промени. Ние сме отличници в преливането от пусто в празно. А после като добри актьори се правим на изненадани че единствено нашата пъстра каручка не върви. Като че ли изпитваме удоволствие от киснене в блатото по Андрешковски.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.