Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Търси се строител за язовир “Пловдивци” край Рудозем

0 коментара

Първият язовир след демократичните промени най-после има шанс да бъде изграден след като Министерството на регионалното развитие обяви търг за избор на строител. Процедурата ще се проведе на две фази – предквалификация на кандидатите и подаване на оферти.

 

Документи за участие в първия етап на процедурата вече могат да се подават в МРРБ, като крайният срок за кандидатстване е до 12 часа на 26 февруари.

 

Изграждането на обекта се финансира със заем от Световна банка по проекта за "Развитие на общинската инфраструктура", който е още от времето на тройната коалиция, но след идването на ГЕРБ на власт беше замразен заради кризата и недостига на средства в бюджета за поемане на съфинансирането.

 

Язовирът се намира в южната част на Родопите, на 14 км от Рудозем. С изграждането му трябва да се реши проблемът с водата в региона на Рудозем и Мадан, където живеят 40 000 души.

 

Хидровъзел "Пловдивци" се състои от язовирна стена с височина 47 метра, а завиреният обем е 2.45 млн. кубически метра. Ще бъде построена и пречиствателна станция за питейни води с капацитет 225 л/с.

 

Строителните работи по изграждането на водоема започват през 1999 г. и са преустановени през 2001 г. За този период са посторени около 17 метра от язовирната стена, което е близо една трета от целия язовир, отбивните съоръжения, водовземната кула и бетоновата част на шахтовия преливник, инжекционна завеса, галерия,. Изместени са пътища и електропроводи.

 

Доизграждането на язовир “Пловдивци”, заедно с “Луда Яна”, “Нейковци” и ремонта на язовирната стена на язовир "Студена", е основен компонент на Проекта за развитие на общинската инфраструктура. Той се финансира със заем от Световната банка в размер от 100 млн. евро.

 

Плановете на МРРБ са през тази година да започне изграждането и на язовир “Луда Яна”, с което ще бъде решен водният проблем на 45 000 души в района на Панагюрище. В момента гръцкият консорциум “Г. Каравокирис и партньори инженерни консултанти С.А. – Едафос инженерни консултанти С.А” проектира съоръжението.

 

За строителството на язовирите са предвидени 75 млн. евро, а за проектна подготовка и строителен надзор – 5 млн. евро.

 

Останалите 21 млн. евро са предназначени за изготвяне на 48 регионални и 40 градски генерални планове за развитие на ВиК-мрежата в цялата страна.

 

Други четири язовира Министерството на регионалното развитие смята да даде за изграждане чрез публично-частно партньорство. Това са "Черни Осъм", "Кюстендил", "Бяла" – между Севлиево и Габрово и "Чакалица", край Благоевград. Всички те се намират в райони с режим на водата през лятото.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.