Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цветан Цветанов "обиди" левицата и после й поиска прошка

Вицепремиерът определи като бедствие управлението на БСП, но си взе думите назад

99 коментара
Сн. БГНЕС

Само в рамките на 48 часа на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов му се наложи да се самоуточни два пъти. Първият път той обяви, че покровителят на Евелин Банев – Брендо е пенсиониран висш магистраст, като само два часа по-късно се поправи, че всъщност ставало въпрос за бивш полицай.

Само ден след това Цветанов оскърби депутатите от левицата, обяснявайки им, че са най-голямото бедствие в българския преход. Часове по-късно, изпратен от Бойко Борисов, вицепремиерът покорно отиде в Народното събрание да уточни думите си и да поднесе извинения за тях.

Поисканата прошка беше в името на изготвяне на парламентарна декларация, подкрепена от всички политически сили, която да вмени на МС спешно укрепване на мостове и виадукти в страната, без обявяване на обществена поръчка.

В сряда министърът на вътрешните работи отиде в Народното събрание, за да представи пред народните представители хронологията на събитията и реакцията на изпълнителната власт от часа на земетресението до днес.

Въпреки че самият той отбеляза, че при подобни обстоятелства се създава предпоставка за политическо говорене и призова към солидарност и помощ политическите сили, вътрешният министър не пропусна да нападне БСП.

“Най-голямото бедствие у нас през последните 20 години беше не земетресението от 22 май, а безотговорното и безхаберно управление на БСП", заяви от парламентарната трибуна Цветанов, отговаряйки на отправените от левицата критики по повод реакцията на държавата след земетресението.

Именно тези му думи и разговор между премиера и лидерът на социалистите по телефона, проведен с посредничеството на Искра Фидосова, станаха повод в ранния следобед вицепремиерът да се върне до парламента, където да се извини публично на социалистите за думите си.

Левицата: Информационно-оповестителната система не сработи

Според съпартийците му от ГЕРБ обаче Цветанов не е имало как да не изпусне нервите си, заради деклерацията, прочетена по-рано през деня от БСП.

“Оценяваме желанието на министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов да ни запознае с хронологията на действията на изпълнителната власт след земетресението от 22 май т.г. По-важното беше да чуем анализ доколко адекватно са реагирали звената в държавната администрация и кога и как са помогнали на пострадалите хора в първите часове след труса”, заяви от името на левицата народният представител Ангел Найденов.

“Не се справяте с онова, което трябва да правите на територията на населените места в Пернишка област. Каквито и да са от отчетите и информацията, която представяте, няма да опровергаете това мнение, което доминира в усещанията на огромната част от перничани”, допълни депутатът.

От Коалиция за България не се съгласиха с оценката на министъра на вътрешните работи, че информационно-оповестителната система е сработила при земетресението на 22 май.

Найденов отбеляза, че часове по-късно е получена информация за земетресението и успокоение, че няма напукване на язовирната стена. Той посочи, че се създават паника и страх у хората при оповестяването с мегафони на информация за земетресения. По думите му поне така е било при вторичния трус вчера сутринта в Перник.

За оценката на щетите депутатът отбеляза, че първият проблем е недостиг на оценители и инженери-конструктори. Няма как с усилията на общината да се осигурят такива и е необходима помощ от държавата, посочи той. Според него ще са необходими минимум 20 милиона за възстановяване на щетите от земетресението и по това трябва да се мисли.

"Меден месец" и "просташко поведение"

По повод декларацията на Коалиция за България Цветанов попита това ли е официалната позиция на БСП. “Иначе, във фейсбук знаем какво е мнението на един депутат, който с подигравки се отнасяше към трагедията на хората”, каза Цветанов, имайки предвид написаното от депутата Антон Кутев в социалната мрежа, че са паднали няколко комина, а се е вдигнал голям шум за нищо.

