Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Тоталната схема за незаконно подслушване в МВР до голяма степен е потвърдена

Цветанов обяснил, че е политическо лице и не отговаря за "техническата дейност"

499 коментара
Според прокуратурата всички действия след разпореждането на мобилни СРС-та от вътрешния министър попадат в сивата част от тази схема, където е налице тотална липса на контрол и отчетност. Снимка: БГНЕС

Прокуратурата е потвърдила две трети от сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за извършвано в МВР незаконно подслушване по време на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Изводите са за липсата на какъвто и да е контрол в използването на така наречената "мобилна техника за подслушване", поради което са започнали разследвания срещу петима служители в СДОТО, а двама от тях вече бяха временно отстранени от работа. Засега прокуратурата не се ангажира дали бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, който по закон трябва да контролира използването на специални разузнавателни средства (СРС), е отговорен за грубото погазване на закона и регламентите.

Самият Цветанов отрече да е извършвал каквито и да били "непристойни за един вътрешен министър” действия.

Главния прокурор Сотир Цацаров представи в понеделник резултатите от проверката на държавното обвинение в МВР по повод  и следене на политици, магистрати, бизнесмени и банкери, огласена от Сергей Станишев и добила известност като "Българският Уотъргейт".

Установени са "редица нарушения" във всекидневната работа с автомобила на МВР за следене и подслушване, които създават сериозни предпоставки за злоупотреба със специални разузнавателни средства (СРС), обяви зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, под чийто пряк надзор работеха проверяващите през последните две седмици.

Временно са махнати шефът на СДОТО и разглобилият техниката

Временно се отстраняват от длъжност директорът на дирекция СДОТО Сергей Кацаров и началникът на отдел в дирекцията - Радко Димитров. Това съобщиха часове след изнесената от прокуратурата информация, от пресцентъра на МВР.

Шефът на СДОТО и опиталият да унищожи с отвертка част от техниката за подслушване – Радко Димитров, са отстранени от работа в силовото министерство до приключването на производството.


"Бяха снети обяснения от голям кръг лица – 22-ма служители, които имат отношение към работата с въпросната техника, от някои от тях неколкократно с оглед непоследователните и противоречиви сведения, които даваха в хода на проверката. Изготвена беше по преписката експертна справка относно техническите възможности на оборудването, монтирано в мобилната техника, като изводите показват по-големи възможности от тези, декларирани от длъжностните лица, работещи с тази техника", заяви Сарафов.

По думите му са налице "фрапиращи разминавания" между пътната книжка на въпросния автомобил и иззетите кадри от центъра за видеонаблюдение към столичната полиция.

Ванът за подслушване редовно работел, вместо да си стои в гаража

На 15, 16 и 26 март, например, автомобилът по документи трябвало да бъде в гаража на занимаващата се с подслушване в МВР Специализирана дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), но кадрите от СДВР показали, че той "се движи из София".

"За тези дни по отчетната документация на този автомобил той би трябвало да бъде в своя гараж, но всъщност от видео контрола се вижда, че е бил някъде из София. Какви задачи е изпълнявал, мога само да гадая", добави зам.-главният прокурор.

Разминавания са засечени и при т.нар. тренировъчни мисии, в които е ползвана специално оборудваната кола. На 10, 14, 25 и 27 март, например, в пътната книжка на колата е посочено, че тя е използвана между 10.00 и 12.00 часа, но е заснета от полицейския видеоконтрол по улиците и чак след 18.00 часа, уточни още Сарафов.

В отговор на въпрос Цацаров заяви, че е категорично установено, че посоченият в сигнала на Станишев автомобил е идентичен с иззетия от прокуратурата. Той обаче не пожела да назове марката и модела. При изнасянето на скандалните данни за незаконно подслушване в МВР в края на март лидерът на левицата обяви, че става въпрос за сив ван "Крайслер Вояджър", чиито регистрационни номера били сменяни след всяка операция.

Проверката показва, че в МВР тотално липсват писмени регламенти за унищожаване на записи от ненужни или неразрешени СРС-та, за поставяне на задачи на екипа, който се занимава с мобилното подслушване и следене, както и за провеждането на т.нар. тренировъчни мисии с тази техника.

Записване в тефтери замествало стриктния контрол

По тази причина Сарафов заключи, че по отношение на използването на мобилната техника за подслушване в МВР "е налице липса на контрол върху експлоатацията на тази техника от съответните длъжностни лица".

"Нормативният вакуум, липсата на регламент и отчетност в действията на служителите на СДОТО неминуемо създават условия за злоупотреби със служебно положение, създават условия за незаконно използване на техниката, а оттам и за нерагламентирано подслушване", подчерта той.

