Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов превърна последния си отчет пред медиите в предизборно шоу

Вместо отговори, журналистите слушаха хвалебствия към МВР от "самоорганизирали" се благодарни граждани

207 коментара
Министърът в оставка Цветан Цветанов, заместникът му Веселин Вучков (в средата) и директорът на ГДБОП Станимир Флоров.
  • Жертвите на бандата за отвличания "Наглите" Ангел Бончев (вляво) и Киро Киров (вдясно) разговарят с основния свидетел по делото "Октопод" Георги Цветанов.
  • Георги Цветанов, Ангел Бончев и майката на отвлечения от "Наглите" Джиорджо Марков - Катрин Маркова.
  • Шефовете на Гранична полиция, ГДБОП и Криминална полиция - Захарин Пенов, Станимир Флоров и Ангел Антонов.
  • Цветанов, заместникът му Веселин Вучков, Флоров и Пенов слушат изказване на благодарна гражданка.
  • Свидетелката срещу Алексей Петров Донка Митева (вдясно), която преди да даде показания по делото "Октопод", беше член на инициативния комитет, издигнал бившата барета за кандидат-президент.

Обявеният отчет пред медиите за близо четиригодишната работа на МВР във вторник се превърна в предизборно шоу, в което на медиите беше отредена ролята на безмълвни наблюдатели.

В Гранитната зала на Министерския съвет заедно с вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов бяха дошли майки на деца, загинали в катастрофи, жители на наводненото харманлийско село Бисер, свидетели по знаковите за ГЕРБ дела "Наглите", "Килърите" и "Октопод", които вземаха "спонтанно" дейно участие в публичния отчет, предназначен за медиите.

В пълната зала можеха да се видят жертвите на отвличания Ангел Бончев, Киро Киров, Катрин Маркова, свидетелите по делото "Октопод" Донка Митева и Георги Цветанов и десетки други. Цветанов дори бе почетен с цвете от благодарна свидетелка срещу Алексей Петров, а широко усмихнат мъж на средна възраст взе автограф от министъра в оставка.

На трибуната бе наредено цялото ръководство на министерството, включително зам.-министрите Веселин Вучков и Димитър Георгиев, главният секретар Калин Георгиев, както и шефовете на ГДБОП, Криминална полиция, Пожарната и Гранична полиция – Станимир Флоров, Ангел Антонов, Николай Николов и Захарин Пенов. Никой от тях обаче не се обади.

Вместо да задават въпроси и да слушат отговори, журналистите бяха принудени в продължение на 3 часа да слушат вълнуващи благодарности към МВР и министъра, който бил първият, обърнал внимание на обикновените хора.

С някои разговарял лично, други дошли сами

Запитан от Mediapool кой е организирал присъствието на жертвите на престъпления и не е ли това целенасочено предизборно събитие, Цветанов заяви, че с някои от гражданите е разговарял лично, а други сами били разбрали за насрочената пресконференция и решили да дойдат, защото иначе медиите не им обръщали внимание.

 

"Дайте думата на тези хора, които имат лични впечатления, лични разговори и за това, което могат да кажат пред вас. Ако искате това нещо да не се случва, кажете, че има цензура и не можем да дадем думата на тези хора", обърна се към журналистите министърът в оставка, докато Донка Митева се караше на репортер от бТВ, че не ѝ е било обърнато внимание по време на заседание по делото "Октопод".

Изказванията на гражданите варираха от патетична благодарност към агресия към всеки журналист, опитващ се да зададе въпрос. Цветанов "естествено" влезе в ролята на модератор на събитието, като даваше думата на изказващите се.

Основният свидетел срещу Алексей Петров и бивш шеф на Първа частна банка в Плевен Георги Цветанов се самообяви за едно от "ограбените деца на демокрацията" и в пламенна реч защити политиката на ГЕРБ.

"И от хеликоптера не слезе Батман, слезе Бойко Борисов"

Жителка на село Бисер отдели специално внимание на "човечността на Бойко Борисов и Цветан Цветанов", които лично се заели със спасяването на майка ѝ, която по време на наводнението се намирала от другата страна на реката.

"От хеликоптера не слезе Батман, слезе Бойко Борисов с почти цялото правителство", отбеляза жената, след което ядосано уточни, че никой не я е карал да идва на отчета, а сама решила да изрази благодарността си към правителството в оставка.

"Това са част от българското общество, което за голямо съжаление през тези години са станали жертва на престъпления, в голямата си част са виждали липсата на държава, когато е възниквало дадено действие или авария", намеси се Цветанов, признавайки като единствена слабост на ведомството при неговото управление битовата престъпност.

Попитан защо не е поканил пострадали от земетресението миналата година перничани, жители на станалото известно с ромската престъпност село Мечка, както и родителите на жестоко убитите Мирослава Николова и Яна Кръстева, министърът в оставка се съсредоточи единствено върху направеното за село Мечка. Според него ситуацията там се е подобрила значително след намесата му.

