Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Фенове откриха неофициално ски-сезона на Витоша при неработещи съоръжения

4 коментара

Любители на зимните спортове организираха неофициално откриване на ски-сезона на Витоша.

Очакваните протести срещу "Витоша ски" АД не се състояха, но лифтовете и влековете остават спрени, предаде БНР. Компанията отказа да пусне ски съоръженията в планината с обяснението, че новият закон за горите изисква всеки лифт и влек да се експлоатира само след учреден сервитут.

Според природозащитници от Коалиция ”За да остане природа в България” целта на фирмата е именно промяна в закона и затова умишлено не пуска съоръженията. По думите им скандалната поправка предвижда в горите да може да се строят ски лифтове и влекове, без промяна на предназначението на територията и без изключване на земята от горския фонд. Така изсечените и застроени терени ще продължат да се водят гори "на хартия".

Събралите се заявиха, че не желаят модернизацията на туристическа и ски зона "Алеко", не искат подмяна на лифтовите съоръжения и са против изграждането на нови ски писти на Витоша.

По повод конфликта между природозащитниците и фирмата, екоминистърът Нона Караджова коментира, че ведомството ѝ и нормативната уредба не пречи съществуващите писти и въжени линии на Витоша да работят. Според нея фирмата не пуска съоръженията, защото настоява за промени в Закона за горите, отхвърлени миналата година.

Невъзможността да се използват съоръженията доведе до тежък трафик и проблеми с паркирането, като паркингът преди хижа "Алеко" не бе достатъчен и хората спираха автомобилите си по пътя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #4

    Не желая модернизацията на туристическа и ски зона "Алеко", не искам подмяна на лифтовите съоръжения и съм против изграждането на нови ски писти на Витоша.

  2. Анонимен
    #3

    "Събралите се заявиха, че не желаят модернизацията на туристическа и ски зона "Алеко", не искат подмяна на лифтовите съоръжения и са против изграждането на нови ски писти на Витоша." Не очаквах от точно тази медия подобна лъжа. Всички участници подкрепят поддържането и ремонта на съоръженията, строителство на нови не се налага. Бъдете обективни!

  3. ДИМИТЪР ШОПОВ
    #2

    АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ПРИЧИНАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА. СЪОРЪЖЕНИЯТА НЕ РАБОТЯТ, ЗАЩОТО И ДА РАБОТЯТ СА НЕПРЕСТАННО НА ЗАГУБА. ЛИФТОВЕТЕ НА ВИТОША ВИНАГИ СА РАБОТЕЛИ НА ЗАГУБА.

  4. Анонимен
    #1

    Много искам да се запозная лично с тези идиотчета и най-вече с гигантейшия престъпник, който ги ръководи - някой си Тома Белев, несменяем директор на нещо си на Витоша. Къде бяхте вие шумни гадове, когато изчезна прекрасната гора между Алеко и Лалето - хиляди, хиляди декари ? Корояд ги изял ! Айде бе ! Не ядяхте ли и вие заедно с него ?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.