Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С рязка критика БНБ отхвърли проекта "Дянков" за Сребърния фонд

Министърът размисли и предложи, а правителството прие "мек" вариант за влагане на 30% от фонда в ДЦК

81 коментара
Управителят на БНБ - Иван Искров сн. БГНЕС

В безпрецедентно критично становище Българската народна банка (БНБ) се противопоставя решително на проекта на Министерството на финансите за нов начин на управление на средствата в Сребърния фонд. Проектът предвижда по-голямата им част да се инвестира в държавни ценни книжа (ДЦК) с цел по-висока доходност.

Така негативната оценка на БНБ стана част от критиките на икономисти и експерти, според които идеята да се пипат парите от фонда, създаден да подкрепи държавната пенсионна система, е с една цел - да се осигурят сега и веднага средства за погасяване на наложителни държавни плащания и на практика фондът да загуби предназначението си. С всички рискове за финансовата стабилност на страната. Банковият регулатор е втората институция, отправила критика към проекта "Дянков".  Преди нея сходна критика отправи и небанковият финансов регулатор в лицето на неговия председател Стоян Мавродиев.

Становището бе разпространено в сряда, като от Централната банка отбелязват, че не само не подкрепят проекта, а и препоръчват на вносителя той да бъде изтеглен и ако все пак има идея за друго управление на средствата от фонда, към него да се пристъпи след широко и професионално обсъждане, каквото досега не е правено. Становището е било изготвено на 21 март, но от банката се аргументират защо сега го разпространяват с това, че проектът за промени в закона за Сребърния фонд са приети днес от правителството.

БНБ не приема мотива на финансовия министър Симеон Дянков за инвестиране на по-голямата част от средствата на фонда в ДЦК. Дянков обяви, че досега фондът е бил с отрицателна доходност, защото парите му са на депозит в банката.

Централната банка напомня за приходите, които са внесени от нея в държавния бюджет и голяма част от които се дължат именно на управлението на парите на Сребърния фонд. Според разчети приходите от БНБ в бюджета са 200 млн. лв. на година, което покрива отрицателната реална доходност на фонда от 42 млн. лв. по сметки на Министерството на финансите. Към началото на годината във фонда има 1.77 млрд. лв.

БНБ напомня, че управителното тяло на фонда и според сега действащия закон е можело (но не го е направило) да я упълномощи да изготви инвестиционен портфейл от чужди ДЦК, каквато възможност в предни години е била използвана от Министерството на финансите.

БНБ изрежда и макроикономическите рискове от инвестирането на Сребърния фонд в ДЦК. На първо място е намаляването на фискалния резерв. Това от своя страна носи риск външните инвеститори да погледнат негативно на стопения резерв, чийто размер се разглежда като гаранция за функционирането на валутния борд. Това пък е свързано и с кредитния рейтинг на страната.

Според централната банка пазарът на ДЦК ще се изкриви силно и поради факта, че МФ ще влезе в конфликтна роля - на емитент на книжа, който ще иска ниска доходност, и като управляващ фонда, който ще се стреми към висока доходност. Така се очертават потърпевши да са пенсионерите, които ще разчитат на фонда за повишаване на пенсиите си.

На критика е подложена и неравнопоставеността на активите, в които ще може да се инвестират средства от Сребърния фонд. Така за всички активи ще се изисква инвестиционен рейтинг, докато за ДЦК това не важи.

Негативното становище на БНБ бе разпространено само няколко часа, след като правителството прие проекта за промени в Закона за Сребърния фонд, но в значително ревизиран вариант.

Според приетия проект само 30% от активите на фонда ще могат да се инвестират в ДЦК, а не както се предлагаше в първоначалния проект - 70%.

Промените предвиждат тази година да могат да се инвестират в ДЦК само 30% от парите на фонда, догодина - с още 10% повече и така с десетпроцентното увеличение всяка година - до 70% през 2016 г.

Записано бе, че парите на фонда ще могат да се използват по предназначение едва от 2028 г., защото разчетите предполагали, че тогава пенсионната система ще има нужда от подкрепа. Сега в закона се предвиждаше той да бъде в помощ на пенсионната система от 2018 година.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

81 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #81

    Сега му падна сгоден случай на Мавродиев да обясни колко несъстоятелен е Дянков - особено предвид предиосторията на отношенията на двамата и личната им непоносимост... Жалко че съдбите ни се определят от личните взаимоотношения на хората, застанали сучайно на възлови места в държавата!

  2. Анонимен
    #80

    Мафиотите банкери се против Дянков, защото им бръкна в мозъка за високите лихви по кредитите, а с ниската лихва по парите от Сребърния фонд. Банкерите у нас и в чужбина са единстевните виновници за финансовата криза по света и у нас. Банките трябва да бъдат под финансов контрол от Правителството.

  3. Анонимен
    #79

    Втора грешка, не Дянков а всички българи плащат. Констатацията за НДСВ не коментирам, но настоящия премиер също беше част от тази формация. Явно Анонимен 77 визира и него???

  4. Анонимен
    #78

    Грешка, 2001, а не 2012 г. се гласува масово за НДСВ

  5. Анонимен
    #77

    Дянков наказва пенсионерите след 2028 година, които 2012 г. гласуваха за НДСВ, чийто финансов министър повиши външния ни дълг със суаповата сдделка, главница по който ще тряБва скоро Дянков да изплаща. Кой крив кой прав не знам, но народа сам си е виновен, като избира такива крадливи и некадърни управници като НДСВ с Милен Велчев

  6. Анонимен
    #76

    Да, Дянков ще се омете ние оставаме,така че умната пред урните,без Мутри и Цвъценца.

  7. Анонимен
    #75

    Симеон Дянков иска да си направи депозит в чужда банка.А депозитът е Сребърният фонд.Г-н Искров правилно е реагирал.

  8. Анонимен
    #74

    Дянков не само, че няма да се маха, но вижте това: "Не заплашвам финансовата стабилност на страната. Времето ще покаже кой е по- компетентният - аз или БНБ“, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Той допусна допълнително увеличение на пенсиите догодина, но отрече, че то ще е предизборно." Тези дори и дълг още ще натрупат да "закупят" някой и друг пенсинерски глас, даже и от партийната си субсидия ще дадат, само и само да властват още един мандат. Дянков, ти си директно за прокуратурата и затвора!

  9. Анонимен
    #73

    Какво правим ние (обществото) ? Пак ли ще си останем по домовете и ще псуваме пред телевизора или ще излезем пред НС ???

  10. Анонимен
    #72

    Най-после едно ТВЪРДО и Правилно решение на БНБ и Иван Искров !!! БРАВО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Бой по мутро-мафията от Групировката ГЕРБ !!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.