Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Чакаме европари за производство на части и зарядни за електромобили

0 коментара
Чакаме европари за производство на части и зарядни за електромобили
Български проекти за изработката на компоненти и зарядни станции за електромобили ще могат да получат европейско финансиране. Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който в петък се срещна в София със зам.-председателя на Европейската комисия  по въпросите на индустрията Антонио Таяни.

Трайков не можа да уточни дали това ще стане в рамките още на този програмен период на еврофинансиране или след 2013 година.

Таяни се включи в провеждащата се в София конференция "Електромобилите - предизвикателствата на новата мобилност", която бе открита в четвъртък. Първият ден на форума приключи с успешна сделка за продажба на два елоктромобила. Рекламна агенция и банка дадоха по 70 хил. лв. за новите си придобивки, а министър Трайков обеща стимули от държавата за производството и купуването на електромобили.

Все още не е ясно кога ще бъдат предложени преференциите на бизнеса и на евентуалните потребители на екоколите.

Таяни многократно поздрави България, че е сред авангарда на Европа по политики за прилагането на този вид екотехнологии.

"Електромобилите са нещо, от което България сама се отказа преди 20 години като изостави производството на електрокари, с което бяхме световно известни", заяви пред форума премиерът Бойко Борисов. "Сега имам амбицията да се върнем там където бяхме", каза той, но преди това пространно обясни, че "бъдещето е на железниците".

Министър-председателят заяви още, че имаме голямо електропроизводство, "ще строим и нови мощности" и вече ще имаме възможността да съхраняване електроенергията, което сега е най-големият проблем в отрасъла.

"Като прибавим нечувания, дори притеснителен интерес към инвестициите във възобновяеми енергийни източници, имаме възможност да използваме електромобилите и ще подкрепим това", добави Борисов, без да конкретизира какво и да било.

Според Трайков по време на конференцията е установен големият интерес от страна на нови български фирми, на компании от ЕС, САЩ, Япония и Китай да внедряват у нас производство на части за електромобили и на зарядни станции.

Той обаче не даде повече подробности техните инвестиционни намерения. По думите му предстои обединяване на усилията на правителството за предлагане на цялостен и реалистичен модел за развитие на този вид технологии у нас.

"България е пропуснала шанса да се включи в стандартното автомобилостроене, но може да навакса в тази нова индустрия. Цената на електрическата енергия у нас е сравнително ниска, инвестиционната политика е изключително изгодна, има ниски данъци и опростена процедура по ДДС”, заяви зам.-министърът на икономиката, енергетиката и индустрията Евгени Ангелов.

То посочи, че в момента тече процедура по Оперативната програма "Конкурентоспособност” с общ бюджет 100 млн. лв. за малки и средни предприятия от високотехнологичните области, включително и за електромобили.

"Вече имаме идеи какви да са данъчните и други облекчения за покупка на електромобил, но те трябва да се обсъдят и с Министерството на финансите, преди да се обявят", каза още Трайков. По линия на потреблението подкрепата се осъществява съвместно с други държавни институции и местната власт – за субсидиране на покупки, данъчни облекчения, осигуряване на безплатни паркоместа, диференциални такси и пр., допълин заместникът му.

Антонио Таяни заяви, че е дал мандат на своите служители в ЕК да разработят до лятото на 2011 г. модел за единен стандарт за зарядна станция на електромобилите по подобие на инициираното от българската страна унифицирано зарядно устройство за мобилните телефони, което бе разработени от 14 компании от бранша и тази седмица бе пуснато в продажба на европейския пазар.

Той апелира към ЕК да унифицира и зарядните устройства за компютри и фотоапарати.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.