Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Такса "електромер“ удря вилите, за над 1/2 от клиентите сметката ще падне

71 коментара
Такса "електромер“ удря вилите, за над 1/2 от клиентите сметката ще падне

Т.нар такса "електромер", както стана популярна предложената от австрийската компания ЕВН цена за мощност на електроенергията от 1 юли 2010 г., ще удари вилите и необитаемите жилища с епизодично потребление. За 20 на сто от абонатите увеличението на месечната сметка ще е малко повече от 20 стотинки, а за над 50 на сто от клиентите ще има поевтиняване. Това обяви в петък компанията, доставяща електроенергия в Югоизточна България.

ЕВН предложи на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да раздели от 1 юли сега съществуващата цена за достъп на домакинствата до мрежата на две – цена за мощност, която да е твърда и да е 1.50 без ДДС месечно, и цена за достъп, която да е според консумираните киловатчаси. Цената за пренос е планирано да се запази, тази на дневната енергия да поевтинее с 4.3 процента, а нощната тарифа да поскъпне с 9.2 на сто. И трите се изчисляват според потреблението, обясни пред журналисти Гочо Чемширов, директор регулаторен мениджмънт на “ЕВН България“. По думите му, с въвеждането на новата цена приходите на дружеството изобщо няма да нараснат.

Компанията твърди, че според нейните разчети новите тарифи ще натоварят само празните, но присъединени към енергийната мрежа имоти, които в момента не плащат нищо. С нулево потребление на ток са близо 21 на сто от клиентите на ЕВН.

Въпреки това дружеството поддържа услугата, а разходите за това се поемат от останалите абонати. Най-голямата част от тях плащат имотите с консумация над 500 кВтч месечно, каквито са над 30 на сто от битовите клиенти на ЕВН. По-малко са натоварени останалите около 50 на сто от потребителите, но чрез цената за достъп, плащана за киловатчас, те също субсидират поддръжката на мрежата до електромерите с нулева консумация.

"Изключение сред маскарите"

“Справедливо ли е аз, който ползвам над 600 кВтч, да поемам с цената за достъп и разходите на съседния празен апартамент“, попита Чемширов. Той заяви, че е наясно с българското мислене, че монополистите винаги търсят далавера и не мислят за потребителите, а само как да си приберат парите, но “сред маскарите има и изключение.“

Регионалният мениджър на ЕВН за България Йорг Золфернер също заяви, че предлагат промяната само за по-голяма прозрачност в структурата на цените, за енергийно ефективно мислене и защото компанията е социално отговорна.

Той посочи, че и с такса "електромер", и без нея, доставяният от ЕВН ток ще поскъпне с около 3 процента от 1 юли. В първия случай обаче за клиентите с 300 кВтч месечно потребление повишението на сметката ще е едва 23 стотинки, а за тези с консумация от 600 кВтч дори ще има намаление с 1 лев. Във втория случай ще има поскъпване за всички според консумацията им.

Цена за мощност се предлага да има и за големите стопански потребители, която ще им излиза около 20 лв. месечно при гарантирана мощност от 200 киловата, каза още Чемширов.

Той посочи, ДКЕВР е тази, която ще реши дали да откаже въвеждането на тази цена, да я разреши за ЕВН или да я въведе и за трите електроразпределителни дружества заедно с ЧЕЗ и Е.ОН, обслужващи съответно Западна и Североизточна България. Тези две компании периодично през последните години също са заявявали, че въвеждането на такава цена би било справедливо.

Чемширов също така посочи, че собствениците на имоти, които не ползват ток в по-голямата част от времето, имат законовата възможност да поискат да им се спре енергозахранването за определен период и няма да плащат въпросната цена за мощност. После обаче за да бъде им бъде руснат токът, трябва да се плати такса за присъединяване. В момента за изключените заради неплатени сметки абонати тя е 19 лв. От думите на представителя на ЕВН стана ясно, че с промяна в общите условия може да се помисли и друга тарифа специално за казусите с неизползваните имоти със спряно снабдяване.

