Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Уволненият зам.-министър бил политическа номинация, МВР нямало данни да е свързан със СИК

53 коментара
Уволненият зам.-министър бил политическа номинация, МВР нямало данни да е свързан със СИК

Уволненият само за два часа зам.-вътрешен министър Иван Иванов, оказал се бивш представител на силовата групировка СИК, бил проверен в информационните масиви на МВР, където нямало подобни данни. Така премиерът Пламен Орешарски коментира в четвъртък поредния си кадрови гаф.

"Причината за неговото отстраняване беше информацията, която се появи, че през 90-те години е заемал неподходящи длъжности. Иванов е проверен през архивите на МВР, но такива данни няма там", посочи Орешарски.

Справка в информационната система ДАКСИ показва, че от 1995 г. Иван Валентинов Иванов е управител на клона на групировката СИК в Шумен. Вписването е направено с решение на Шуменски окръжен съд от 20 декември 1995 г. по фирмено дело 217/1995 г.

"Ще продължа да уволнявам всеки, когото смятам за неподходящ. Ще уволнявам всеки, за който се появят каквито и да е съмнения", каза премиерът Пламен Орешарски по повод на уволнението на зам. - вътрешния министър Иван Иванов часове след като бе назначен в сряда.

Конфузът с поредната кадрова "грешка" на новите управляващи се случи часове след като поотделно и колективно се "покаяха" за избора на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС, отмениха назначението и обявиха нови високи стандарти и критерии за хората по върховете на властта.

"Иван Иванов не е моя кандидатура. Приех едно такова политическо назначение, воден от мотивите, че политическите партии, които подкрепят кабинета, трябва да имат възможност, посредством заместник-министрите, да упражняват контрол върху политиките – тяхното изграждане и провеждане в съответните министерства", каза министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред БНР.

Той допълни, че изнесените в медиите факти правят абсолютно неприемливо оставането на Иван Иванов в ръководеното от него министерство.

"Считам, че такива факти силно подриват доверието в ръководството на МВР, което е абсолютно неприемливо и недопустимо. В системата на МВР, както и в ДАНС няма данни, които да са компрометиращи за г-н Иван Иванов. Не съм си и помислял дори, че е възможно, тъй като той все пак е народен представител”, заяви Цветлин Йовчев.

Той обеща, че вече ще бъдат извършвани изключително подробни проверки.

На въпрос дали все още е актуално предложението той да бъде силов вицепремиер, Йовчев отговори, че е провел разговори с министър-председателя по тази тема. "И двамата сме на мнение, че не бива да се прибързва с едно такова решение и назначение, по простата причина, че реформите, колкото и тежки и радикални да са, могат да бъдат извършени и без да има посочен и назначен силов вицепремиер”, заяви лаконично той.

Назначението на трети вицепремиер, който да отговоря за сектор "Сигурност", бе предложено миналия петък от Орешарски заедно с издигането на Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС.

На въпрос за недоволството на хората срещу областни управители, Орешарски каза, че за когото и да е от тях, ако излезе компрометираща информация, ще го смени веднага.

Случаят със светкавично оттегления зам.-министър не се посреща еднозначно в БСП. Министърът на външните работи Кристиан Вигенин определи реакцията като адекватна и бърза.

"Това е недопустимо и смятам, че мерките на г-н Йовчев бяха абсолютно коректни, така трябва да се действа, нямаме право на подобни назначения", коментира Вигенин.

Министърът на отбраната Ангел Найденов определи назначението на Иванов като "очевидна грешка". На реплика, че това е четвърта персонална грешка за двайсетина дни, Найденов отговори: "Другите направиха 40".

Според депутата от БСП Красимир Янков целта на скандала с Иван Иванов е да се дискредитира правителството. "През 2009 г. избрахме премиер, който също се знае каква биография има," коментира той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

53 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #53

    Орешарски вече е политически труп. Само някой трябва да го изнесе, че започна много да мирише... и заедно с него и другите трупове - Станишев, Местан, Болен, Миков, Манолова... Някой ден Европа ще стигне и до Ханес Свобода.

  2. Анонимен
    #52

    Да припомним нещичко от бегграунда на самия Орешарски. Сигурно сте забравили изпълненията му по времето когато беше финансов министър на тройната коалиция. Тогава искаше да прави заменки на сгради на финансовото министерство с такива на Ирена Кръстева. Нещо от рода на кон за кокошка.Само защото се раздуха много в публичното пространство работата, затова се провали. Така, че Орешарски си е стара далавера с фамилията на Пеевски.
    Същият "принципен" Орешарски беше с оттеглена кандидатура за кмет

  3. Анонимен
    #51

    ОРЕШАРСКИ ДА ОТГОВОРИ КАКВО ПРАВИ В ПРАВИТЕЛСТВОТО НАЗНАЧЕНИЯ ОТ НЕГО МИНИСТЪР НА ИНВЕСТИЦИОННОТО РАЗВИТИЕ (ИЛИ НЯКАКВА ДРУГА ГЛУПОСТ) , КОЙТО Е ВЗЕМАЛ НЕПРАВОМЕРНО ПОМОЩИ ЗА БЕЗРАБОТЕН ОТ фРАНЦИЯ, ДОКАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ Е ИМАЛ ФИРМА В БЪЛГАРИЯ И Е БИЛ ПРЕПОДАВАТЕЛ В АРХИТЕКТУРНИЯ ФАКУЛТЕТ. ЗАЩО НЕ Е УВОЛНЕН ОЩЕ?НАЛИ ЩЕ УВОЛНЯВА ВСЕКИ, ЗА КОГОТО ИМА НЯКАКВО СЪМНЕНИЕ?. ЗА ТОЗИ НЯМА СЪМНЕНИЕ - ДОКАЗАНО Е С ДОКУМЕНТИ.

  4. Анонимен
    #50

    Голем праз, че работило момчето за застрахователна компания през 90-те. Предишното правителство изкара почти 4 години с подобен кадър, а и това не е прецедент из министерствата.

  5. Анонимен
    #49

    До 48. Да, не може. И ББ не трябваше да бъде избиран за министър председател. Но нали тия(комунистите, турците и атакистите)щяха да бъдат други? Само на думи, разбира се. Иначе са същите боклуци.

  6. Анонимен
    #48

    Абе нещо не схващам... Не може да се назначава зам.-министър, който да е работил преди 15 г. в СИК - ок, правилно... Ами как тогава имахме сикаджия за министър председател до преди месец-два? Как така за Б.Б. може, пък други не - някак не е демократично, не е европейско...

  7. Анонимен
    #47

    С такова жалко обяснение Олигарски може да назначи за вътрешен министър и някой от ранга на Ал Капоне, а след това да се обяснява като ученичка ,че не знаел! За Тихолов не знаеше, за Пеевски не знаеше, за Иванов не знаеше, а въобще има ли нещо, което знае! Една комуниститческа маша се опитва да ни управлява! За това ли ГЕРБ си тръгна, за да дойдат такива бездарници?

  8. Анонимен
    #46

    Интересен е механзма на назначенията в "експетния" кабинет. Оказва се, че "експертите" се назначават от партиите, за да упражняват контрол въврху политиките в съотвтните министрерства. Какво е тогава водещият критерии експертност или политически контрол.

  9. Анонимен
    #45

    На Олигарски казвам " Главата ти я няма. Нем сеи продажен, хем си безкруполен кариерист, хем си нахален" Довиждане!

  10. Анонимен
    #44

    Това младо комунистче - сикаджийче направо си е гений като Деян Пеевски...И двамата на по 21 год. са заемали интересни длъжности, след което.....заминавали да си вземат образование...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.