Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съюзът на съдиите призова ВСС да провери ВАС и прокуратурата

Искат се гаранции за безпристрастното разпределение и гледане на дела и срещу политическата употреба на обвинението

9 коментара
Съюзът на съдиите призова ВСС да провери ВАС и прокуратурата

Висшият съдебен съвет (ВСС) да направи детайлна проверка на дейността на Върховния административен съд (ВАС) по отношение на прилагането на задължителния принцип за случайно разпределение на делата, на начина на формиране на 5-членните съдебни състави, както и на принципите, по които се определя компетентността на отделенията в съда.

За това настоява Съюзът на съдиите в България (ССБ) в свое писмо, изпратено в четвъртък до съвета, правосъдния министър Диана Ковачева и представителството на Европейската комисия (ЕК) в София.

Освен това магистратите искат проверка в прокуратурата по повод изненадващата поява на разследване срещу неизвестен извършител за корупция и търговия с влияние във ВАС, което изигра решаваща роля за решението на президента Росен Плевнелиев да бламира встъпването в длъжност на Венета Марковска като конституционен съдия.

От ССБ посочват, че ако кадровиците в съдебната власт не изяснят всички причини за близо 2-годишното бавене на дело, по което протичат съмнения за сериозна корупционна афера с високопоставен съдебен ръководител (Марковска бе зам.-председател на ВАС – бел.ред.), обществото ще остане с впечатлението, че в случая прокуратурата просто е използвана за политически цели.

"След като на 15.11.2012 г. г-жа Венета Марковска не встъпи като конституционен съдия, нейният служебен статус в съдебната власт и отношението на гражданите към изнесената информация във връзка с избора ѝ изискват от вас като висш кадрови орган на съдебната власт да внесете държавнически разум и в изпълнение на суверенните ви правомощия да проверите тревожните факти, които надхвърлят конкретния повод за ескалиралата криза на недоверие към независимостта на съдебната власт", обръщат се в началото на писмото съдиите към членовете на съвета.

Припомняйки някои от изнесените информации в медиите покрай скандала – за възможно манипулиране на формирането на 5-членни състави и разпределението на делата във ВАС и за еднолично определената от председателя Георги Колев компетентност на отделенията в съда, магистратите искат от ВСС да събере и оповести всички данни по тези въпроси.

В писмото са цитирани и изявления на депутати, както и на вътрешния министър Цветан Цветанов. Например емблематичното изказване на анонимен социалист, който заяви пред "Дневник", че "няма министър, който да не се е докоснал до нея (Марковска – бел.ред.) и тя като административен съдия да не му е решавала проблемите".

Или разсъждението на МВР шефа пред БНТ, че "Марковска е зам.-председател на ВАС и ако погледнем, обемът на работа и компетентността ѝ като зам.-председател на ВАС е много по-голяма и много повече вреди могат да настъпят след нейни решения от дейността ѝ там, отколкото като конституционен съдия." Цитиран е и коментар на Янаки Стоилов пред Mediapool: "Хората в съдебната система могат да бъдат издигнати само когато извършват услуги на политиците."

"Убедени сме, че случилото се с осуетеното встъпване на зам.-председателя на ВАС като конституционен съдия е основание за ВСС да направи необходимото, за да защити авторитета на съда и върховенството на закона, като извърши проверка във ВАС за верността на следните обстоятелства: Как се разпределят правораздавателните функции и специализацията по материя в отделенията на ВАС? Вярно ли е, че компетентността на всяко отделение от двете колегии на ВАС се определя и променя със заповед на председателя на ВАС?", питат директно от ССБ.

Съдиите напомнят още, че практиката шефът на ВАС еднолично да определя компетентността на отделенията в съда противоречи на стандартите Европейската конвенция за защита на човешките права.

"На вас като на върховен административен орган на съдебната власт принадлежи компетентността да установите дали законоустановеността на съдебните състави е принцип, който се защитава еднакво от двете върховни съдилища на Република България, и то така, че не допуска основателно съмненение в независимостта и безпристрастността на съда", обръщат се магистратите към ВСС.

