Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Черната каса" на МВР се пълни с парите от регистрационни табели

Министерството е заобиколило обществени поръчки за 5.4 млн. лева чрез фирмата си БМВ

28 коментара
"Черната каса" на МВР се пълни с парите от регистрационни табели

Своеобразна "черна каса" за заобикаляне на обществените поръчки продължава да съществува във вътрешното министерство дори след показната заповед на вътрешния министър Цветан Цветанов за спиране на дарения от частни лица и фирми.

Това показа проверка на Mediapool в регистъра на МВР за даренията и данните за фирмите на министерството, публикувани в Търговския регистър. Парите идват от гражданите, които купуват регистрационни табели за колите си на поне двойно по-високи цени от себестойността им, а централна роля в схемата има най-голямото дружество на министерството – "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ).

През 2011 година фирмата е дарила половината от стойността на всички "волни" пожертвувания в полза на МВР - 5.8 млн. лв. от общо 12 млн. лева. БМВ дарява всичко според нуждите на собственика си - пари в брой, автомобили, софтуер, компютри, фрези, климатици, метални каси и дори е платило кетъринга за коледния банкет на дирекция "Миграция". Платена е сметка за 34 000 лева, а отделно кеш са дадени 30 000 лева.

Даренията са един от начините за заобикаляне на Закона за обществените поръчки. Ако БМВ не даряваше, то трябваше да превежда парите на своя собственик, който е задължен да ги харчи само след провеждане на конкурс. Това обаче не се случва, а чрез фирмата се купува техника за огромни суми от подбрани доставчици в условия на пълно затъмнение.

Само за 2011 година година БМВ е направило 10 единични дарения на техника за общо 5.39 млн. лева, с които е спестило "главоболия" на МВР да проведе 10 конкурса. На тъмно и без задължителен търг са купени автомобили за 2.235 млн. лева.

Информацията за купените без конкурс 236 автомобила "Опел Астра" за 2.007 млн. лв бе съобщена от Mediapool през август миналата година. Тогава от МВР признаха с половин уста за практиката си да заобикалят закона и обясниха, че през БМВ може да се купува бързо и евтино изключително необходима техника. От фирмата и министерството така и не казаха от кого точно са купили автомобилите и на каква цена. Регистърът на даренията на МВР показва, че БМВ са дарили и други автомобили за 228 000 лева, но за тях липсва всякаква информация.

Освен автомобилите другото особено голямо "дарение" за 2011 година е на софтуер и лицензи за общо 1.96 милиона лева. Практиката на МВР да си пазарува без да спазва ЗОП ощетява не само българските фирми, но и европейските компании. Министерствата имат задължение да обявяват в Брюксел всяка обществена поръчка за доставка на стоки и услуги за над 377 000 лева.

Има и други 13 дарения на БМВ към силовото ведомство, за които биха били валидни разпоредбите на ЗОП, ако ръководството на МВР бе решило да не си "самоподарява" техника. Тези дарения попадат в обхвата на закона, който задължава възложителят да отправи публични покани до една или повече фирми, ако има нужда от доставки или услуги в размер между 15 000 и 60 000 лв.". Общата стойност на тези "подаръци" е 398 000 лева. С тях около 99% от всички дарения на БМВ биха попаднали в обхвата на Закона за обществените поръчки, ако процедурите бяха движени от министерството.
 
Любопитното е, че докато през първите осем месеца на 2011 г. между МВР и "БМВ" са подписани едва два договора за волни пожертвувания, то с наближаването на коледните и новогодишни празници броят на споразуменията чувствително набъбва. Само през ноември и декември министерството получава общо 9 дарения за 283 577 лева.

Парите идва от табели

От финансовите отчети на БМВ става ясно, че парите са генерирани от дейност, в която МВР е неизбежен монополист – регистрацията на МПС-та. Министерството обаче е преотстъпило производството на табелите и издаването на документи за регистрация на "Безконтактни мулплексорни вериги". Това е основният  източник на приходи на дружеството, макар то да е създадено с цел производство и продажба на високотехнологични продукти за нуждите на сектора по сигурността.

Към началото на 2011 година БМВ функционира единствено като "черна каса" на МВР, която се пълни от гражданите, принудени да плащат за табелите и документите в пъти повече отколкото те струват. Генерираната печалба се използва за купуване и даряване на техника, която би трябвало да се набавя чрез обществени поръчки.

