Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Токът поевтинява от 1 март, но неясно с колко

Предложението на главния прокурор за сваляне на цената - незаконно и не върши работа

64 коментара
Токът поевтинява от 1 март, но неясно с колко

Цената на тока ще бъде намалена от 1 март. Това съобщи в сряда енергийният министър в оставка Делян Добрев след като депутатите приеха скоростно на първо и второ четене промени в Закона за енергетиката  , според които цената може да се променя повече от веднъж годишно, а не както досега само от 1 юли.

 

Добрев посочи, че законовата възможност за регулация е гаранция за намаляване на цената.

"Решение на ДКЕВР ще е намаляване на цената", каза той, но не можа да се ангажира с колко процента.

На 19 февруари, ден преди да подаде оставка и докато все още твърдеше, не смята да се оттегля, премиерът Бойко Борисов обеща токът да поевтинее с 8%.

Веднага след изявлението на Добрев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), чието ръководство е в оставка, съобщиха, че след публикуването на законовите промени ще се запознаят с тях и незабавно ще започнат процедура по промяна на цените.

Делян Добрев каза, че този вариант е за предпочитане пред препоръката на главния прокурор токът да поевтинее с нареждане на енергийния министър.

"Тази заповед не намаля цената сама по себе си, а отлага плащането на част от цената за електроенергия за по-късен период от време", поясни Делян Добрев.

По-рано в сряда главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че с оглед на масовите протести срещу високите сметки за ток преди ден е пратил писмо на енергийния министър в оставка   да разпореди лично намаляване на цените  . Очевидно в стремежа си да отговори на обществените очаквания, обвинител №1 е дал приоритет на бързото разрешаване на проблема, а не на закона, тъй като чл. 70 от Закона за енергетиката, на който той се позова, не дава права за намеса на министъра в ситуация като сегашната.

Търсят се нови начини за постигане на по-евтин ток

Делян Добрев увери, че след гласуваните от парламента законови промени ще се търсят и нови начини за постигане на по-евтин ток: По думите му това са "намаляване на квотите за скъпите централи и увеличаване на квотата от АЕЦ "Козлодуй", намаляне на признатите технологични загуби на ЕРП-тата от 15 на 10 процента."

В момента по регулаторна рамка действително са заложени 15 на сто технологично признати загуби за ЕРП-тата, но реално ДКЕВР е определила по-нисък процент, близък до действителните загуби. На хартия дружествата имат и норма на възвръщаемст на капитала от 12 процента, но в действителност тя е по-ниска.

Вече е договорено в четвъртък да има извънреден брой на Държавен вестник, в който да бъдат обнародвани поправките в енергийния закон, позволяващи също така на регулатора да одобрява по съкратени процедури цените на тока и те да влизат в сила от деня на приемането им. Намерението за обнародване на корекциите означава, че е договорено и с президента Росен Плевнелиев подписването на указ за приемането им.

Делян Добрев очаква енергийният регулатор, чието ръководство преди дни подаде колективна оставка, да промени веднага цената на тока, за да може промяната да влезе в сила от други ден. Това очевидно ще стане през преразпределяне на квотите от произведен ток от електроцентралите за регулирания пазар. От НЕК още на 20 февруари са внесли в ДКЕВР информация за изпълнението на определените в момента квоти, на чиято база регулаторът може да реши как да ги преструктурира.

Досегашната процедура предвиждаше на 28 февруари трите електроразпределителни дружества да публикуват своите прогнози за цените на тока от 1 юли, а в края на март да внесат заявленията си за тарифите. През април текат консултации, за да може в началото на юни ДКЕВР да изготви свой проект на цените не само от крайните доставчици, но и от електроцентралите, НЕК и “Електроенергийния системен оператор“, те да се обсъдят публично и регулаторът да приеме окончателното си решение.

С промяната не е ясно дали остава общественото обсъждане на цените.

Предложението на главния прокурор – незаконно и не върши работа

Делян Добрев обясни по-подробно и защо отхвърля направената от главния прокурор препоръка.

"Вчера получих предложението на прокуратурата да се възползвам от правомощията по чл. 70 от Закона за енергетиката. Възложил съм още вчера на юристите в министерството да работят по този въпрос. В чл. 70 обаче допълнителните задължения, които аз мога да наложа, са по три хипотези: едната е режим на тока, другата - опазване на околната среда и третата - защита на обектите, представляващи критична инфраструктура в енергетиката", посочи Добрев.