"Не съществува утвърден в писмен вид регламент за унищожаване на информацията, придобита при изпълнението на задачите. Налице в СДОТО е порочна практика – изтриването на информацията, придобита чрез специализираната апаратура на мобилната техника да се извършва по усмотрение на оперативен служител на службата без писмено известие до неговия началник или служителя по сигурността на информацията, без съгласуване на тези негови действия и без това да остави някаква писмена след в деловдството на службата, което е нарушение на реда за унищожаване на носители на класифицирана информация", обясни Сарафов.

"В СДОТО не съществува утвърден в писмен вид регламент относно поставянето на задачите на всеки член от екипа, позлващ тази техника, план за изпълнение на поставените задачи, отчет за извършеното екипа, независимо от постигането на крайната цел. Не съществува утвърден в писмен вид регламент за провеждането на т.нар. тренировъчни излизания, при които също няма изготвено писмено искане до съответния началник, няма съставен план за провеждане на това обучение и утвърждаване на плана. Всъщност няма и писмен документ за резултатите от провеждането на това обучение. Междувпрочем по отношение на тези тренировъчни мисии са налице множество противоречия в констатираното от служителите по отношение на тяхното провеждане", каза още заместникът на Цацаров.

"Едно такова мощно оръжие (подслушването – бел.ред.) трябва да се пази не по-малко от ядрените куфарчета", добави зам.-главният прокурор, докато описваше "пътя на коприната" – от искането на СРС, през разпореждането му от вътрешния министър, препращането му към СДОТО и последващото използване на мобилната техника, където "се намираме в страната на сенките".

Борислав Сарафов поясни, че задачите се поставят устно на екипите, работещи с тази техника, като се отразяват само в "едни тефтери", които не представляват класифицирана информация.

Разследвани са трима шефове на СДОТО и техен подчинен

Градският прокурор на София Николай Кокинов е подписал в понеделник постановление за образуване на наказателно производство срещу настоящия шеф на СДОТО, двама негови предшественици и един негов подчинен.

Ръководителите на дирекцията от февруари 2010 г. до юли 2012 г. Цветан Иванов и Камен Костов, както и настоящият ѝ шеф Сергей Кацаров ще бъдат разследвани за длъжностно престъпление. Ако вината им бъде доказана в съда, ги заплашва затвор от 1 до 8 години, тъй като според прокуратурата от системните им (без)действия са настъпили тежки последици.

Кацаров ще бъде разследван и за съставяне на официален документ с невярно съдържание, тъй като на 3 април т.г. изпратил писмо до обвинителите, в което посочил, че с мобилната техника за подслушване не може да се направи гласов запис. Това обаче е опровергано от включените в проверката независими експерти.

Началник на екип в МВР разглобил техника с отвертка

Шефът на отдел 04 в СДОТО Радко Димитров ще бъде разследван заради умишлен опит да саботира прокурорската проверка, за което може да бъде осъден на между 1 и 5 години лишаване от свобода.

На 28 март, когато Станишев огласи на пресконференция подробности от анонимния сигнал, препратен впоследствие до прокуратурата, Димитров е празнувал 50-годишния си юбилей с колеги на работното си място. След внасянето на сигнала обаче празненството е било преустановено.

Димитров с няколко други служители същата вечер демонтирали блок от системата за подслушване. Търсели харддиск, какъвто обаче не намерили. На следващия ден шефът на отдел 04 в СДОТО все пак е успял да изтрие данни от карти на автомобил със специализирана техника.

По думите на Сотир Цацаров в опита си да осуети проверката Димитров използвал "наш технически начин, грубо казано – разглобяване с отвертка".

Дали служителите са действали по нареждане или по собствена воля?

"Докато не възстановим изтрита информация, ние не можем да потвърдим или отречем дали тези служители са работили по нареждане или по собствена воля", допълни Борислав Сарафов.

"Трудно мога да допусна, че служителите, които боравят с тази техника, могат да предприемат частни мисии", бе обаче коментарът на Сотир Цацаров.

По повод опитите за саботиране на проверката той добави "в кръга на шегата" и, че "може би не е стигнало времето да се посегне и на записите от видеоконтрола в СДВР".

"Една от целите ни е да възстановим информацията, която е била унищожена от техниката. В момента, в който е конституирано Народното събрание, прокуратурата ще представи пакет от нормативни документи по отношение на използването на специални разузнавателни средства", каза още главният прокурор.

Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка

В доклада от проверката са включени препоръки за "пълно експертно изследване" на мобилната техника за подслушване, както и създаването на ясна нормативна рамка за възлагане на подобни задачи в МВР. В пакета от законодателни предложения, който прокуратурата ще подготви, ще има и конкретни идеи за промени в законите за СРС, за МВР, за ДАНС и за електронните съобщения.

"Очевидно, че след всичко това трябва да бъде направен цялостен анализ", заключи Цацаров, добавяйки, че според него звено за подслушване като СДОТО не трябва да се намира нито в МВР, нито в ДАНС.

"Нито МВР, нито ДАНС трябва да имат самостоятелната възможност да правят това. Трябва да има съвсем отделна агенция, която е вън от службите за сигурност и, която е под силен контрол. Бих казал парламентарен контрол", подчерта главният прокурор, обобщавайки: "Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка."