"В Перник сте били два пъти за по половин час и това е разбираемо, защото сте в меден месец с вашата любима от вашата парламентарна група", каза Цветанов по адрес на

Ангел Найденов, намеквайки за отношенията му с депутата Мая Манолова.

 

В отговор Ангел Найденов заяви, че е поискал от Антон Кутев да се извини за

коментара си в социалната мрежа по повод земетресението в Перник.

Позицията на ПГ на Коалиция за България беше изразена в изявление от парламентарната трибуна на 23 май. Това, което е направено от Антон Кутев като коментар, е възмутително. Свеждането на щетите от земетресението до счупени комини и паднали керемиди създава много невярна представа за това, което се случи при земетресението в Перник, допълни Найденов.

По повод на личните нападки към него депутатът коментира, че не може да се принизява пленарната зала до жълт вестник. По думите му лошото възпитание не може да бъде компенсирано. Ако бях на това ниво, щях да кажа, че това е просташко поведение, отбеляза Ангел Найденов.

 

Кутев се обърна към Перник, Станишев към премиера

Веднага след дебата в пленарна зала пресцентърът на БСП разпространи извинение на депутата Антон Кутев по повод многобройните реакции за коментара му във фейсбук за земетресението в Перник. "Съжалявам, че думите ми за земетресението в Перник предизвикаха брожения и възмущение в обществото. Извинявам се на перничани и на всички граждани, които са се почувствали засегнати”, заявява в изявлението си Кутев.

 

След това БСП поиска публично извинение от министър Цветан Цветанов за
отправените от него обидни квалификации по адрес на партията

Според лидера на социалистите Сергей Станишев това е условието от Коалиция за България да седнат и да разговарят за подкрепа на инициативата на правителството за ремонт на мостове и виадукти.

Той обясни, че е поискал извинението на Цветанов в разговор с министър-председателя Бойко Борисов. Когато правителството търси подкрепа от опозицията, за да реши реално съществуващ проблем, очакваме да се държат национално отговорно, а не да отправят обидни квалификации в това число към БСП като политическа партия, посочи Станишев. Той отбеляза, че вчера вътрешният министър е казал, че БСП е криминална групировка, а днес, че е най-голямото бедствие за България. По думите му министър Цветанов днес вместо да говори конструктивно за мерките след земетресението, е превърнал своето изказване в поредна политическа пропаганда.

Лидерът на БСП посочи, че в дадения случай парламентарната подкрепа е необходима за правителството, защото те имат проблем, тъй като мотивирайки се със спешност кабинетът иска да няма обществени поръчки за изпълнение на възстановителни
работи на редица виадукти по магистралите. Според него по този начин се защитава правителството от бъдещо съдебно преследване.

Станишев също направи опит да опровергае твърденията на Бойко Борисов, че предишното управление “дори една боя” не е подновило на мостовете в страната. “По време на предишния мандат десетки мостове в страната са били изцяло ремонтирани или реконструирани” посочи бившият премиер, след което изреди няколко реконструирани обекта по време на управлението на Тройната коалиция.

Цветанов: Борисов не ми е нареждал да се извиня

Минути след това вицепремиерът Цветанов се появи в Народното събрание, за да поиска прошка от социалистите.

“Правя публично извинение за постигането на политически консенсус по една декларация, която е изключително важна за държавата и за обществото”, заяви министърът на вътрешните работи пред журналисти в кулоарите на парламента. Цветанов, заедно с министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова и ръководството на групата на ГЕРБ заедно отидоха в стаята на парламентарната група на "Коалиция за България", за да поднесат извинението.

Народните представители от БСП обаче ги нямаше вътре, затова вицепремиера се извини пред медиите. Той не пожела да поиска прошка от парламентарната тробуна, откъдето посочи левицата като най-голямото бедствие.

След като категорично отрече да е изпратен от министър-председателя Бойко Борисов, Цветанов няколко пъти заяви, че прави този жест в името на консенсуса и за да може левицата да подкрепи декларацията за ремонтите на мостове.

