Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Цената на черешите се надува 2-3 пъти от изкупвателния пункт до пазара

7 коментара
Цената на черешите се надува 2-3 пъти от изкупвателния пункт до пазара

При 60 ст. за кг череши започна изкупната кампания в Кюстендилско, предаде във вторник БТА. Тази цена се дава от италианските фирми, които имат пълен монопол на изкупвателните пунктове. През 2011 г. стартовата цена за изкупуване на черешите беше 50 ст. за килограм, като в края на сезона стигна 90 стотинки.

Реколтата в Кюстендил е слаба, като причината за това е лошото време - обилните дъждове, които водят до скапване на плода. Редица дръвчета пък измръзнаха след като рекордните температури през април бяха последвани от рязко застудяване в началото на май.

Кюстендилските череши, които се предават на пунктовете на италианците, е с лошо качество. Хубавите череши, които стават за пазар се продават на дребни софийски прекупвачи на цени от 1.20 лв. до 1.50 лв. за килограм.  Те ги продават на търговците на магазините в столицата на цена от 2 до 2.50 лв., които пък ги пускат на крайния потребител по 4 - 5 лв. за килограм.

В Пловдив кампанията по изкупуване на черешите е започнала от 1 лв. за килограм, твърдят прекупвачи. В Пловидв обаче италианците, чиято основна база е в Катуница, нямат мопол. Череши на едро изкупуват и бългаски собственици на големи фабрики.

Изкупуването на череши върви слабо, защото плодовете все още не са узрели.

Началото на черешовата кампания в Кюстендил ще започне от 1 юни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

7 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #7
  2. Анонимен
    #6

    Трябва да се въведе правилото: 1/3 от цената за производителя, 1/3 за търговеца на едро и 1/3 за търговеца на дребно.

  3. Анонимен
    #5

    За бога братя не копувайте!. Да им се скапят. Верно, че идва Задушница, но за адет и 1/2 кг. ще стигнат. Това е лесно разваляема стока. Значи не сме толкова бедни като купуваме толкова скъпи череши.

  4. Анонимен
    #4

    Цената на черешите се надува 5-6 пъти - ми яжте банани, портокали, грейпфрути, ябълки! Пет пари не давам за булгаристанските череши, както и за булгаристанските великденски яйца, козунаци, агнешко месо, мартеници и други простотии. Защо някой булгаристански производител не вдигне цената на олиото, както го правеха през 90-те години? Защото пазарът е залят и номера няма да мине.

  5. Ганий
    #3

    Колегъ № 1, Добрите чужди хипермаркети (според теб) продават черешите по около 66 (шестдесет и шест) стотинки... Купуват по 60 ст, слагат си нормалната надценка от 10%=66 стотинки... Пък, ако решат да са добри, могат да внесат череши на безценица (както стана с яйцата) и да продават черешите по 25-30 стотинки килото... Пей сърце!

  6. Анонимен
    #2

    Имаше преди време един премиер който каза "За бога братя не купувайте" и беше прав. Ако ги купувате и по 10 лв за килограм ще ги продават. Търсенето определя цената. Ако два дни никой не купува, ще видите на третия ден каква ще е цената. Но за това се иска акъъъъл, а не само да мърмориш че надували цените.

  7. Анонимен
    #1

    Хайде сега плюйте по големите, лоши чужди хипермаркети. Те били виновни за цените... Къде са патриотите-защитници на българския мутро-прекупвач?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.