Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Хартиен фест, ретрокомпютри и 3D-крепости за Нощта на музеите в София

На 18 май бургаските дами се потапят в хайлайфа от преди век, пънк-рок насред “Сексагинта Приста“

0 коментара
Хартиен фест, ретрокомпютри и 3D-крепости за Нощта на музеите в София

Триизмерни антични крепости, фестивал на хартиеното изкуства, работещи ретрокомпютри и други технологични чудеса, старо и ново художествено и плакатно изкуство ще могат да видят любителите на културните прояви в София в европейската Нощ на музеите и галериите, която ще е на 18 май. Тогава музеи и галерии не само в столицата, но и във всички големи градове на страната ще приемат посетители безплатно до полунощ

 

В тазгодишното девето издание на европейската инициатива, идваща от Франция, в българия се включват повече културни институции. Само в София се очаква над 150 хил. души да се отдадат на нощната магия на изкуствата.

 

Една от най-широко мащабните атракции ще е "София хартиен арт фест", който ще обхване 18 различни отправни точки в столицата, но най-интересните му прояви се очертава да са в Софийската градска художествена галерия и в Националния исторически музей. В Бояна ще изникне специална "хартиена" улица, на която ще бъдат разположени павилиони на художници и приложници, различни издателства, а изложбата "Изкуството на ръчната книга от цял свят" надхвърля обичайните представи за книгата. Софийската галерия пък ще пречупи спецификата на хартиеното изкуство през призмата на традициите в различни култури по света.

 

От Столичната община са организирали безплатен транспорт до Историческия музей в Бояна, който ще тръгне в 18 часа от Националната художествена галерия. Подобен транспорт по същото време и от същото място ще има и до Музея на социалистическото изкуство в кв. “Изгрев“. Там, освен постоянните експонати на тоталитарното художествено изкуство, онези посетители, които изпитват носталгия по онова време, или младите, които нищо не знаят за него, ще могат да видят експозицията "Социализъм - интернационализъм. Политически плакат 1945 г.- 1953 г.". Тя представя близо 80 творби на плакатното изкуство от България, Китай, Полша, Унгария, Румъния и бившия Съветски съюз,

 

На жълтите павета в центъра на София пък ще изникне и ще връща съвременните софиянци назад в античните времена триизмерната възстановка на Улпия Сердика. Тя ще е направена от Националния археологически музей на базата на почти 90-годишните археологически и исторически научни изследвания. Посетителите ще могат да усетят наяве обичаите в Римската империя като опитат древни кулинарни деликатеси, приготвени по оригинални рецепти. Отделно музеят ще представи и изложбата "Коприна и сребро", която ще запознае посетителите с облеклото на българите от края на ХІХ и началото на ХХ век.

 

3D-крепости, но в хартиен вариант, ще могат да си изработят посетителите на Националния военно-исторически музей в София, които ще бъдат посрещани от представителния гвардейски духов оркестър. Любителите на укрепените отбранителни военни съоръжения могат да пробват сръчността си като изработят триизмерни модели на средновековните български крепости Кракра в Перник, Асеновата крепост в Асеновград и римската крепост Кастра Мартис (Кула, Видинско).

 

Любителите на науката ще могат да видят в Националния политехнически музей демонстрации, свързани с някои интересни и неочаквани свойства на материалите, както и на работещи ретрокомпютри.

 

Министерството на културата ще представи в галерия "Средец" изложбата "Материал, форма, образ" на Димитър Хинков, включваща произведения на живописта, изработени с новаторски техники на смесване на нехарактерни за стила материали, съобщиха в четвъртък организаторите на проявата.

 

В Националната художествена галерия пък в реставрирания Голям салон ще бъдат изложени произведения на Георги Баев и непознати картини на Ярослав Вешин.

 

Криптата на катедралата "Св. Ал. Невски" ще покаже обновената си експозиция на християнското изкуство в България, а на Моста на влюбените до НДК ще има изложба “София и другите градове“, които искат да са европейска столица на културата през 2019 г.

 

Бракаловата къща в Бургас отваря врати за дамите, които искат да усетят каква е била атмосферата на висшето общество в началото на миналия век и да се снимат в автентична обстановка. Те обаче трябва да се явят в ретро тоалети или с феерични шапки и шалове, отговарящи на онези времена.

 

Русенци, които отидат в Историческия музей, ще могат да научат какво да яли древните траки, както и да разберат може ли да се правят пържоли от косматия мамут, с какви мъниста дамите да си правят гердани, според това от какви уроки искат да се предпазят. Експозицията на древната крепост “Сексагинта Приста“ пък ще приюти пънк-рок групата “Скролетикс“, които в продължение на два часа ще покажат как се отразява съвременната музика на древните останки.

 

Варненци и посетителите на крайморската столица ще могат да се насладят на изцяло обновената експозиция на Каменната зала на Археологическия музей. Алхеологическият музей в Пловдив ще представи среднощно изложбата "Античният форум на Филипопол".

 

В Чипровци ще бъде представен за първи път пред публика оригинален екземпляр от първото издание на "Неделник" на Софроний Врачански от 1806 г. в историческия музей.

 

Още десетки галерии и музеи в останалите градове на страната ще останат отворени за посетителите, пожелали да се отдадат на изкуство и история в нощта на 18 май.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.