Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветанов призна, че МВР прави услуга на Марковска

Фаворитът на ГЕРБ за главен прокурор Сотир Цацаров бил с "безупречна репутация"

75 коментара
Цветан Цветанов, Сн: БГНЕС

Прекалено много се отдели като време за дебати по случая Венета Марковска, коментира в петък министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след завръщането си от Брюксел, където също обсъжда казуса с избраната за конституционен съдия зам.-шефка на Върховния административен съд (ВАС).

Именно от там той съобщи преди ден, че се ангажира с искането на Марковска МВР да издири, при това бързо, автора на сигнала срещу нея, внесен в парламента преди изслушването ѝ за конституционен съдия. По време на участието си в предаването "Лице в лице" по бТВ в петък министърът на практика призна, че МВР няма никакво законово основание да предприема такова издирване.

По принцип анонимен сигнал не се разглежда, но в този случай се разглежда

Когато има анонимен сигнал, по принцип той не се разглежда, напомни Цветанов.

Запитан как е възможно полицията да издирва човек, за когото няма данни, че е извършил престъпление само, защото друг човек твърди, че е оклеветен, министърът заяви: "Ма, това не е разследване, това е една проверка!"

След което чистосърдечно поясни:"За да може в един момент... тя (Марковска – бел.ред.) може би ще си търси правата..."

По този начин Цветанов изясни, че единствената цел на министерството, традиционно получаващо лъвски пай от държавния бюджет, е да осигури удобството на Марковска – тя да знае срещу кого да заведе частно наказателно дело за клевета.

В законите, които регламентират дейността на МВР в този случай (ЗМВР, НПК – бел.ред.) няма нито един текст, който да позволява на ведомството да се занимава с изясняване на междуличностни отношения, когато те по никакъв не засягат престъпления от общ характер.

Така излиза, че лично министърът е разпоредил силовото ведомство да бъде използвано в защита на частни интереси на Марковска и в противовес на обществения интерес.

"Просто има едно писмо, което е изпратено от Венета Марковска към мен и към главния прокурор, за да може да се направи проверка кой е всъщност човекът, който е изработил този компромат. Защото към настоящия момент говорим за анонимен сигнал, който постъпва в парламента и анонимен сигнал, който предизвика този спор в публичното пространство", добави Цветанов.

Министърът удобно пренебрегна обстоятелството, че според Конвенцията на ООН срещу корупцията, държавните власти са длъжни да се отнасят сериозно към всеки сигнал, бил той анонимен (макар че в случая не е – бел.ред.). Презумпцията е, че когато компрометиращата информация засяга влиятелни личности, подаващите сигнали трябва да бъдат защитени по всякакъв начин от евентуална репресия. В противен случай държавата сама би стимулирала гражданите си да не изпращат никакви сигнали до институциите.

В сигнала, подписан от Георги Тонев Колев, е визирано журналистическо разследване от 2010 г. за скандал около ареста на бизнесмена Георги Георгиев, приятел на Марковска. Публикациите са подписани и до момента, в който не се появиха като сигнал срещу съдийката през октомври 2012 г., съдържанието им по никакъв начин не бе оспорено от никой от засегнатите или цитирани в тях лица.

Репликиран, че всъщност в сигнала на подписалия се като Георги Тонев Колев се визират само публикации на Mediapool и "Капитал", а не някакви анонимни твърдения, министърът се възмути: "Вижте, ако източникът на информация в България е Mediapool, това е доста тревожно за България!"

Интересното в мнението на министър Цветанов е и обстоятелството, че преди две години и половина лично той коментира пред точно тази медия, че Марковска е търсила среща със заместниците му заради арест на неин близък.

"Знам, че имаше една среща, която е провеждана, но не зная дали Димитров (Павион Димитров е бивш зам.-вътрешен министър – бел.ред.) или Вучков (Веселин Вучков също е зам.-вътрешен министър – бел. ред). Знам, че един от заместниците се е срещал с Марковска по нейно искане, защото жалбоподателят живее на семейни начала с Марковска", заяви през юни 2010 г. МВР шефът, след което отмени уволненията на двамата полицаи, задържали приятеля на съдийката – Георги Георгиев.

Самата тя дълго време отричаше за този свой разговор в МВР, но след като Вучков също потвърди за срещата им, проведена по нейно желание, Марковска моментално промени версията си и започна да твърди, че наистина била ходила в министерството, но за да си прибере личната карта, която била задържана заедно с Георгиев.

Не съм адвокат на Венета Марковска, декларира още Цветанов. Той отново напомни, че кандидатът на ГЕРБ за конституционен съдия от квотата на Народното събрание е Анастас Анастасов. Подкрепили сме кандидатурата на Наско Анастасов, който не събра най-много гласове, посочи той. Също с решаващата подкрепа на ГЕРБ, както и на БСП и ДПС, бе избрана и Марковска, чиято кандидатура бе внесена от независими депутати, декларирали принадлежност към управляващите.

След разговорите с висши представители на Еврокомисията и ЕНП в Брюксел, Цветанов заяви, че не очаква доклад на ЕК преди обявения за следващата година.