В тези три хипотези не е включено намаляване на цената на тока. Ако все пак бъде използвана една от тях, лошото е, че те не намаляват цената трайно, обясни министърът. Тази цена се намалява и след това извършените допълнителни разходи се признават като разходи в следващия регулаторен период. Това означава, че намалението, което би се получило сега, трябва да бъде компенсирано в същия размер на увеличение в следващия регулаторен период, посочи Добрев. Ние работим и по този вариант, но по-добрият вариант е преразглеждане на цената от
страна на ДКЕВР, добави той.

Решението на ДКЕВР променя цената трайно, без да трябва да се възстановяват каквито и да било разходи на дружествата, отбеляза Добрев. Докато със заповед на министъра, дори да се намери правно основание, може да бъде намалена цената, но изгубените приходи и възникналите допълнителни разходи трябва да бъдат компенсирани в бъдеще, добави той.

На въпрос какво е наложило главният прокурор да дава идеи за намаляване цената на тока, Добрев отговори, че същото писмо е получил и от ДКЕВР и предположи, че то е било изпратено от регулатора и до прокуратурата, от която пък е постъпило предложението до Добрев да се обмисли и такава възможност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

64 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #64

    Гергьовец А, че той скъп ли е, че да поевтинява?

  2. Анонимен
    #63

    Било каквото било, отсега нататък пак същото

  3. Анонимен
    #62

    ТЕЦ ТЕЦ ТЕЦ ТЕЦ
    ТЕЦ Марица Изток
    ТЕЦ AES Гълъбово

    dnevnik.bg

    Нели Ангелова
    * 39
    * 16:21
    * 27 фев, 2013

    7. ТЕЦ "Марица Изток" 1 (новото му име е ТЕЦ AES Гълъбово). Дружеството е създадено на основата на лиценз, който е даден на една офшорна компания, регистрирана в Делауер, чиято собственост е неясна. Договорите за Марица 1 и Марица 3 са подписани от Иван Костов през юни 2001 г. - дни преди края на мандата на правителството му – което само по себе си навежда към корупция. Според договора,

  4. Анонимен
    #61

    В нашия вход си засичаме всяко 24 то число на месеца цифрите, ей така за инфо, какво ни чака. И знаете ли за февруари как ще ни сготвят. Фактурите ще излязат днес, но ще са с между 15% и 30 % по-високи от януарските. Честито на печелившите.

  5. Анонимен
    #60

    Делянчо, ами сега на къде, мойто момче? Допусна много грешки, но ти не си виновен. Виновен е менторът ти, който в невръстна възраст те тури на този пост.Иво Маринов те измами, та нали е старо ченге.

  6. Анонимен
    #59

    Александър Николов, зам. изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“: Положението с парите става фатално http://pressadaily.bg/publication/10579-Александър-Николов-зам.-изпълнителен-директор-на-АЕЦ-„Козлодуй“:-Положението-с-парите-става-фатално/

  7. Анонимен
    #58

    Тази заповед не намаля цената сама по себе си, а отлага плащането на част от цената за електроенергия за по-късен период от време", поясни Делян Добрев. Много интелигентно пояснение!

  8. Анонимен
    #57

    Да благодарение на Решение на ДКЕВР от 28.06.2012 г., с което се налагат на стопанските обекти непоносими фиксирани такси за достъп до електроразпределителната мрежа ЧЕЗ вече отчита 250% ръст на печалбата

  9. Анонимен
    #56

    Трябва да се отмени Решение на ДКЕВР от 28.06.2012 г., с което се налагат на стопанските обекти непоносими фиксирани такси за достъп до електроразпределителната мрежа.

  10. Анонимен
    #55

    Ей,момченце младо,ти като отидеш в магазина,да си купиш килограм сирене,плащаш ли саламурата,кутитите за съхранение,камиона с който е доставено сиренето,или какво?Така трябва да е и с тока.В България не е скъпо.Ние взимаме малки и смешни възнаграждения.Трябва да се вдигнат драстично доходите на хората.Както направиха западняците.Те проумяха това просто нещо и там нещата тръгнаха.Трябва да тръгнат и в България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.