Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Филмчета ще учат баби как да работят с ксерокс за изборите

3 коментара
Филмчета ще учат баби как да работят с ксерокс за изборите

С обучителен филм, инструкция и демонстрация в районните избирателни комисии ще бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии как да работят с копирните апарати, на който ще се разпечатват протоколите от изборния ден на 12 май. Това каза главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков, който отговаря за поръчката за 12 300 копирни устройства.

 

Съгласно Изборния кодекс всяка секционна избирателна комисия (СИК) от 12 300 в страната трябва да има ксерокс.

 

В последните дни от телевизионни репортажи стана ясно, че не всички членове на СИК могат да работят с техниката. Проблемът е основно за избирателните комисии по селата, където населението е по-възрастно и не е имало досега работа с такава техника.

 

Поради тази причина поисках да се закупят възможно най-простите копирни устройства, така че да могат да се ползват от хората без проблеми, каза премиерът Марин Райков. “Надявам се нивото на членовете на СИК да е такова, че да могат да направят четири прости движения за боравене с техника”, каза Росен Желязков. Той сравни работата с ксероск с това да говориш по мобилния си телефон.

 

Обществената поръчка за доставка на техниката беше спечелена от фирмата “К енд К електроникс”, свързана с банкера Цветан Василев. Компанията е собственост на магазините “Техномаркет” от които има поне по един във всеки областен град. Те ще доставят ксероксите на цена от 85 лв.

 

Победителят беше избран на 8 април. По закона за обществените поръчки трябва да се изчака 14-дневен срок, преди да се подпише договорът. Понеже нямаме това време, още днес ще имам среща с победителите в търга, каза Росен Желязков. На срещата ще бъде обсъдено с колко налична техника разполагат в момента, ще има ли нужда от внос на още ксерокси, за колко време ще стане това, както и как и кога ще си получат ксероксите секциите в чужбина.

 

В случай на проблем с техниката фирмата има задължение до 2 часа след подаването на сигнал за отказ на ксерокса да работи да достави нов, каза Росен Желязков. По тази причина в поръчката е записано да има налични още 4% допълнителни ксерокси.

 

Целта на служебния кабинет е да осигури провеждането на изборите без технически проблеми, каза премиерът Марин Райков. За това той отправи молба към електроразпределителните дружества да подават ток с нормално напрежение на 12 май, за да няма засечки с техниката.

 

Желанието на служебното правителство е след изборите ксероксите да бъдат дарени на училищата, каза Марин Райков. Той изрично уточни, че за това все още няма взето решение, а е само “наша нагласа”.

 

Според премиера “идеалният вариант за копирните машини е да може да бъдат съхранени до следващите избори, но не съм убеден, че това нещо може да стане поради обективни причини”. Такива са бързото остаряване на техниката, възможност за промяна на законодателството и те да станат ненужни, ненужни разходи за съхраняването им без да се използват и т.н.

 

“Темата за копирните устройства придоби хиперболизиран вид последния месец и от един технически проблем е на път да стане злободневен политически” обобщи картината с “истерията” около ксероксите главният секретар на Министерския съвет Росен Желязков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #3

    Правите от мухата слон. Техномаркет е голяма верига за техника в България. Не е шокиращо че тази компания е спечелила търга. Чудо голямо.

  2. Анонимен
    #2

    Другари, да го приемем от положителната му страна! Стотици, да не кажем хиляди, баби ще бъдат ограмотени! Какво лошо има в това? Бабите те и без друго трябва да работят докато умрат, така че това ще им е от полза! Подкрепям!!! Похвално начинание! Безплатно за бабите! Доколкото разбирам, държавата е на далавера!

  3. Анонимен
    #1

    Българските политици изфабрикуваха поредното чиновническо безумие.С тези задължителни ксерокси изкъртиха мивките.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.