Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цацаров иска дисциплинарка срещу Кокинов заради делото за износ на ток

102 коментара
Николай Кокинов, Сн: БГНЕС

Срещу градския обвинител на София Николай Кокинов да бъде образувано дисциплинарно производство заради неспазване на принципа за случайно разпределение на делата.

Такова предложение е внесъл в четвъртък във Висшия съдебен съвет (ВСС) главният прокурор Сотир Цацаров, съобщи самият той по време на редовното заседание на съвета.

През последните седмици в държавното обвинение вървеше проверка за това как е било разпределяно разследването на сделката между “Националната електрическа компания“ (НЕК) и швейцарската ЕФТ за износ на ток в периода 2004-2007 г.

По думите на Цацаров Кокинов твърди, че е съгласувал разпределянето на делото с Христо Граматиков от Върховната касационна прокуратура (ВКП), което говори за нарушения и във ВКП. Данните за неспазване на случайното разпределение на дела от градския прокурор станаха известни след среща на лидера на РЗС Яне Янев с Цацаров.

Делото "ЕФТ" започва през 2007 г., като според заключенията на две вещи лица НЕК е продавала ток на на ЕФТ на занижени цени и без да има проведен търг, нанасяйки на държавното дружество щети за около 90 млн. лв.

Както Mediapool вече писа, веднага след изготвянето на въпросната експертиза прокурорът Пламен Панайотов е отстранен от разследването заради постъпила жалба от един от бившите директори на НЕК, който е замесен в сделките. Той се е оплакал, че прокурорът е предубеден и е цитирал изявленията на Панайотов пред медиите.

На принципа на случайното разпределение произнасянето по искането за отвод на Панайотов се е пада на скандално известния напоследък прокурор Стойчо Ненков от Софийската апелативна прокуратурата. В началото на тази година той бе обвинен за неправомерно прекратяване на делото за пране на пари по аферата "САПАРД".

През 2010 г. прокурор Ненков се произнася и потвърждава, че прокурор Панайотов, който е довел делото до експертиза с доказана щета, трябва да бъде отстранен от случая. Интересното е, че прокурор Панайотов е сменен по жалба на човек, който не фигурира като обвиняем по делото.

След като делото е взето от Панайотов, то е връчено на прокурора от Софийската градска прокуратура Стефан Тафров с решение на Николай Кокинов. На свой ред Тафров решава да прекрати разследването, позовавайки се на становище на Агенцията за държавна финансова инспекция, според което няма нарушение при сделките на НЕК с износа на ток. Така експертизата по делото е пренебрегната. Постановлението за прекратяване на случая е окончателно потвърдено от върховния прокурор Христо Граматиков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

102 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #102

    Едно колегиално по прокурорски съветче Коки за пред дисциплинарката - признай си всичко за неспазване на принципа за случайно разпределение на делата в СГП - ще ти олекне! Иначе работата отива накъм тройна със северно изложение в ЦСЗ - в компанията на абсолютен престъпник и мека върховна китка.

  2. Анонимен
    #101

    Направо да го махат от прокуратурата и да си изкарва честно хляба в адвокатурата! Корумпиран и ненаситен алчен чревеугодник готов винаги да продаде каквото й да е за жалки суми и да забие нож в гърба на колегите си! Баста.

  3. Анонимен
    #100

    Е сега кат му свалят пагоните на дисциплинарката, да му мисли заместничката му и негова говорителка 92 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Че ще бере голем срам е повече от ясно, въпросът е какво ще обяснява с главата на шефа си на тепсията пред микрофоните на журналистите ?!

  4. Анонимен
    #99

    Писна ми да му гледам наглата физиономия и невъзмутимо изражение в стил "Е Вие сега какво искате?!" ... Какво ли искаме - да спазваш закона, да си гледаш съвестно работата и да не забравяш в чие име се постановяват съдебните актове /щото прокуратурата е част от съдебната власт др. Кокинов/!

  5. Анонимен
    #98

    Кокинов незабавно трябва да бъде махнат и от началническия му пост и от прокурорския! Това което е вършел е непростимо, непростимо, особено по време на прочка! Постъпките му въобще не са християнски!

  6. Анонимен
    #97

    Седнал е в стола на прокурор на София, който ма хич, хич не му подхожда и въобще не е за него милия, и него жив да го ожалиш - да би ми мирно седяло Кокинов, не би ми чудо видяло ...

  7. Анонимен
    #96

    Лошо Кокинов, ама наистина много, ама много лошо си седнал, и ако знаеш на какво ...

  8. Анонимен
    #95

    Предчувствам как в скоро време бая прокурори от СГП и СРС ще влязат в болница по примера на семейната приятелка на Цвъки - Владимира Янева!

  9. Анонимен
    #94

    Кокинов - предателите винаги свършват зле! Проучи кой го е каза това ...

  10. Анонимен
    #93

    Амин.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.