Кръгът на обвиняемите остава отворен

По думите на оперативния ръководител на проверката Роман Василев бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е дал "кратки обяснения", които се изчерпвали с разяснението му, че той е политическо лице в ръководството на МВР, а "по отношение на техническата дейност има други лица".

Не стана ясно обаче дали Цветанов е бил помолен да даде подробни обяснения за тоталната липса на писмени регламенти за боравене с мобилната техника за подслушване и проследяване. В Преходните и заключителните разпоредби на Закона за специалните разузнавателните средства изрично е посочено, че пълната отговорност за прилагането на процедурите се носи от вътрешния министър.

"Изпълнението на закона се възлага на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност", които дават указания по прилагането му съобразно компетентността си", гласи Законът за СРС. Това означава, че всички вътрешни правилници и наредби на двете институции са от техните правомощия. Освен това законът директно указва на вътрешния министър да следи за нарушения при прилагането на СРС-ата и дори да налага глоби.

Запитан директно дали прокуратурата има данни Цветанов да е разпореждал нерегламентирани СРС-та, Цацаров обясни лаконично, че кръгът на евентуалните обвиняеми по образуваното в понеделник разследване "остава отворен". По думите му по случая предстоят разпити на няколко главни секретари на МВР.

"Трудно мога да допусна, че служителите, които оперират с конкретния автомобил и конкретната апаратура, могат да извършват самостоятелни частни мисии. Ако успеем да възстановим файловете може би ще стане ясно кой е бил обект на тези мисии. Но най-голямото безпокойство не е дори в тренировъчните мисии, между другото част от служителите твърдят, че никога не се извършват мисии с тренировъчна цел, друга част твърдят, че това е било редовна практика. Колата излиза, връща се, резултат не е постигнат. Какви са причините за това резултат да не е постигнат? Телефонът не е включен, не е намерен конкретният абонат – принципно това са причините, но няма какъвто и да е отчетен документ, който да каже, дори и една докладна записка: "тази мисия не се състоя или не постигна резултат, защото става еди какво си..." И тук е въпросът – дали на тази мисия не е направен друг резултат", запита риторично главният прокурор.

МВР проследило над 115 000 души по времето на Цветанов

От началото на септември 2009 г. досега (проверяваният период – бел.ред.) в МВР са направени над 115 000 искания за локализиране на различни лица, включително по мобилния им телефон и трафичните данни, съобщи зам.-градският прокурор Роман Василев.

Той не пожела да уточни дали по времето, когато оборудваните със специална техника коли не са били в гаража, както е посочено в пътните им книжки, те са засечени в близост до домовете или офисите на хората, които бяха посочени като незаконно подслушвани в сигнала.

Сред тях бяха президентите Росен Плевнелиев и Георги Първанов, еврокомисарят Кристалина Георгиева, Иван Костов - когато е критикувал Цветанов, Волен Сидеров - след като се е обърнал срещу ГЕРБ, Ахмед Доган, Сергей Станишев, съдия Нели Куцкова, Симеон Дянков - периодично, както и бизнесмени като Иво Прокопиев, Георги Гергов, Цветелина Бориславова, Гриша Ганчев.

Данните от проверката на прокуратурата в МВР са били представени и на постоянния представител на главния секретариат на Европейската комисия в София. Докладът е в две части – явна и секретна, като в първата са спестени само техническите спецификации и характеристики на изследваните устройства за проследяване и подслушване, увери главният прокурор Цацаров.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

499 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #499

    тоталната система за подслушване е организирана от нелегалното МВР на Алексей петров Трактора

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #498
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #497
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #496
  5. Анонимен
    #495

    Гласувайте за ГЕРБ!! Те не си изкараха първия мандат .Белким изкарат втория .

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #494
  7. Ало Жана Д'Арк/ДЕМОКРАТ Ако желаете да анонсирате, колко добра сте в бракоразводното право, има по-подходящи медий! Не, вие не сте объркана а по-нагла и жалка от Цветанов! Необходимо ли е да ви припомням вашето изявление: "Ние интелигентните хора от Варна, ще гласуваме за БСП" !?!?! ;---)

  8. Анонимен
    #492

    Плод-зеленчуците веднага да се преименуват на МВР, Сдото и там други неща. Други идеи нЕма. - Така казА Будата на Цв.

  9. Анонимен
    #491

    488, когато пласираш коруптни, престъпни, авторитарни, неуки мутри за европейски белег, се обади пак.

  10. Анонимен
    #490

    Сега обществото ни трябва да се обедини и да извърши натиск за отстраняване на Цвък от политическия живот, разследване на неговото управление на МВР и подвеждане под отговорност. Сега е моментът журналистите да заемат непримирима с подобно явление позиция, обществените личности да се активизират, хората да протестират. А от това да се разкрият и всички останали беззакония на ГЕРБ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.