Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Уникални природни кътчета се оказаха “пустееща земя” за продан

Пасища в подножието на старопланиския вр. Миджур се предлагат за стотинки

37 коментара
Връх Миджур. Снимка от блога на Тихомир Младенов

Под предлога, че се освобождава от пустеещи земи, държавата е на път да продаде на частни лица уникални кътчета от българската природа. Става въпрос за прословутия търг за 154 хил. дка терени от поземления фонд срещу компенсаторки, който породи сериозни съмнения, че е в услуга на определени фирми, изкупували бонове в последната година.

След като териториалните земеделски дирекции обявиха имотите, определени за продажба, наяве излезе един още по-сериозен проблем – там фигурират планински терени с уникална природа – малко известни туристически дестинации. Такъв е случаят с близо 8000 кв.м. държавни земи в подножието на старопланинския връх Миджур, сигнализира в неделя Тома Белев от сдружение “Зелени Балкани”. Достъпът до това изключително красиво място бе ограничен до 1990 г., тъй като е близо до границата със Сърбия, благодарение на което целият район е останал почти непокътнат.

От обявлението на видинската дирекция става ясно, че 16-те терена в землището на с. Горни Лом (намира се в подножието на вр. Миджур), са обявени като пасища. Повечето са 10-та категория с начална цена 61 лв. за декар. Два от имотите са 9-та категория с цена 88 лева и един – 7-ма категория с начална тръжна цена 146 лева за декар. Ако се приеме, че средната цена в района е 80 лв. за декар, то цената за квадратен метър излиза 8 ст. Общата стойност на 16-те имота с площ 7811 дка е близо 618 хил. лева в поименни компенсаторни бонове.

Като се има предвид, че цените на компенсаторките са около 0.69 лева, излиза, че цената на терените ще падне на около 426 хил. лв. Тъй като собствениците на земеделска земя имат право на помощи по линия на Програмата за развитие на селските райони, купувачът на имотите в Стара планина ще си избие инвестицията за около година, пресмята Белев.

Най-странното в случая е, че приватизацията на високопланински имоти противоречи на логичната държавна политика тези райони да се запазят като изключителна държавна собственост. Обществото губи една публична и обществена собственост, която е от значение за запазване на ландшафта на България, за запазване на биологичното разнообразие, за запазване на природата ни, отбеляза Белев.

Друг интересен момент е, че държавата се е опитала месец по-рано да отдаде под наем за пет години 11 от 16-те имота в землището на Горни Лом, обявени за продажба. Физическото лице Емил Цеков Петров е предложил годишен наем от 100 лева за декар или близо 127 хил. лева за всички имоти. Той е обявен за победител в търга, но впоследствие се отказва от сделката. Единствената информация за Петров в интернет е, че работи в “Дунавски Драгажен Флот – Дуним”. Потърсен за коментар, той не можа да отговори на поставените му въпроси, след което ни прехвърли към упълномощената от него Илияна Миланова. Тя обясни, че Петров се е отказал от арендата на имотите във Видинско, но на този етап не знаела той да има интерес към търга за продажба с компенсаторки.

През октомври миналата година цената на компенсаторките е 20-30 ст. при номинална стойност 1 лв. В онзи момент някой започва усилено да ги изкупува и то в големи количества, в резултат на което цената им стига 70-80 ст. в деня, в който земеделското министерство обявява внушителния търг за терени от поземления фонд.

Медийни публикации свързаха масовото изкупуване на поименни компенсаторни бонове с “Винпром Пещера”, но компанията отрече тази информация. В момента тече проверка на Комисията за финансов надзор за сделките, но не е ясно кога ще приключи и дали резултатите ще станат публично достояние.

Следващият скандален случай на раздържавяване на българската природа може да се окаже в Благоевградско. Местната земеделска дирекция ще обяви на търг над 1300 дка в пиринския район, като по-голямата част от тях са в община Якоруда – уникално място на границата на планините Рила, Пирин и Родопите.

Документи за търга във Видинско пък се подават до 29 септември. На 11 октомври ще бъдат обявени победителите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

37 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #37

    До 27!!!Да те открехна, ако не знаеш.Имаше проект за най-мегаломанския ветрогенераторен парк в България по билото от Ком до Миджур.От нарисуваната в Дания на картинка беше инвеститорите бяха да се сдобият само в с парчета общински земи в общините Георги Дамяново и Чипровци. Другите терени са или частни или държавни.На Миджур и Копрен са държавни.В Чипровци поне имаше буна. Законът не позволява вече да се безобразничи,но сигурно зависи от инвеститора. Сърбите направиха национлен парк от тяхната страна ,а от нашата ние го стопирахме за да може някой да набучи 150 метрови витла по билото.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #36
  3. Анонимен
    #35

    Само който не е зървал тези прекрасни планини, не може да разбере, че да продаваш планина е върховно престъпление! А във Видинско китайци вече арендуваха 3000 дка, сега някой хитрец пак ще уреди сделка... Очевидно, Господ ни е дал природа, но я е населил с българи... Неведоми са пътищата Господни...

  4. Анонимен
    #34

    ако това не ви харесва следващия път гласувайте за зелените!!

  5. Анонимен
    #33

    Костов е виновен, то си е ясно

  6. Анонимен
    #32

    като собствени земи ште се пазят по-добре от собственитсите.

  7. Анонимен
    #31

    С извинение текстът на №30 се отнася до №21.

  8. Анонимен
    #30

    До 21. Гласувайте за Иван Костов. Той ще продаде Нефтохим на руснаците, Марица с три пъти по-скъп ток на американците, а Балкан на израелците да ни спускат с парашути. Е, и за себе си ще остави нещо като Булбанк и Златни пясъци. А вие си ходете по митинги и пълнете гушите на вашите идоли, които ви обраха до шушка. Ако случайно дойде БСП на власт пак няма страшно - Елена е партийно подготвена и ще се разбере с тях.

  9. Анонимен
    #29

    До 28, Моралът не е в нафталина. За такива като тебе които все още търсят някой да ги оправи моралът е във вазелина.

  10. Анонимен
    #28

    е стига с тоя костов под път и над път де, нямам никакви политически предпочитания, но нали и него го видяхме що е за храбрец. по-лошото е, че няма как току така да доийде някой хем можещ, хем честен, хем с пари, който да работи първо в полза на страната, а след това за себе си. просто защото, света се американизира чак до китай и навсякъде, парите са на преден план, а моралът е в нафталина...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.