През 2010 година БМВ генерира приходи от 15.4 млн. лева, от които 9.6 милиона лева са от продажбата на регистрационни табели. Материалите за производството им струват само 2.5 милиона лева, толкова са дадени и за заплати на целия персонал на дружеството, а не само на заетите с производството на номерата. Отделно БМВ е спечелило 3 милиона лева от изработката на документите на автомобилите, които са му стрували около 100 000 лева. Разликата между приходите и разходите на дружеството за 2010 година е "дарена" под формата на техника на МВР – 4.7 млн. лева.

Колкото по-зле, толкова по-щедро

Отчетите на БМВ в периода 2006-2010 година показва, че колкото по-лоши са финансовите резултатите на дружеството, толкова повече то "дарява" на своя собственик. През 2006 година дружеството приключва с 32 млн. лева приходи и е на печалба от 1.14 млн. лева, а през 2010 година те вече са под 16 млн. лева и е на загуба от 219 000 лева.

През 2006 година дружеството бележи продажба на продукция извън табелите за 5.1 млн. лева, а през 2010 година от търговия и производство на високотехнологични продукти са събрани едва 448 000 лева. Приблизително толкова пари БМВ събира от ведомствения си стол. За сметка на това през 2006 година са дарени 1.3 млн. лева, а през 2010 година – 4.7 млн. лева. През 2011 година даренията бележат пик от 5.8 милиона лева, а финансовият отчет трябва да се публикува през септември в Търговския регистър.

Статистиката показва, че през 2009 и 2010 година дружеството губи и първоначалния си замисъл на производител на техника за МВР и се превръща в цех за монтаж на табели и източник на съмнително спонсорство за министерството.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. venco9
    #28

    А ако си мислите, че министъра е седнал да мисли как да купи 4 коли, според мене сте се объркали. Няма си работа човека коли ще купува . Айде моля.

  2. venco9
    #27

    Ако си плащахте данъците нямаше да ги има повечето държавни фирми. Ама като НЕ държавата се поддържа по тоя начин, коли компютри и каквото си искате. Стига ревахте. Дядовците и бабите пенсии трябва да взимат. Вместо да си държите парите по банките ги въртете в икономиката МЪРЗЕЛИ ТАКИВА.

  3. Анонимен
    #26

    Крайно време е този хибрид БМВ дублиращ структурите на МВР и ползващ инфаструктурата и социалните придобивки на МВР да бъде изринат на бунището. Светът отдавна е измислил конкурсите и тази източваща МВР фирма е излишна.

  4. Анонимен
    #25

    Явно някой зад Медиапул иска да се намести в комисионните по отношение на колите за МВР,тъй като чрез БМВ са най-ниски цените.Въобще,явно няма нищо без скрита цел по медиите.

  5. Анонимен
    #24

    Идеално! Бате Цецо дали не го е измислил? В нашата мила държавица единственото което трябва да проследиш е къде отиват "едни пари" и веднага ти ставя ясно кой как го е измислил. Народопсихология е това. Никога няма да се оправим. Просто е въпрос на време друг да открие далаверата...

  6. Анонимен
    #23

    Nali nyamashe da ima korupciya v MVR! Cv. Cv. ne dava da go uchat na moral, a negoviyat e po-nisko to minusovite temperaturite dnes!

  7. Анонимен
    #22

    Същата практика съществува и в САЩ. Срещу по-висока цена мога да си закупя от MVA (еквивалента на КАТ) регистрационни табели на колата в по-различен формат от стандартния, но парите отиват в общия бюджет на щата.

  8. Анонимен
    #21

    Ала: Чета и се чудя, на кой свят съм. Както правилно отбелязват повечето от участниците в коментарите,но най-вече № 1, в други държави щяха някои хора да си отидат. Чакам с нетърпение, нещо да се случи по този въпрос Дали ще дочакам?

  9. Анонимен
    #20

    Прокуратурата да се самосезира! Налице са длъжности престъпления, пряко засягаше обществения интерес, което е видно от името на заобикаляния закон - ЗОП!

  10. Анонимен
    #19

    Pri tova nevezhestvoto na MVR se pokazva v signaturite na gradove kato GABROVO (nyama E, no e EB, vmesto napr. AB ili PO, BO),BlagoEvgrad (E -?), i Yambol - s edno krivo U na kirilitsa...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.