Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Четирима отговорни за подслушването в МВР вече са с обвинения

60 коментара
Четирима отговорни за подслушването в МВР вече са с обвинения

Софийската градска прокуратура повдигна в понеделник обвинения срещу настоящия шеф в дирекцията на МВР, която отговаря за прилагането специалните разузнавателни средства (СРС), както и срещу двамата му предшественици. Това са Сергей Кацаров, който сега ръководи СДОТО (Специализирана дирекция за оперативно-технически операции), а двамата преди него са Камен Костов (в момента ръководител на безопасността в АЕЦ "Козлодуй", назначен на поста от сложения от ГЕРБ за изпълнителен директор на централата Валентин Николов - бел. ред.) и Цветан Иванов.

Тримата са обвинени за злоупотреба със служебно положение с настъпили тежки последици. Ако се докаже вина по този член от Наказателния кодекс, ги грози затвор от 1 до 8 години.

Сергей Кацаров е и с второ обвинение за употреба на документ с невярно съдържание.

Шефът на отдел 4 в СДОТО Радко Кацаров, който стана известен като човека с отвертката, е обвинен за опитите му да повреди записващо устройство в службата.

Очаква се в по-късен час днес бившият вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов да бъде разпитан в спецпрокуратурата за скандала със СРС-ата в СДОТО. В ранния следобед Цветанов все още е в столичното следствие заради скандала с изтеклите стари разработки срещу отстранения шеф на ГДБОП Станимир Флоров.

Цветанов вече отхвърли да има вина за нередностите в специализираната дирекция за подслушване. Той обясни, че единствената форма на контрол, която е бил длъжен да осъществява, е за спазването на срокове за следене и подслушване. Законът за СРС обаче не прави такова разграничение и вменява на вътрешния министър общо контрол върху този тип дейности.

"Българският Уотъргейт" избухна преди повече от месец, след като лидерът на БСП Сергей Станишев предаде на главния прокурор информация, която е получил от анонимен източник. В нея се твърди, че СДОТО подслушва незаконно политици.

Прокуратурата извърши проверка в МВР и установи, че там има възможности за провеждане на незаконно подслушване. Открито бе голямо разминаване в пътните листи на автомобилите с техника за мобилно подслушване.

Особено драстичен бе случаят с Радко Димитров, който се опитал да повреди с отвертка устройство, което е съхранявало записи от СРС-тата.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев излезе в енергична защита на Димитров, определяйки го като голям професионалист и инженер, който се опитвал да оправи, а не да повреди устройството.

Служебният вътрешен министър Петя Първанова също отхвърли възможностите в МВР да се подслушва незаконно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

60 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #60

    Медиапул, отново се издъни. Какво обвиннение е повдигнато, моля? Дали после таязи медиа ще си признае невежеството? Радко вече отварям медиапул, но всве повече се разочаровам.

  2. Анонимен
    #59

    Бесен: На всички е ясно, че тези са изпълнители. Те са правили каквото са им наредили. Кои са им наредили? Прокуратурата: Айде у лево!

  3. Анонимен
    #58

    Български известности: Радко Кацаров, който стана известен като човека с отвертката; Цветан Цветанов, който стана известен като човека с апартаментите; Гоце Първанов, който стана известен като човека с пръчовете; Ахмед Сопола, който стана известен като човека с парите; Черничкия, който стана известен като човека с ланците; Сергей Станишев, който стана известен като човека с компроматите; Волен Сидеров, който стана известен като човека с любовницата; Жорж Ганчев, който стана известен като човека с китарата; прокурора Филчев, който стана известен като човека с бръмбарите... всеки у нас е известен като човек с нещо, само Николай Колев е известен като човека без обувките!

  4. Анонимен
    #57

    ГОСПОДИ КАКВА НАГЛОСТ ,ГОСПОДА ДРЪСКАЧИ С ОТГОВОРНИК СТОЯНА Г.-СТПЕТЕ ДА ЛЪЖЕТЕ -ПОВДИГНАТИ СА ОБВИНЕНИЯ ЗА НЕСПАЗВАНЕ НА ПРАВИЛА, А НЕ ЗА НЕЗАКОННО ПОДСЛУШВАНЕ. КОЛКОТО ИСТИНА ПИШЕТЕ ,ТОЛКОВА ДА СТЕ .................

  5. Анонимен
    #56

    Ами ако Флоров и този о-ли-го френ с отвертката се разприказват? Ще стане страшно весело и чак в Европа ще ни видят ос-ра-ни- те задници!

  6. Анонимен
    #55

    прокуратурата и следствието ,трябва да направят само едно,обвиняемите да кажат по чие разпореждане са извършвали тези незаконни подслушвания!!ясно е на всички ,че тези нещастници са изпълнявали заповеди за-да изхранват семействата си!!цецо ,както и борисов са страхливци и се крият зад гърбовете на тези служители,а те не трябва да ги прикриват,просто незаслужават такава жертва!!!!

  7. Анонимен
    #54

    С обвинения? Че кога разследвахте, кога събрахте доказателства, че чак обвинения повдигнахте? Циркове!

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #53
  9. Анонимен
    #52

    Хахаха,Радко с отвертката ,защо,нали момчето рано сутрин преди работа и почти преди изгрев слънце е искало да помогне нещо с отвертката, не за друго ами щото" техниката нещо не работела" . Ха ха ха , то бива прстотия , ама чак пък до там. А, май и министър Петя ще я разпитват, няма да и се размине. Да каже какво и било на техниката дето "нещо не работела" . Леле ,мале . Всичко това звучи по следния начин: "Бе ,обажда ми се тоя Мишо Бирата, там в неговата фабрика нещо митничари, събират

  10. Анонимен
    #51

    ЦВЕТАНООООООООФ, ти си наред!!!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.