Прозрачност за потребителите

Золфелнер заяви, че колкото по-раздробена е структурата на цената, толкова по-ясно е за потребителя какво плаща. Той посочи примери за тарифиране на електроенергията в Австрия, Германия и Швеция, където разходите за поддръжка на мрежата, включени в цената мощност, възлизат съответно на почти 18%, малко под 24 на сто и над 73 на сто от общата сметка. За т.нар такса електромер австрийците плащат 12 евро, германците 17.31 евро, а шведите – 1580 крони, веднъж годишно. Отделно в Германия и Австрия дават веднъж годишно за отчитане на електромерите им съответно 2.46 евро и 26.16 евро, а на германците се начислява и цена за фактуриране от 11.43 евро.

Подобни цени в България не възнамеряваме да предлагаме, заяви Золфелнер, посочвайки, че и за цената за мощност ДКЕВР трябва да прецени дали българският пазар е достатъчно узрял.

Чемширов сравни исканата от тях цена мощност с месечната такса, плащана от абонатите на телекомите. “Ако българският енергиен пазар беше напълно либерализиран, а не регулиран за бита, тогава търговците на електроенергия също щяха да могат да предлагат на потребителите различни пакети с включени киловатчаси по избор на клиентите и щеше да има конкуренция“, коментира мениджърът регулации на ЕВН.

По думите му всички енергийни експерти, представителите на ДКЕВР и останалите двама доставчици – Е..ОН и ЕВН, принципно подкрепят разделянето на цената за достъп, а потребителските организации, които са за запазване на статуквото, всъщност защитават правата на по-малката част от потребителите, докато останалите плащат и техните разходи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

71 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. a
    #75

    c

  2. Demograph
    #74

    Газта се доставя до нас потребителие чрез посредници. Това увеличава цената му, натоварва формите производители ценово и ги прави неконкурентни. Натоварва цената за битови нужди и ограничава потреблението на руги стоки, което води до обедняване на нацията и свиване на вътрешния пазар,

  3. Петко Ганчев ВТ
    #73

    http://www.youtube.com/watch?v=CCaHl-jGuwM . Скоро ще има изненади за ЕРП !

  4. nekkaf
    #72

    Bankite sa ni grycki i italiano, toka do v kyshti ni go prodawat chuvdenci, verigite magazini sa ni chujdi... Ednite ni davat zaemi, drugite ni gi pribirat. Shemata e iasna. NO VSE PAK NE TRIABVA DA ZABRAVIAME BG PRODAJNICITE NA EDRO I DREBNO.

  5. Една дума
    #71

    Идиоти!

  6. Знаещ
    #70

    За пореден път се тиражира дебела опашата ЛЪЖА. Аз имам вила, която не ползвам постоянно. Но електромера ми е на стълба до къщата и в таблото има електромер на съседната къща, която се ползва целогодишно, а по-нататък има още къщи. Питам аз каква мрежа поддържат, като отклонението от линията е няколко метра по стълба. Останалото до къщата не се поддържа защото е след електромера и се поддържа от мен. За какво иде реч тогава, още по-гадното е че се противоппоставят хората и се измества истината, а тя е ЕДНА-ПО ТЛЪСТИ ПЕЧАЛБИ ЗА МОНОПОЛИСТИТЕ, и за съжаление подпомагани в това им начинание от ДКЕВР. Това е истината.

  7. Една дума
    #69

    Идиот!

  8. Една дума
    #68

    Супер!Много добре си го казал. И аз мислех да напиша нещо подобно, но ти ме изпревари. Или с няколко думи - В България всичко е с краката нагоре.

  9. Една дума
    #67

    Правилно!Освен това, цялата тази дандания е готова за съд. В Европа има правна защита на консуматорите и изключително строги закони срещу монополите. Къде е сега Кунева специалистката да сезира ЕС?

  10. Пейо
    #66

    На времето политиците ни убеждаваха, като падне монопола на НЕК респективно на държавата и цените на тока ще паднат.Какво стана.Цените на тока се вдигнаха и държавата няма нищо общо с това.Всеки да се спасява поединично.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.