Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов: Не съм купувал апартаменти с пари на ръка

272 коментара

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни в понеделник, че всички плащания по купуваното от него имущество са извършвани по банков път и произходът на парите е деклариран в банките. Преди ден от НАП съобщиха, че започват проверка на имотното състояние на вицепремиера. Данъчната администрация се задвижи след серията от атаки срещу Цветанов, идващи от лидера на РЗС Яне Янев и пуснатия под домашен арест Алексей Петров.

Всичко, което е било осъществявано като плащане, не е само с кредита, изтеглен за целта, а и от депозити - негови и на съпругата му, обясни Цветанов пред бТВ. Всички суми са плащани по банков път и няма един лев, който да е плащан в брой. Произходът на всеки един от левовете, които са превеждани по тези сметки, го има в банките, от които са преведени, каза той и добави, че всичките му имоти са декларирани.

Цветанов обясни, че единият от имотите, за които говори Янев, е придобит от съпругата му и е апартамент от нейните родители, който още през 1964 г. е купен в центъра на София. Този имот бил прехвърлен и е с право на владение, докато родителите на съпругата му са живи. Те са прехвърлили и втори имот, но на непълнолетната дъщеря на Цветанов. Вътрешният министър го е декларирал от свое име, защото е прехвърлен на името на непълнолетно лице.

За третия апартамент, в който живее майка му, министърът обясни, че притежава една шеста от него като наследство от баща си. Четвъртото жилище е апартаментът, в който министърът живее и до ден днешен със съпругата си. Този апартамент е прехвърлен от родителите му още през 1991 г. с право на владение.

Другите два апартамента са съседни и са закупени през 2008 г. и аз ще ги изплащам всеки месец в рамките на 30 г. всеки месец по 900 лв., заяви Цветан Цветанов. Според кредитните калкулатори това означава кредит от около 105 000 лева при лихва 10 процента годишно.

Единият от апартаментите е с площ 80 квадратни метра, а другият - 113, като в момента те са обединени. Към тях има и два гаража.

Министърът купил тези апартаменти в скъпия столичен квартал "Изток" на по-ниски от пазарните цени в момента на покупката, защото тя била уговорена със строителя още от 2003 г., но договорът бил сключен едва през 2008 г., когато е издаден акт 14.

Освен това, както обясни министърът, човекът, от когото купил жилищата, му е приятел и затова му направил отстъпка в цената.

"Човекът, от който съм го купил, ние, всъщност сме и приятелски семейства. Дори аз съм кум със съпругата ми на неговата дъщеря на Тодор Бояджиев, за който става въпрос..., а станах и кръстник на детето им наскоро", заяви Цветанов.

Справки в Агенцията за обществени поръчки и във фирмените регистри показват, че димитровградската фирма "Ти Ви Би", на която Тодор Бояджиев е шеф, за последните пет години е спечелила 17 обществени поръчки за близо 8.8 милиона лева. На сайта на "Ти Ви Би" пише, че проектира, изгражда, преустройва, ремонтира, обслужва гаранционно и абонаментно и търгува на територията на цялата страна в жилищното строителство, промишлеността, туризма, селското стопанство и паметниците на културата.

През 2009 г. фирмата печели поръчка от столичната "Топлофикация " за подмяна на 9200 м. топлопровод в центъра на града за малко над един милион лева. През тази година "Ти Ви Би" печели нова поръчка на софийското парно за 2.025 милиона лева, този път за подмяна на топлоизолация на топропроводи.

Подмяна на арматура и компенсатори в ТЕЦ – "Земляне" в София фирмата извършва срещу около 935 хиляди лева по два договора през август миналата година.

От 2005 до 2008 г. фирмата изпълнява още 3 обществени поръчки на софийската "Топлофикация".

Две от поръчките са в Симеоновград, по една в Димитровград, Ивайловград и село Сърница, а останалите – в ТЕЦ "Марица Изток 2", ТЕЦ "Марица Изток 3" и ТЕЦ "Марица 3".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

272 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Паниковски
    #276

    Министър Милен Велчев, колега на Цвъ, построи хотел за 100000000, а никой не го пита, Цвъ дава обяснения за 6 апартамента.

  2. мейси
    #275

    Щом един от най-близките медиини партньори на Бойко Борисов и неговото Правителство – Сашо Диков чрез ТВ Канал-3, се е заел да разиграва спектакъла с имотите на Цветанов, трябва да знаете, че отдавна всичко по този проблем на Ц.Цветанов е изчистено и уредено.Другите медии, надушиха заверата и те се разбързват да дадат своята дан в показване на „истината“!Така, че Цветан Цветанов ще излезе от скандала, по-чист от момина сълза и с още по-висок рейтинг.Светът за нас стана друг с идването на начело на

  3. Горчо
    #274

    Нямам думи!

  4. asdf
    #273

    Тук не си съвсем прав. Една учителка нямад а получи кредит ако не може да плаща 900 лв месечно. Цветанов е "Купил" имот на данъчна оценка а не на реална стойност. Това се прави сигурно в 80% от случаите. Първо, по-малко пари трява да доказваш и второ спестяваш 1-2000 лв а може и повече от нотариални и други такси. Аз обаче в две негови интервюта не чух нищо категорично въпреки, че в Медиапул твърдят това. Той твърдеше, че ПО ЕДИНИЯ апартамент всичко е плащано по банка и отклоняваше уточняващите въпроси

  5. данъчна оценка!?!
    #272

    Големият проблем при Цветанов е, че е купил апартаментите си по данъчна оценка. Очевадно реалната (пазарната) цена е много по-висока, защото никой не е луд да продава в пъти под пазарната цена. Казано с други думи той е прикрил дохода, който е е имал, за да доплати в брой за реалната (пазарната) цена на апартаментите.

  6. viktor
    #271

    апартаменти+влог=560000лв. 100000 кредит. Ако някой обясни разликата от 460000лв. спестени от заплати по 600лв. на цецо и жена му си е за нобелова награда. И това при цена 600 евро в Изток???? Днес в разгара на кризата в Изток апартаментите в строеж се продават по 1450евро. А 2008г цените бяха 50 процента нагоре. Защо ни правят на глупаци. А между другото 2008г, когато е взет кредита цецо беше безработен. Така, че е интересно и коя е банката дала 100000лв на безработен. А така въодушевено се редяхме на опашки да гласуваме.

  7. Пешо2
    #270

    газ пикаят...Абсолютно нищо няма около Цветонов. Една учителка може да си вдеме заем и за изплаща апартамент, пък човек, все пак шеф, ние...Останалото е наследено... Комунаецата нека подгонят така съвестно съдиите и номеклатурата си....

  8. 500 евро метъра?
    #269

    така ли е?

  9. ОТЛИЧНА ЦЕНА
    #268

    ИСКАМ И АЗ!

  10. qqqqqqqqq
    #267

    платил апартаменти, гаражи, къщи и гори, бе Цецко ВИФ-чето

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.