"Борбата с организираната престъпност не е приятно удоволствие"

"Трябва да ви призная, че всичко, което съм правил досега... и тук аз искам да благодаря на колегите, с които работих, и колегите, които понесоха всички тези несгоди от тази съвместна работа, която ние реализирахме през последните години. Защото да се бориш срещу организираната престъпност не е приятно удоволствие, да назоваваш проблемите с истинските им имена, не е приятно удоволствие. И разбира се, аз искам да им благодаря за смелостта, че дойдоха и че изразиха това, което те чувстват в себе си, и това, което те дават като оценка за свършеното. Аз мога да кажа, че аз няма да поставя оценка за дейността на МВР и няма да дам самооценка, защото няма да е коректно както към вас, така също и към българското общество.

Има много случаи, които примерно са ми задавани като въпроси при неразкрити престъпления, ето това е нещо, което действително стои като проблем, но като имаме някакви резултати и когато виждаме, че тези резултати са благодарение на професионализма, на политическата воля и силата и доверието, което е върнато в тези хора, аз смятам, че трябва да бъде оценено по достойнство, ако вие прецените това за нормално", отправи поредна препоръка към журналистите Цветанов.

Той отново не подмина съда, който стана постоянна мишена на неговите критики при управлението на кабинета "Борисов". По традиция Цветанов не спомена многобройните международни критики, които получаваше заради системно упражнявания от него натиск над магистратите, припомняйки, че се е грижил единствено за възстановяването на чувството на справедливост в обществото.

Не критики, а констатации към съда

"Аз смятам, че не бих приел това за критика (към съда – бел. ред.), а това е повече като констатации за конкретни неща, защото може би за първи път присъствате на разговори, които се правят с обикновените хора, които са жертви на престъпността и ако имате възможност мога да ви поканя в графика, който имам за срещите в населените места и ще видите, че една от темите които се поставят е точно тази...

Може би за вас това е нещо нормално, което чувате днес от тези хора, но аз съм чувствителен човек и понеже лично съм се занимавал с всички тези случаи за тези хора, които присъстват тук, затова искам да обърнете малко повече внимание на жертвите на престъпността, защото смятам, че това може да бъде градивно, както за МВР да коригира своите слабости, така също и за съдебната система, която също може да коригира своите слабости. Затова в отчета, който сме дали днес вие виждате какво се случва след промените в НПК – намаляване на върнатите за доразследване от прокуратурата на досъдебни производства. И това става благодарение и на медиите, и на гражданите и на политическата воля, която правителството реализира до момента", обобщи вътрешният министър в оставка.

Между критиките към медиите и призивите за повече внимание към жертвите на престъпления, Цветанов вмести и коментара, че няма нова информация по отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Брендо, както и че предстои МВР да предостави нова информация на прокуратурата, свързана с разследването на наводнението в село Бисер. Дори предположи, че може да се стигне до смяна на наблюдаващите прокурори по делото, ако се прецени, че не е свършена достатъчно работа.

"Искам да ви благодаря и, разбира се, да приемете моите извинения, ако по някакъв начин в този 4-годишен мандат сме имали различни мнения, но това е принципът на демокрацията. Искам да ви благодаря за това, че днес останахте до края с изключение на журналиста от в. "Дума", доколкото разбрах, че е напуснал, но искам да благодаря преди всичко на тези достойни българи, които повярваха, че държавата може да съществува, да има законност и разбира се, всеки един от нас да се придържа към спазването на тези правила, които дават гаранция за развитието на държавата. Благодаря ви", развълнувано завърши министърът в оставка под бурните аплодисменти на присъстващите граждани.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

207 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #207

    ТОЗИ ЗАПОЧНА С ФИЛМИТЕ И ПРИКЛЮЧВА С ФИЛМИТЕ. НО ТО НЕ Е ВИНОВНО МОМЧЕТО АКЪЛА МУ ТОЛКОЗ. И КАКВО ЛИ ОЧАКВАМЕ ОТ СИНА НА ШОФЬОР

  2. Анонимен
    #206

    Браво Цветанов, така се гради Нова България!

  3. Анонимен
    #205

    ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕРБ

  4. Анонимен
    #204

    И правилно...това ще му е запоследно...

  5. Анонимен
    #203

    сайта медиапул е в тясна връзка и финансова зависимост от станишевата моника

  6. Анонимен
    #202

    всичко,казано от цветанов е истина

  7. Анонимен
    #201

    Браво на Цветанов ,който пръв хвърли камъка в крадливото червено престъпно блато!Затова щом се появи името му по форумите, изригва социалистическия вулкан от помия!Много го обичат престъпниците и крадците този форум ,виж ти какво изобилие от коментарии!Ще трябва пак да гласуваме за ГЕРБ!

  8. Анонимен
    #200

    Човекът, овладял организираната престъпност, а в последния доклад на ЕК пише, че заради тази именно престъпност и корупция, България Шенген няма да види..?

  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #199
  10. Анонимен
    #198

    Пцялото ми уважение към жертвите но тоя Цв.си остана на нивото на дребен селски шут.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.