Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Унгария напуска "Набуко"

17 коментара
Трасето на "Набуко"

Унгарската компания МОЛ (MOL) напуска проекта за строеж на газопровода "Набуко", заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от агенция Блумбърг във вторник.

В изявление пред Европейския политически център в Брюксел Орбан отбелязва, че проектът среща трудности при реализацията и във връзка с това унгарската МОЛ излиза от него.

 

Според изявление на самата компания "съществуват много неизвестни около проекта "Набуко", които е трудно да бъдат игнорирани". Освен това стойността на газопровода, който трябва да доставя гориво от Каспийския регион в Европа, заобикаляйки Русия, постоянно нарастват. От МОЛ обаче нито потвърждават, нито отричат, че ще напуснат проекта, който се подкрепя от Европейската комисия и от САЩ.

 

Говорителят на компанията за реализацията на проекта "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" Кристиан Долезал коментира пред американското издание "Ню Йорк таймс", че не разполага с никакви сведения за излизане на унгарската компания от "Набуко". "Доколкото знам, няма промяна в участието на МОЛ и нейните ангажименти в проекта", каза той.

 

Орбан направи завой към руския конкурент на "Набуко" – "Южен поток", който също трябва да мине през Унгария. Премиерът каза, че Русия става все по-активна в реализацията на "Южен поток" и за Унгария "съществуват прости икономически причини" в полза на участието в руския проект.

 

Той отбеляза, че в същото време за намаляване на зависимостта на Унгария от руски газ трябва да се построят газопроводи със съседни страни като Словакия и Хърватия и Италия.

 

Руското издание PusEnergy посочва, че неотдавна шефът на немската компания RWE, която също участва в "Набуко" - Юрген Гросман, е коментирал, че RWE може да се откаже от газопровода.

 

Турция, чиято държавна компания БОТАШ също участва в "Набуко", в края на януари заяви, че дава приоритет на собствения си проект за газопровод "Транс Анадолу (TANAP) пред "Набуко".

 

Останалите акционери с равен дял в проекта са австрийската ОMV, "Българският енергиен холдинг" и румънската "Трансгаз".  

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    Унгария се отказа от "Набутко". На нас американците ни го "Набутаха".

  2. Анонимен
    #16

    Така е 15. Мам... им американска.

  3. Анонимен
    #15

    №13, ако не знаеш, добре е да научиш,че Холивуд е левичарски институт, обслужващ интересите по-скоро на комунистите, отколкото на западната цивилизация, която винаги е представяна в негативен план.В този смисъл Холивуд са пристрастни и необективни.

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #14
  5. Анонимен
    #13

    Вчера гледахте ли по Нова филмът "От местопрестъплението Лас Вегас" Страшно ми стана. Филмът е американски, естествено, но там показват как хора и животни мрът от рак, как се взривяват кладенци от хвърлена цигара в метана, събран в тях, как гори водота от крановете за питейна вода и т.н. Страшно! И това само във филм на Холивуд, а какво е в действителност - никой не знае. Дори във филма се говореша за една горяща река в Охайо.... Ужас, просто!

  6. Анонимен
    #12

    Понеже нервежки газ стига до там през Моравия -към 11

  7. perdah
    #11
  8. Анонимен
    #10

    Блумбърг не писа ли също, че Русия излиза от Южен поток?

  9. Анонимен
    #9

    Всички да садят боб и проблема с газта ще го решим със собствени сили - каза нашия любим ръководител

  10. Ганий
    #8

    "Набуко" няма алтернатива, както би казал колегата Кокошков... http://www.youtube.com/watch?v=gaXE0v0bJoE Oh mia patria si bella e perduta

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.