Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Харчовете на българите изпреварват ръста на доходите им

През миналата година сме ограничили цигарите и алкохола, консумирали сме повече плодове и зеленчуци

53 коментара
Харчовете на българите изпреварват ръста на доходите им

Разходите на българите през 2011 г. се увеличават с по-голям темп от ръста на доходите им. Успокоителното е, че балансът засега остава положителен. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за доходите на населението през миналата година, обявени във вторник. Според тях българинът е преминал на здравословен начин на живот ограничавайки цигарите, алкохола и хляба и повишавайки консумацията на плодове и зеленчуци.

Средният годишен доход на едно лице от домакинство е бил 3937 лв., което е с 3.3% повече спрямо 2010 г. В същото време разходите са нараснали с 6.6% за година и достигат 3494 лв., отчита НСИ.

 

Заплатите растат, пенсиите намаляват

 

Българинът разчита на заплатата, пенсията, социалните помощи, детските надбавки, както и от приходи от предприемачество и продажба на имущество. Те формират 96.1% от постъпленията в едно домакинство. Останалата част идват от доходи от заеми, кредити и спестявания.

 

Работната заплата продължава да е основен източник на доходи на домакинствата. През 2011 г. тя формира 51.8 на сто от общия доход, докато година по-рано делът ѝ е бил 50.9 на сто. Домакинствата са разполагали средно на лице с 1960 лв., получени от работна заплата, което е със 103 лв. повече спрямо 2010 г., отчита НСИ.

 

През миналата година се наблюдава намаление на дела на пенсиите като източник на доходи. Социалните трансфери (пенсии, семейни добавки за деца, социални помощи, стипендии и обезщетения при безработица) намаляват с близо един процент за година и формират 33.3% от общия годишен доход на лице от домакинство през 2011 г.

 

Продължава тенденцията на намаление на относителния дял на дохода от домашно стопанство. През 2002 г. този дял е бил 19.7%, докато през 2011 г. е едва 1.7%, отчита НСИ.

 

Сметките за ток и парно свиват разходите за алкохол и цигари

 

Разходите на едно домакинство през миналата година са били средно 3494 лв., което е ръст от 6.6% спрямо 2010 г. Основната част от средствата (85 – 86%) са отишли за задоволяване на потребности, а 5.2 за плащане на данъци.

 

С близо 5% са се увеличили разходите за жилище, ток, вода и горива и те заемат 14.1% от всички разходи. Увеличение се наблюдава и при харчовете за здраве (8.3%), транспорт (4.1%) и съобщения (5.9%).

 

Относителният дял на разходите за жилищно обзавеждане остава в същите граници (3 – 4%), както и година по-рано. За свободно време, култура и образование през 2011 г. сме харчили толкова, колкото и през 2010 г.

 

Най-много пари се дават за храна, те заемат 36.2% от общите разходи през 2011 г. Ако се вярва на НСИ, кризата е принудила българите да живеят по-здравословно – увеличаване на консумацията на плодове и зеленчуци за сметка на цигарите и алкохола.

 

Българите са намалили и хляба и тестените изделия през миналата година с 1.3 кг на човек и млякото с около литър. За сметка на това са увеличили консумацията на месо със 100 грама, плодове - с близо 4 кг и зеленчуци – с над 2 кг, показват данните на НСИ.

 

Заради драстичното поскъпване на цигарите и алкохола от вдигането на акциза, разходите за тях са се повишили с 4 – 5%, но консумацията им е намаляла, отчита държавната статистика. Потреблението на цигари се е свило с 44 броя - от 591 броя на лице през 2010 г. на 547 броя през 2011 г. С 400 грама по-малко алкохол сме изпили, като консумацията на едно лице от домакинство е била 23.2 литра на човек през 2011 г.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

53 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #53

    Работя извън България, и за 15 години съм изпратила в България около 100 000 евро. От там идва разликата! Но...до кога ще скитаме по света???

  2. Анонимен
    #52

    51-ви, с милиционерите от (и във) БТВ ни занимават милиционерите от НоваТВ, 7, 3 и всякакви КАНАЛИ (отходни), като им приглася и цялата милиционерска преса на "Бор", "чвор", "явор" и по-дребни храсти. Слава Богу, че вече тоалетната хартия не е кът.

  3. Анонимен
    #51

    До 47 Да наисина е така и то не само Гърция ,а цяла Европа от Унгария на запад. А у нас в Родината ни,за жалост навсякъде назначенията в болницие,а и не само там се извършват чрез ходатайство или по-роднинскa линия, затова сме я докарали до това положение и няма на кого да се оплачеш.Дори най-големите телевизионни програми не се занимават с подобни проблеми които са важни за народа.А те ни занимават с проблемите на милионерите в БТВ.САМО ЖЪЛТИ ГЛУПОСТИ У НАС В България

  4. Анонимен
    #50

    Тези поръчкови данни явно са спуснати от оная с глас на стара циганка с лула. ОНАЯ, дето орева всички медии, че са я уволнили от "Токуда" (която пък беше замесена с "преферционално финансиране"). ОНАЯ, дето се фукаше, че е чистачка на входа. С тази си дейност ли покрива разходите, над приходите от БЕЗРАБОТНА??? Що не си е-е майката?

  5. Анонимен
    #49

    Добре че сме ние"ГУРБЕТЧИЙТЕ"да поддържаме нашите роднини в България,по друг начин не мога да коментирам тази ста- тистика.DEUTSCLAND GRUEST BULGARIEN.

  6. Анонимен
    #48

    Харчовете на НЕКОИ космополити в България изпреварват тотално доходити на останалите.

  7. Анонимен
    #47

    Уважаеми дами и Господа, прочетете това!
    Семейно отидохме на почивка на остров Тасос на Рождество Христово за четири дни. Сполетя ни беда. Майка ми, която е на 75 години, падна по стълби и си удари лошо главата. Загуби съзнание и докато я свестявахме с вода, дойде линейка и я откараха в регионалната болница, където в продължение на 16 чоса зо нея се грижиха 5 специалисти. Направиха и всички изследвания, бе стабилизирана, направени и бяха вливания на различни медикаменти и след като бе направено

  8. Анонимен
    #46

    Вътрешното потребление, което формира 76% от БВП, спада с 4.5% през януари и февруари на годишна база. Само през февруари намалението е 6.4% - което е най-голямо за целия ЕС след Португалия. Това е според БСК. Според държавният НСИ имало ръст, който знаем, е от инфлацията. Според телевизора пък се случват чудеса. В Стара Загора е открит чудодеен извор. От него извира вода.

  9. emma
    #45

    И как изчислиха тези данни?Ренета Инджова не е статистик,а е завършила Политическа икономия,като Кристалина Георгиева.За това може би се публикуват тези измишльоини.Някой Вас питал ли Ви е колко и какво потребявате?Сметките ми за парно не са паднали под 500 лв.,а за ток винаги са над 100 лв.Кого лъжат себе си?

  10. Анонимен
    #44

    До №10: С цялото ми уважение към преклонната Ви 80 годишна възраст /"ДРЕХИ И ОБУВКИ НЕ СЪМ КУПУВАЛ БЛИЗО 20 г."/,бихте ли направили бюджет при средна за страната пенсия от 263 лева?Снетърпение чакам съветите Ви на ръководител от висок ранг.Между другото в България няма нито демокрация ,нито капиталиэъм .Има канибализъм,в преносния смисъл на думата.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.