Вътрешният министър не се отрече напълно от думите си, обяснявайки, че е дошъл в парламента, защото социалистите “са се почувствали засегнати”.

На въпрос дали вече не мисли така за БСП Цветанов каза отново: "Правя извинение за постигане на консенсус... те поставиха това като единствена причина за неучастие в дискусиите и неподписване на декларацията."

Цветанов се извини персонално и на Ангел Найденов. Според вицепремиера обаче думите му не засягали личния живот на депутата. Нещо повече, министърът като християнин изповядвал семейните ценности и самият той се е чувствал много добре по време на медения си месец.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

99 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #99

    Няма ли кой да го осъди този неграмотен професионално и безскруполно нагъл простак!

  2. Анонимен
    #98

    PO GOLIAMATA CHAST OT KOMENTARITE PO DOLU ZA SETEN PAT MI DOKAZVAT,CHE NIAMA SPASENIE ZA BG. BETONIRANITE CHERVENI GLAVI NA GROBOKOPACHITE NA BG NAISTINA SA MNOGO. DANO DA SE LUJA.

  3. Анонимен
    #97

    "министър е казал, че БСП е криминална групировка, а днес, че е най-голямото бедствие за България." NE SAM FEN NA MINISTAR ZVETANOV, NO S TOVA NEGOVO IZKAZVANE SPECHELI MOITE NAI GOLIAMI OVACII. NIAMA PO TOCHNO IZKAZVANE NA BG POLITIK ZA SHAIKATA BEZRODNI KOMUNISTICHESKI PRESTAPNICI. BRAVO G-N ZVETANOV!!! BB OTNOVO POKAZA ISTINSKOTO SI LICE, KARAIKI ZV.ZVETANOV DA PODNASIA IZVINENIA NA MILITE MU PRIATELI. SIGUREN SUM CHE GOCE LICHNO MU SE E OPLAKAL. STARA LIUBOV RAJDA NE HVASHTA!

  4. Анонимен
    #96

    Омаскаряването на опонента е основен политически похват на ГЕРБ! Само че палачинката не може да се пече само от едната страна. От време на време тя се обръща и започва да цвърчи …Така че, Цецо крадецо да не се изхвърля много...

  5. Анонимен
    #95

    Напълно е прав г-н Цветанов, даже много цимилизовано и културно назова БСП. Не е било необоходимо да се унижава и се иизвинява.Г-н Борисов не правете това.Той Ви е най верня и вади найгорещите жарави.Отврати като Миков,Наиденов,Кутев,лайкучкита Манолова и Нинова са най-"добрия пиар" за БСП.

  6. Анонимен
    #94

    Простащината в разцвет..цвет...цвет...

  7. Анонимен
    #93

    Всъщност за всичко са виновни седесарите. Те предадоха собствената си партия, собствените си интелигентни и подготвени политици, като заложиха на милиционерския проект ГЕРБ. На едно изкуствено политическо чудо, пълно с бивши комунисти, офицери от ДС, децата им и приятелките им. И направиха това, за да махнели БСП от власт. Замениха една партия, произлязла от БКП с друга, тръгнала също от БКП. Сега да си носят срама за такива като Цветанов.

  8. Анонимен
    #92

    Поредна демонстрация на Цв.Цв. между форма и съдържание.

  9. Анонимен
    #91

    Какво ниво очаквате да има Цветанов към Мая Манолова и Ангел Найденов, които всеки ден имат подобно поведение. По-голям Lайномет от нея в парламента няма.

  10. Анонимен
    #90

    СЪЩО КАТО МУТРОПРЕМИЕРА И ЦЕЦО КРАДЕЦО И НАГЛЕЦО Е ПРОСТ ПРОСТАК.НЕ САМО ПЪРВИТЕ 7 ГОДИНИ МУ ЛИПСВАТ, А МЕЖДУ УШИТЕ МУ ИМА САМО ВАКУУМ.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.