По повод развихрилия се скандал около имотното състояние на Марковска и близките ѝ отношения с бизнесмена Георги Георгиев, който в момента е проверяван от прокуратурата за участие в корупционна схема, от ССБ припомнят т.нар. Бангалорски правила:

"- В личните си отношения с отделни представители на адвокатската професия, практикуващи редовно в съда, в който работи съдията, последният е длъжен да избягва положения, които основателно могат да породят съмнение или впечатление за фаворизиране или пристрастност.

- Съдията е длъжен да не използва и да не позволява на други да използват престижа на съдийската длъжност за постигане на лични интереси на съдията, на член на неговото семейство или на което и да е трето лице, нито да създава или да позволява на други да създават впечатлението, че някое лице има особено положение, поради което може да влияе неправомерно върху съдията при изпълнението на съдийските задължения.

- Въведената дефиниция на "семейство на съдията" за нуждите на етичната саморегулация на съдиите - то включва "съпруг, син, дъщеря, зет, снаха и всеки друг близък роднина или лице, което е спътник или служител на съдията и живее в домакинството на последния", се казва още в писмото.

"Изнасянето на информацията за висящото наказателно производство в последния момент преди встъпването на г-жа Марковска; фактът, че делото е водено почти две години срещу "неизвестен" извършител, чиято самоличност иначе е индивидуализирана в неговия предмет, като производството не е приключено (внесено в съда с обвинение или прекратено поради липса на престъпление), са все обстоятелства, които подхранват публичните съмнения, че ресурсът на прокуратурата може да бъде използван за формиране на зависимост или за възползване от такава", смятат още от ССБ.

Съдиите предлага още ВСС да провери движението на всички досъдебни производства срещу неизвестен извършител по данни, свързани с дейността на съдии, прокурори и следователи, както и да бъдат взети мерки процедурата по избор на главен прокурор да бъде проведена по начин, изключващ всякакво съмнение за манипулации или възможност за влияние. От ССБ са категорични, че гласуването за наследник на Борис Велчев трябва да се проведе с бюлетини за всички кандидати едновременно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #9

    Цетанов яхна съдебната власт и мачка несъгласните съдии чрез ченгето Г.колев.такава мафия и диктатура в България не е имало.Милиционерщина и биволско дебелоочие на върхушката Цветанов, Флоров,Г.Колев,Тиквата и подмазвача Цацаров.Българийо защо за тебе те умираха?

  2. Анонимен
    #8

    Много е важно да се уточни кой дърпа конците на тоя съюз и защо се занимава с политическа дейност???

  3. Анонимен
    #7

    Ида прилагат и да не прилагат принципа на случайно разпределение на делата когато матряла не го бива не може резултата да друг.

  4. Анонимен
    #6

    Ха-ха-ха, куцковият съюз, пълен с така наречени съдии като нея, се разтревожил за моралния интегритет на другите "съдии". Ха-ха-ха!

  5. Анонимен
    #5

    Номерче 3, ти мислиш ли, като пишеш? Знаеш ли, че нова, което питаш, е работа на Висшия съдебен съвет, наричан правителството на съдебната власт? Та затова и Съюзът на съдиите, неправителствена професионална организация, пита отговорния орган. Толкова.

  6. Анонимен
    #4

    Ако някъде трябва да се хвърлят домати, то това е най-правилното място.

  7. Анонимен
    #3

    Този Съюз на съдиите защо не разгледа много важните въпроси с правораздаването в съдебната система, с корупцията в нея / съдия Сантирски /, с назначаването срещу заплащане или връзки на нови съдии. Защо половината съдии са потомствени и съдебната система започва да прилича на клуб на избрани, недостижими и независими дори от Закона?

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #2
  9. Анонимен
    #1

    ееее добро утро-че то това че Колев разпределя делата си е ясно от как дойде във ВАС и за кой е тайна как стана председател на съда и кой му помогна и после се отрече от нея-Марковска.....че наяли тя го направи и председател на СГС.Интересно кой от ВСС не знае тези факти-кой?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.