Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хагският трибунал оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач

Буйна радост и празненства в Загреб

18 коментара
Хагският трибунал оправда хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач

Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда на втора инстанция хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач. Решението предизвика бурна радост и масови празненства в хърватската столица Загреб и други градове на страната.

Апелативният съвет на трибунала в Хага освободи генералите Готовина и Маркач от отговорност за прогонването на  сръбското население от Книнска Краина през 1995 г., анулирайки присъдата от първа инстанция.

На 15 април  2011 г. трибуналът в Хага осъди Анте Готовина на 24 години затвор, а Младен Маркач - на 18 години за престъпления срещу сърби, признавайки ги за виновни в участие в съвместно престъпно начинание и военни престъпления  против цивилното сръбско население в Книнска Краина (Сръбска Краина), извършени през лятото и есента на 1995 г., в това число по време  на  офанзивната операция на хърватските въоръжени сили "Буря"  на 4-5 август 1995 г. Третият обвиняаем по същото дело генерал Иван Чермак бе оправдан.

В резултат на тази операция бе ликвидирана самопровъзгласената Република Сръбска Краина на територията на Хърватия. Според различни оценки тогава са загинали от хиляда до 5000 души, около 90 000 жители от този сръбски анклав са били насилствено депортирани, а десетки хиляди души се превърнаха в бежанци.

Готовина и Маркач тогава бяха признати за виновни в преследване, прогонване, грабежи, убийства, жестоко отношение и нехуманни действия по отношение на сръбското население по време на операция "Буря".

Според окончателната присъда операция "Буря", която бе ръководена от генерал Готовина, не е била съвместно престъпно начинание с цел прогонване на сърбите от Книнска Краина през 1995 г.. Съдиите от апелативната камара сметнаха, че в първото разглеждане на делото са били допуснати грешки и взеха решение Готовина и Маркач да бъдат пуснати на свобода. Двама от петимата съдии са изразили противоположно мнение.

Гражданите, събрали се на главния площад в Загреб и в други градове на Хърватия, посрещнаха с бурни овации решението на апелативния съвет на Хагския трибунал.

Гражданите на площад "Бан Йелачич" скандираха "Анте! Анте!", а ветераните развяваха хърватски знамена. Около  6-7 хиляди души следяха внимателно на голям екран на площада четенето на присъдата на трибунала в Хага.

"Всички сме щастливи и доволни. Тази оправдателна присъда е доказателство, че хърватските войници честно и достойно са водили Отечествената война", заявиха граждани от Джурджевац, където също се бяха събрали ветерани и приятели на генерала, съобщи хърватският сайт Индекс.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    Сърбите са червеят в Балканската ябълка. Нападали са всичките си съседи - България, Унгария, Босна, Хърватска, Албания... Едно време тях само Иван Михайлов и Владо Черноземски ги вразумяваха, защото само от това разбират. Е - напоследък и НАТО ги вразуми. Белградският пашалък - това е Сърбия. Не повече.

  2. Анонимен
    #17

    Когато една държава е нападната има право да се отбранява. Хърватите бяха нападнати, а в хърватският град Вуковар сръбските четници убиха десетки жени, деца и старци. Героят Анте Готовина освободи хърватския град Книн и неговата армия спаси босанския град Бихач от етническо чистене, по-голямо от това което доживя Сребреница. Но, не са българите виновни, че не знаят нищо по този въпрос, а продажните български медии, които са сръбски мекерета.

  3. Анонимен
    #16

    RR

    Да, Крум С. също е дал подробни аргументи.

    Марксизмът е диктаторски фашизъм, тоталитаризъм, нацизъм.
    Справка Карл Маркс, Желю Желев и пр.

    Престъпно безбожие с маски всякакви.

    Престъпната изкуствена имперска нация Ссср беше такава,
    поробила християнска Русия, Източна Европа, Азия...

    Мини подобна Югославия беше друга такава подобна.

    СССР 1921-1991 е в открито агресивен фашистки анти Християнски анти Европейски съюз с Хитлеристка Германия от септемри 1939 до юни 1941,
    на според съветска крива

  4. Анонимен
    #15

    През май 2011 пътем преспах в Загреб. Сутринта се разходих из центъра му. Точно до паметника на Бан Йелачич имаше две палатки с хърватски знамена и портретите на тримата генерали. Пред тях се събираха подписи в тяхна защита за пред Хагския съд. Подписах се, разбира се. Като видя, че съм от България, момчето зад масичката стана и ме прегърна. Поговорихме малко /хърватският е по-близък до българския, отколкото сръбският/ са сръбския цирей и си тръгнах. Мил спомен!

  5. Крум С.
    #14

    За 13
    Въпросът със Западните български покрайнини БСП го реши вече. Нейният генерален секретар тогава - Жан Виденов ги прекръсти официално на Източни Сръбски Покрайнини. Преди това пък неговите предшественици обявиха населението на Вардарска и Пиринска македонии за небългари. Така че това, което ни липсва на нас не е сърцатост, а разум. Ако имахме малко повечко от това качество, тази партия нямаше да види никога вече Народното събрание, но ние продължаваме да си я държим като най-голямата партия,

  6. Анонимен
    #13

    Някои хора тук се излагат. Оставете емоциите, ако бяхме сърцати, трябваше отдавна да повдигнем въпроса за Покрайнините. Въпросът е в правораздаването на този трибунал. Абсолютно необяснима разлика в решенията на двете инсатнции - това едно. И второ - без значение е кой прави етническо прочистване - агресора или отбраняващия се. Хърватските милиции имат пълно право да воюват със сръбската армия, но не да гонят населението. Това е!

  7. Анонимен
    #12

    Те (сърбите)овършаха Македония по друг начин,но както виждате шамарите косвено получава България.Плетката е сложна,ама и ние с тая комунистическа нашенска простотия съвсем се изпонасрахме!Добре,че Костов не пусна руснаците и после албанците,щото щеше да се удавим в ...

  8. Анонимен
    #11

    Нищо против нямам нито против сърбите (въпреки че ни нападнаха вероломно след Съединението), нито против хърватите, но този трибунал, чиято легитимност е доста съмнителна май прилага двойни стандарти. Вярно е, че сърбите извършиха във Вуковар и околностите клане, но също така е вярно, че хърватите, водени от тези генерали извършиха също клане и етническо прочистване. Какво значи това "сърбите нападнаха съседите си" ? Какви съседи, когато са живели повече от 70 г. в една държава ? Не знам дали има

  9. Анонимен
    #10

    Да, когато сръбски нацисти нахлуха в хърватската къщичка те убиваха и затова бяха осъдени. Да се осъждат хърватите за това че са се защитавали би било пълно безумие. Разбираемо е желанието да има реципорочност, но все пак трябва да се има предвид че жертвите и престъпниците са различни категории и последствията за тях трябва да са различни. От нас зависи на коя страна ще застанем. Това че сме православни, не ни задължава да застамнем на страната на престъпниците.

  10. Анонимен
    #9

    Не е ли за учудване как харватите имат право да убиват, а сърбите нямата?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.