Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Шалом" иска България да поеме моралната отговорност за евреите от Вардарска Македония и Егейска Тракия

437 коментара
Председателят на организацията на евреите в България "Шалом" дтн. Максим Бенвенисти.

Организация на евреите в България "Шалом" призова в четвъртък правителството "по време и на място, което то прецени", да поеме моралната отговорност за действията на пронацистката българска власт спрямо евреите през периода 1941 - 1943 година.

От организацията посочват, че българските евреи са спасени от депортация в нацистките лагери на смъртта, но в същото време отбелязват, че "депортирането на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот по време на Втората световна война е исторически факт, който не може да се отрече".

"Вина за депортирането на евреите от тези територии имат германските власти, заедно с българското пронацистко правителство, както и отсъствието на съпротива на местното население", посочват от "Шалом".

В същото време от организацията смятат, че историческите факти за съдбата на евреите по време на Втората световна война в България и в земите, администрирани от българското пронацистко правителство, не могат "да са повод за антибългарска пропаганда днес и в бъдеще".

Позицията е приета от най-висшия управителен орган на "Шалом" - Отчетно-изборната конференция на организацията на 4 декември 2011 г. и потвърдена от Изпълнителното бюро на ОЕБ "Шалом" на 31 януари 2013 година. 

Организацията на българските евреи "Шалом" обединява повече от 6 000 български граждани от еврейски произход.

Организацията координира всички форми на еврейския живот в страната и следи за защитата на конституционните права на евреите в страната.

Председател на "Шалом" е Максим Бенвенисти, доктор на техническите науки. Занимава с частен бизнес в сферата на техническите системи за сигурност.

От 2002 година е член на Борда на "Европейския съвет на еврейските общности".

Тази година България почита 70 година от спасяването на българските евреи със серия събития в страната и извън нея. България спасява 48 000 евреи, но не успява да спре депортирането на 11 000 евреи от придадените към България по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия.

Темата бе коментирана от президента Росен Плевнелиев в края на януари с думите: "Светът ще ни уважава тогава, когато покажем фактите, а не когато премълчаваме един или друг аспект".

"Истината е категорична и показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и Беломорска Тракия, но от друга гледна точка е постигнала нещо изключително, което никой друг не е направил - да спаси над 48 600 живота", каза Плевнелиев.

До момента не е известно друга официална еврейска организация да е предявявала претенции към България за депортирането на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия. Държавата Израел, с която българското правителство си сътрудничи изключително активно в последните години, признава, че страната ни е спасила евреите си.

Официалната българска историография категорично поддържа тезата, че България е спасила всичките си евреи. Отделни учени и общественици, застъпващи обратната теза, са обвинявани в антибългарска кампания. Така или иначе, както по повечето спорни теми от историята ни, в България няма сериозна, задълбочена и цивилизована научна дискусия и сблъсък на обосновани тези. Публичният дебатът пък е сведен до патриотарско-идеологически сблъсъци и пропагандни лозунги "който не се с нас е против нас".

За това спомогна и кампанията, подета в Македония, целяща да докаже на света истината за неспасяването на всички български евреи. С такава цел бе направен и филмът "Трето полувреме", който разказва за футболния отбор Македония (Скопие), участвал между 1941 и 1944 година в Държавното първенство по футбол в Царство България. Борбата на футболния отбор е представена като борба на македонските националисти срещу българските окупатори.

В началото на февруари скопският вестник "Вечер" представи архивни документи, които според изданието ясно показват, че българските власти в Скопие през 1943 г. не само са знаели, но и са организирали транспорта на евреите с крайна дестинация построения от германските нацистки окупатори концентрационен лагер "Треблинка" в Полша.

България реагира остро на подетата от Скопие пропагандна акция, която плъзна из Европа и САЩ. Филмовият българският "отговор" е телевизионният сериал "Недадените", който в момента се снима по поръчка на правителството и предстои да бъде излъчен през март по БНТ.

Искането на "Шалом" България да поеме морална отговорност за действията на пронацистката българска власт спрямо евреите през периода 1941 - 1943 г. обаче е сериозно предизвикателство за правителството, тъй като е отправено от традиционна еврейска организация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

437 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #437

    Българските евреи са спасени от българския народ. Хората заслучават признание за това. Колкото до македонските евреи, пак тамошните хора имат и заслуги за тяхното депортиране, свити на кравайче и чакайки да се махнат за да налазят по къщите им.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #436
  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #435
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #434
  5. Анонимен
    #433

    Отговорът на радио Ереван към Шалом: ПАРИ НЕМАМЕ, ДЕЙСТВАЙТЕ!

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #432
  7. monitorqe137
    #431

    Защо днешните българи ще се извиняват за действията на българските фашисти през 1943г ? България като държава се е извинила, като е осъдила виновни фашисти. Въпросът е приключил с Народния съд още през 1945г. Спасението на евреите български граждани е станало не само заради действията на Пешев, а също с действията на българската църква, с масови демонстрации българи-неевреи.

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #430
  9. Анонимен
    #429

    Шалом е време да се усети, че евреите дължат на българите благодарност и помощ в трудния период, в който се намират сега, така, както българите им помогнаха на времето. И е крайно време въпросните хора да се усетят, че и в САЩ вече едвам ги изтрайват.

  10. Анонимен
    #428

    Шалом да издейства бързо едно връщане на Егейска тракия и вардарска македония в пределите на България и веднага да признаем за еврейчетата ., Казах!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.