Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Удвоени мобилни групи и данъчни подхващат камионите с македонски зарзават

44 коментара
Удвоени мобилни групи и данъчни подхващат камионите с македонски зарзават

Удвоени мобилни митнически групи от КПП Кулата, подсилени с данъчни служители започват денонощни масирани проверки на влизащите в страната камиони със зеленчуци и плодове от Македония. Това обеща вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Петрич на среща в понеделник с 60 местни земеделски производители. Срещата е част от обиколката на министъра в страната с цел да се видят на място възможностите за повишаване на приходите в бюджета и запушването на пробойни, откъдето изтичат огромни средства.

В разговора с вицепремиера взеха участие и директорът на Регионална митническа дирекция София Николай Шушкон и началникът на митница Кулата Павел Геренски.

Такова място е ГКПП Кулата, откъдето се извършва основният внос на евтин зарзават от Македония, който, според българските производители, подбива тяхното производство.

Така още до края на тази седмица мобилните отряди ще станат четири, а към тях ще се присъединят данъчни служители от дирекцията в Благоевград, както и представител на земеделското министерство. Данъчните ще проверяват вносителите на стоката, дали са законно регистрирани или са фантомни, дали вносът е правилно оформен и платени ли са съответните данъци. Агроинспекторите пък ще следят за качествените показатели на вносната продукция.

Същевременно в най-голямата зеленчукова борса в България – "Слатина" също ще влязат данъчни. Те ще бъдат охранявани от полиция, а задачата им ще е да проверяват на входа и на изхода дали продуктите имат данъчни фактури и дали се плаща ДДС. Дянков обясни, че мярката се налагала, защото получил информация, че обикновено стоката се придружава само от експедиционни бележки, а това реално позволявало да не се плаща ДДС.

Министърът обеща още да проведе лични разговори с македонското правителство за ценовата му политика по отношение на износа на зеленчуци, за да се пресече дъмпинговия внос. Той посочи факта, че износът на македонска продукция за страни като Латвия или Полша, който минава транзит през България, се декларира на много по-висока цена, отколкото вносът за България.

Часове след като Дянков обяви мерките за затягане на контрола над вноса на зеленчуци и плодове, в големите тържища в София проверки започнаха данъчни служители. По информация от НАП установени са редица документни нарушения при пристигането на камионите със стока. Повечето превозвачи не са имали документи за произход на зарзавата.

Мерките за затягане на контрола над вноса не само на зеленчуци и плодове, но и на китайски и турски друхи, обувки и битови стоки може да доведат до допълнителни приходи от мита и ДДС за близо 200 млн. лв. до края на годината, коментираха от НАП, като обещаха проверките да станат постоянни. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

44 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. потребител
    #45

    че на пазара има евтини и хубави зеленчуци. браво Дянков, старай се!

  2. вегетарианец
    #44

    А целогодишният нелегален внос от Турция .

  3. Stroganoff
    #43

    Евтиното от чужбена спира нашия производител и освен всичко друго ражда и безработица. А е евтино, не защото се произвежда по-евтино, а защото там не плащат данък, а тук само една част, но в джоба на някого на границата.

  4. БИВШ РЕВИЗОР
    #42

    СЕГА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ ПАЗАРИТЕ СПОРЕД МЕН И ПАК ЩЕ ИМА ФИРМИ ПОД ЧАДЪР. ДРУГИТЕ КОИТО НЕ СА ПОД НЕГО ДА МУ МИСЛЯТ

  5. интелигентен
    #41

    И сайтът да се запълва с нещо. Пак ще последват препирни, мнения, анализи, обиди, хвалби, псувни. И така до следващата статия, и те така всики ден. Нищо ново. Поне времето да минава, ецизите да се чешат. И от мен, а и от другите.

  6. ДЕДОВ
    #40

    Ще си вкарват продукцията на каквато си искат цена.Те си я произвеждат, те си я изнасят.Остава да командваме и Македония и Гърция.Това е пазарна икономика .По евтиното и по доброто се продава.Никой не може да ме убеди ,че гърците и македонците продават на загуба.И вместо да слага мобилни групи ,да сложи минимални цени на внос на стоки от трети страни.Това е изхода ,а не да ходи в Македония и да говори разни......

  7. АЗ
    #39

    Европейската комисия определя минималните цени за вноса на някои плодове и зеленчуци, които влизат в общността от трети страни. Праговете се фиксират всяка година, за да се предотврати евентуален дъмпинг на вътрешните цени и за да се защитят европейските фермери.Не е лошо министъра да прочете Европейското законодателство.

  8. интелигентен
    #38

    Малко локуми и от мен... Нормален министър, като и тези преди него и след него. Човекът трябва да приказва така, че да следва линията на поведение на неговата си политическа организация. Нормални неща. Всички правят така. Не бива да се отправят хули към политиците, само защото са избрали тази професия. все някой трябва да е и министър.

  9. Люба Манолова
    #37

    http://lubamanolova.info/100809i-a.html

  10. АЗ
    #36

    Фиксирани стойности при внос за определяне на входната цена на някои плодове и зеленчуци(EUR/100 kg)Код по КН Кодове на трети страни (1) Фиксирана вносна стойност0702 00 00 MA 55,5 TR 99,0 ZZ 77,30707 00 05 JO 167,2 TR 128,5 ZZ 147,90709 90 70 MA 72,4 TR 87,4 ZZ 79,90805 10 20 BR 44,6 CL 44,1 MA 68,3 TR 76,5 ZA 65,1 ZZ 59,70805 20 10 MA 66,2 ZZ 66,20805 20 30,0805 20 50,0805 20

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.