Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Трайчо Трайков и Стефан Константинов си отиват

205 коментара
Трайчо Трайков и Стефан Константинов си отиват

На извънредно заседание, свикано от премиера Бойко Борисов в четвъртък вечер, Изпълнителната комисия на ГЕРБ е обсъдила и приела депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

В съобщението на пресцентъра на управляващата партия се посочва единствено, че оставките били приети, след като комисията се запознала с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков. Какви са обаче тези мотиви не се посочва.

От прессъобщението също не става ясно защо решение за оставки на двама министри се взема от Изпълнителната комисия, а не от парламентарната група на управляващите. 

Заседанието е свикано веднага след завръщането на Борисов и водената от него делегация от тридневно посещение в Катар. В делегацията бе и министърът на икономиката Трайчо Трайков. Посещението ще се запомни главно с проваления бизнесфорум, на който не се яви нито един от поканените катарски бизнесмени. Това вероятно е формалният повод за оставката на Трайков, въпреки че за организацията на форума отговаряше външният министър Николай Младенов. 

По информация на Mediapool от източник близък до правителството обаче причината за отстраняването на Трайков е свързана с проекта АЕЦ "Белене”. По този проект министърът не веднъж заемаше по-нюансирана позиция от премиера, изразявайки често съмнения в икономическия смисъл от неговото продължаване.

Ще се запомни избухналият през април миналата година безпрецедентен скандал около подписването на обвързваща клауза за изграждането на АЕЦ "Белене" между бившия шеф на Националната електрическа компания (НЕК) Красимир Първанов и руската компания "Атомстройекспорт". Тогава Трайков получи и "жълт картон” от премиера.

Според последните договорки срокът за окончателното решение  бе удължен до 31 март тази година и с наближаването на тази дата е възможно различията да са станали причина за оставката на Трайков.

Той зае по-независима позиция и спрямо "Лукойл” през миналата година, която също го вкара в конфликт с Борисов.

Колкото до Стефан Константинов неговата оставка не е изненада след последните скандали покрай лекарствената политика. Миналият четвъртък Бойко Брисов даде срок от пет-шест дни на Константинов да се справи със скандала. Константинов  предложи законодателни промени, но те бяха обявени от депутати от ГЕРБ като ”закъснели”. Самият Борисов също даде сигнал, че ще смени Константинов, като обяви, че за следващ здравен министър ще извади човек от  ”тежката артилерия на ГЕРБ”.  Константинов е подал своята оставка още в понеделник. Той е третият министър на здравеопазването за три години управление на ГЕРБ.

Всички коментари от партията обаче са неофициални, тъй като се оказа, че никой от изпълнителната комисия на ГЕРБ няма да говори преди Бойко Борисов да се изяви по БНТ в петък сутринта.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

205 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #205

    ПОМОШ, руската мафия е и тук!!! Ще издадят БГ от Европа и ще я присаединят кам Азиа

  2. Анонимен
    #204

    два пъти взема страната на шефа на петролопреработвателната компания - веднъж в спора за цените на горивата, а втори път в спора за "Белене" (Златев е консултант на руската "Росатом", чието поделение е "Атомстройекспорт".

  3. Анонимен
    #203

    До 193 Ей не се притеснявай за нас. Нали сме си шумкари и си имаме пари като шума. А наздраве!

  4. Анонимен
    #202

    До 193 Е не се напъвай толкоз, де! Май френд ли му каза или май файнд, защото разликата е огромна между приятел и враг, а той дали е разбрал. Тръгнал да ми защитава Боко и сие. Явно си от тези с черните якенца и черните очилца.

  5. Анонимен
    #201

    Да !Костов е говореща машина,на малкия му пръст не може да се опре Бойко и по крадене,по- голям разбойник по нашите географски ширини от Иван не е имало......!А и от Драган/Муравей,българския Остап Бендер/

  6. Анонимен
    #200

    Външният министър натопил колегата си Трайков за провала на форума в Катар. Младенов дори отишъл при Борисов да му се жалва, че броени минути преди откриването на форума Трайков бил на плаж. Също като прилежен зубрач в училище, да натопи другарчето си, за се хареса на всяка цена на учителя си. Това не би трябвало да учудва никой, който има памет, и си спомня какви ги вършеше демократът, син на БКП активисти, в редиците на СДС и как „продаде" кумира си Надежда Михайлова, на която се кълнеше, че служи вярно като зам.-председател и говорител на синята партия. Мнемозина

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #199
  8. Анонимен
    #198

    Помощ!!! Костовистите и те се включиха. Стана червено - тъмно син турлю гювеч.Прави впечатление че плюете заедно, защо ли ????

  9. Анонимен
    #197

    До 180. При Костов никога не би се случило това, което се случва при ББ. Я си представете Костов да приказва като ББ! Колкото и да се "пъни" Борисов, не може и малкият пръст на се опре на Костов и ако хората са обективни, ще го признаят.

  10. Анонимен
    #196

    Цецо мецо мецо клецо !!!!! Нали Трайков заяви че цветанов му е поискал оставката кво се праят на ощипани монахини !!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.