Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов: Ако аз кадрувах съдебната власт, нещата щяха да са много по-добри

Има политическо решение: Този ВСС няма да избира главния прокурор

52 коментара
Цветанов: Ако аз кадрувах съдебната власт, нещата щяха да са много по-добри

"Ако аз бях кадрувал в съдебната система, сега нещата щяха да са много по-добри", заяви убедено вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. С тези думи той се опита да опровергае твърденията на съиздателя на вестниците "Труд" и "24 часа" Любомир Павлов, който в скандален разговор с неизвестно лице между другото казва, че от Цветан Цветанов зависи "кой ще остане в прокуратурата, кой ще напредне нагоре и кой ще си отиде! Знаеш, че сега се избира ВСС. От него зависи съдбата им в професионалния живот. Нали предстои избиране на главен прокурор. Те ще променят закона сега, за да се избере по-рано главният прокурор."

Павлов твърди, че записът е манипулиран, но "предсказанията" му за промените в съдебния закон се сбъднаха поразително точно, а след като разговорът бе публикуван във в. "Преса" и законът стана факт, премиерът поиска, а президентът наложи вето именно на тези текстове, които отварят такава възможност.

Без да подложи на съмнение автентичността на записа, Цветанов заяви, че съдебната система щеше да е в далеч по-добро състояние, ако той има възможността и силата да кадрува в нея.

"Аз мога да ви кажа, че ако действително имам тази възможност и тази сила, българските граждани щяха да бъдат много по-удовлетворени от съдебната система, но поради разделението от властите и поради това, че съдебната система е независима, тя продължава да бъде такава, но това по никакъв начин не означава, че ние не можем да говорим за проблемите, които стоят там", каза Цветан Цветанов в понеделник пред бТВ.

Министърът сам отвори темата за записа, коментирайки мотивите, с които президентът наложи вето върху Закона за съдебната власт (ЗСВ) и всеобщият отпор на идеята сегашният Висш съдебен съвет с компрометирана кандрова политика да избере следващия главен прокурор.

"Всъщност "това никога не е стояло на дневен ред, но пак някой реши да спекулира с подобен подход. И да излиза и да казва "ние заявяваме, че този ВСС не трябва да избира главния прокурор", коментира Цветанов.

Министърът припомни, че този ВСС е избран от предишния парламент и че ако той и премиерът са искали да имат влияние, са щели да се вслушат в призивите и още когато взеха властта, да го подменят.

Цветанов, който е и зам.-председател на ГЕРБ, съобщи, че вече има политическо решение за избора на главния прокурор и то е, че "не трябва по никакъв начин сегашният ВСС да избира главния прокурор".

След всички тези примери за липса на влияние от негова страна върху съдебната власт, Цветанов излезе с открити внушения в ефир по повод съдебно дело, насрочено за по-късно в понеделник.


Поставяйки се на страната на гражданите, но най-вече на потърпевши от катастрофи по пътищата, с които се срещнал, министърът каза, че предстои Софийският градски съд в открито заседание да одобри споразумение между прокуратурата и извършителя на убийството на девойка на пешеходна пътека в Студентския град, за което съдебно заседание родителите научили чак в петък. Цветанов информира, че партия ГЕРБ е внесла промени закона, за да не може да се случва това.

Обобщавайки разговора за съдебната система, Цветанов даде да се разбере, че ако ръководеното от него дознание работеше извън България, всички дадени на съд щяха да са осъдени.

"Имаме дефицит на справедливост от съдебните решения в България. Защото мога да ви направя съпоставка, че за подобни престъпления, за подобни или същите доказателства, които са от съвместни разработки между български и евроатлантически служби, лицата навън получават много по-бързо и по-ефективни присъди", заключи министърът.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #52

    "32" ти си бил голям глупендър. Днешните управляващи били "десни" и "антикомунисти".Пълен смях!? Кой от тях не е бил член на БКП, питам бе "умнико", кой от тях не е работел за просперитета на БКП-то? Кой от тях не работи и днес за техните деца и пазванти?

  2. Анонимен
    #51

    Правилно, Другарю министър! И така трябва да бъде, каква е тая демократична и самостоянелна съдебна власт? Кадрите и там, трябва да са строго контролирани и ако не са послушни, немедлено да бъдат подменяни!

  3. Дядо Мраз
    #50

    аз нямам повече време, админите да си опрвят бъговете

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #49
  5. Дядо Мраз
    #48

    ако напишете една след друга страните от предните 3 коментара, няма да мине през филтура. Поотделно минават.

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #47
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #46
  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #45
  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #44
  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #43

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.