Преди седмица говорител на ЕК предупреди, че поради прикриването на сигнали за Марковска и съмненията за конфликт на интереси и търговия с влияние, може да има извънреден доклад за България по правосъдие и вътрешни работи още преди планирания за края на 2013 г. След като вътрешният министър опонира, че това не е официална позиция, от ЕК последва уточнение, че става дума именно за официална позиция. Поради тази причина премиерът Бойко Борисов съобщи в понеделник, че е помолил Марковска да се оттегли от КС, ако има "капка истина" в сигнала срещу нея. Вместо това обаче тя поиска МВР да издири автора на сигнала, а прокуратурата да провери информацията в него, за да ѝ изчисти името.

Цацаров е с безупречна репутация, това е достатъчно

Междувременно, в сянката на скандала "Марковска", се зароди нов скандал – около излъчването на нов главен прокурор. Изборът бе обърнат в пълен фарс и изглежда напълно опорочен още с официалния старт на процедурата. Мнозинството във Висшия съдебен съвет (ВСС) първо прекрои правилата за избор според "мярката" на сочения за фаворит на ГЕРБ председател на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, след което светкавично внесе кандидатурата му за главен прокурор.

По този повод Цветанов каза, че Сотир Цацаров, е с безупречна репутация в Пловдив. Това мисля, че е достатъчно, каза министърът. Той допълни, че членовете на ВСС са избрани по една изключително прозрачна процедура.

Винаги сме готови още от самото начало на създаването на един инструмент или една институция, да тръгнем негативно към нея. Трябва да дадем кредит на доверие на ВСС, каза Цветан Цветанов и допълни, че прозрачността, с която беше избран съветът е първата стъпка.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

75 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #75

    След всеки скандал Герберите овяхват безвъзвратно.Скандала Мишо Бирата,Митничаря от аерогарата и г-жа Лъжа,разбрах всичко в държавата е ти на мене аз на тебе.Мъчно ми е,че за пореден път изцапаха България!

  2. Анонимен
    #74

    Питам се след като г-жа Лъжа вкара МВР и прокоратурата в нова интрига,непознавайки закона дали заслужава и сегашното си място?

  3. Анонимен
    #73

    Трябва да изпратим СИК,ВИС и разни мутри в историята,а не да напускаме България еднопосочно!

  4. Анонимен
    #72

    zezo savisi sa koga stava vapros sa signali i t.n. ako sa ot novobogataschite koite sponsorirat mvr dans i takiva kato markovska tihom malkom da se rasmine ako e sa obiknoven balgarin sche se rasmirischi i to do bruksel i t.n.prosto e smeschno edin den edno govorisch edin den drugo kade ti e aftoritete zezo ti si minister ne si rafera ili fudbolista stoitschkov smeschna rabota stava tu markovska nema vraski s mvr tu ima

  5. Анонимен
    #71

    Какво крие МВР,забранявайки на двамата полицаи по случая Марковска да говорят.Явно истината е жестока.Така ръководството на МВР не ги ли репресира и не нарушава ли човешките им права???! Полицай или не и без тях не можем,а тези се оказаха не от най-добрите,а най-добрите! Нали всички ние искаме те да работят по Европейски! Трябва ли на улицата да ни различават по титли и цензове, не трябва ли всички да сме равни пред закона??!

  6. Анонимен
    #70

    Кого издирват бе приятели,телевизиите с документи показват всичко,имоти,връзки и далавери на г-жа ЛЪЖА.Не била оказвала натиск на МВР какъв по-голям натиск от това висш съдия да посети кабинета на зам. министър Вучков,плачейки от страх за знаци и карти,с които пияния и любовник се е легитимирал през ноща.Трябва ли българския полицай да знае,кой с кого си ляга и кой с кого си пие ракията.Защо главният прокурор не се е самосезирал за фалшивата карта Директор на ВАС на името на Г. Георгиев-кой я е направил,подписал

  7. Анонимен
    #69

    Снимката е много яка! Здрав пипон. КАК НЕМА ДА Е С БЕЗУПРЕЧНА РЕПУТАЦИЯ, СЛЕД КАТО ТОВА ГО Е КАЗАЛ ЦВЪКИ. ДАЖЕ ДА Е БИЛА УПРЕЧНА, СЛЕД ИЗКАЗВАНЕТО Е БЕЗУПРЕЧНА! ПО ВЪПРОСИТЕ ЗА ПЛУРАЛИЗМА ДВЕ МНЕНИЯ НЯМА В МВР.

  8. Анонимен
    #68

    продължение: опитах се да изпратя мнението си и във в. труд. но както изглежда, напоследък има наложена цензура в този вестник, което не им прави чест.

  9. Анонимен
    #67

    след цялата срамна ситуация cъс скандала "марковска" би следвало маститата съдийка незабавно да си подаде оставка, не само от кс, но и от вас. корумпираните и непочтенни хора нямат място в тези високо поставени институции, защото ХОРАТА НЕ ИМ ВЯРВАТ! от целият този скандал лъснаха няколко важни неща.1. висока степен на корупция в съдебната система,както и неистова борба за власт, за запазване на високи позиции, въпреки погазването на всякакви морално-етични ценности! 2. неадекватно и недостойно поведение

  10. Анонимен
    #66

    както казва др.министър:И това,което се извърши и това,което стана и това,което не се е случвало през последните двадесет години и това,което...Вижте му езика,стила...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.