Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Трайков се консултира за АСТА в Берлин и увещава три компании да дойдат у нас

24 коментара
Трайков се консултира за АСТА в Берлин и увещава три компании да дойдат у нас

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е в Берлин, където ще консултира позициите за международното търговско споразумение АСТА, което България е подписала, но Германия не е. Трайков участва в заседание на Българо-германския кооперационен съвет и очаква от домакините да поставят конкретни бизнесказуси, свързани с компании, които вече са активни или са били активни в България и искат нещо да се оптимизира или да се реши някакъв проблем. "А нашите бизнесказуси са свързани с компании, с които и сега разговаряме и искаме да привлечем", каза министър Трайков, цитиран от Дойче веле.

"Не мога да кажа имена, но има три компании, за които ще апелирам към колегите от германското министерство да дадат едно рамо", заяви още Трайков с уточнението, че една от фирмите развива дейност в автомобилната промишленост, а друга - в IT-сектора.

"Ние на практика сме част от същото икономическо пространство като германците. Но сме много по-евтино място да се прави бизнес. Така че винаги, когато в Брюксел говорим за обща индустриална политика на ЕС, аз казвам, че ако някой германски или холандски инвеститор мисли къде да премести производството си, то трябва да има локации вътре в общността, а не в Китай или Индия, защото работим по едни и същи правила."

Сегашното посещение на Трайков в Берлин става по-малко от две седмици след визитата му там заедно с премиера Бойко Борисов и други министри от българското правителство. Междувременно се разбра, че България е една от 22-те страни в ЕС, която е подписала ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - "Търговско споразумение за борба с фалшифицирането").

"Ще говорим за координирането на политиките на България и Германия, включително ще ги питам какво мислят за АСТА", каза лаконично министърът преди заседанието в Берлин.
Спорният документ цели "създаване на законни стандарти за опазване на правата върху интелектуалната собственост и за засилено международно сътрудничество", но съмненията са, че това ще е инструмент за централизиране на надзора върху интернет и ще стане първият световен договор за контрол върху мрежата. За броени дни в България се формира широк фронт срещу АСТА с настояване България да не се ангажира с него.

На въпрос ще повлияе ли позицията на Германия по споразумението АСТА на решението на България дали да ратифицира документа, министър Трайков, цитиран от Дойче веле, отговаря: "Процедурите в Германия са по-дълги при първоначалното подписване. А при нас тежестта е при ратификацията по подписване. Ние разрешаваме в случая на нашия посланик в Япония да подпише под условие и след това вече има ратификация от парламента. По-бавната процедура е ратификацията. Ние подготвяме кръгла маса и в парламента ще го обсъждаме, такъв дебат ще направим в България и ще видим какво ще е крайното решение."

Споразумението АСТА беше подписано миналата седмица в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС. Не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

Според министър Трайков обаче острите реакции сред българското общество си имат обяснение: "В последно време много се говореше за американските закони SOPA и PIPA, които са много остри и репресивни и когато се заговори за AСTA, хората веднага направиха аналогия с другите два закона. Пък и никой не иска да чувства заплаха за нещо, свързано със свободата му или за продукти, които ползва. Когато става дума за граждански права, за свобода, за лично пространство, хората имат право да са наистина взискателни и чувствителни. Вижте какво прави сега киноиндустрията - ти имаш възможност или да купиш един филм за 50 евро, или да те вкарат в затвора, че си го взел нелегално. А кое е правилното? Правилното е да може да го купиш за 2 евро, нали? И тогава едва ли някой ще рискува да ходи в затвора за 2 евро", изтъкна министър Трайчо Трайков.

В Берлин той е изнесъл доклад на тема "България - сигурно и преспективно място за бизнес и инвестиции".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    23: не е същото! Разликата е както разликата между истинския и виртуалния секс! Приличааааа, ама не е същото! ;))

    Да разгледаме и друг пример - ако някой е изхвърлил DVD с някой касов филм и аз го взема, защо да съм направил престъпление аз или пък онзи другия, дето го е изхвърлил??? А може и да го е оставил просто на пейката! Така е и с медиите, поставени някъде от някого. Кое му е престъпното когато аз ги намирам някъде и ги гледам или тегля? Да не говорим за стотиците медии, които ни се набутват

  2. Анонимен
    #23

    Да си пират в мрежата е все едно да влезнеш в Билата, да си напазаруваш вътре за 200-300 лева, и да си излезеш с количката преспокойно, без да си платил и левче на касата! Къде го дават това???

  3. Анонимен
    #22

    Трайко да си трае и да не се прави на умник...

  4. Анонимен
    #21

    До 17 - казваш "При това нарушителите ще се определят от медийните корпорации. Пълен абсурд!" Не е абсурд, а пълен кеф за корпорациите!

  5. Анонимен
    #20

    какво мислят германците за ACTA е ясно - не случайно не са го подписали! Също Германия е най-точната страна, в която за трети път в последните два месеца отиваме да си изправяме изкривената икономическа картика и логика. Нали "Ние на практика сме част от същото икономическо пространство като германците." - дотук добре!!! Но да струва един филм там 50 евро, а тук 2 евро е злеееееее!!! От икономическа гледна точка де..... не че на нас ще ние зле! Но в Германия 1 билет за градския транспорт е 2.30 евро,

  6. Анонимен
    #19

    Трайков v zatvor za podpisvane na dogovori bez galsuvano reshenie ot Narodnoto Subranie. -Vazov

  7. Анонимен
    #18

    Toва момче се нуждае от сериозна психиатрична грижа. "Ще говорим за координирането на политиките на България и Германия, включително ще ги питам какво мислят за АСТА", каза лаконично министърът" - ми що не пита предварително, бе аланколу?

  8. Анонимен
    #17

    Много шум се вдига за копирането на филми и музика, и това е разбираемо, но всъщност в АСТА се залага механизъм за ликвидиране и на голяма част от свободния софтуер както и затварянето на всякакви сайтове при безкрайно гъвкави условия. Не само няма да може да се използва платения софтуер "нелегално", но ще се премахне и безплатния, а и сайтовете, които го хостват. Всъщност сайтове ще могат да бъдат премахвани в много по-широки граници. При това нарушителите ще се определят от медийните корпорации. Пълен абсурд!

  9. Анонимен
    #16

    Почти се досещам коя е IT фирмата, но не мога да се сетя с коя отживяла технология ще ни помогнат. /По подобие на ESK централите Кроспойинт/. Дано да греша.

  10. Анонимен
    #15

    Значи книги може да се разменят между познати и да се четат от библиотеките, а филми и музика не може? Според АCTA безплатната размяна на филми и музика между познати е престъпление?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.