Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефове на общински фирми в София с министерски заплати

Вдигат си възнагражденията на фона на влошени финансови резултати и по-високи сметки за столичани

17 коментара
Снимка: БГНЕС

Възнагражденията на повечето управителни и контролни органи на общинските търговски дружества в София продължават да растат на фона на влошаващите им се финансови резултати и по-високите цени за услуги, които плащат столичани. Това става ясно от публикувана справка за възнагражденията им през 2010 г. и 2011 г. във фейсбук от общинския съветник от БСП Георги Кадиев.

Месечните директорски възнаграждения в 20 търговски общински дружества варират в широк диапазон от 425 лв. в “Озеленяване” до 3917 лв. в “Столичен електротранспорт”. Най-високи са заплатите в “Топлофикация”, транспортните фирми, “Чистота Искър” и “Географски информационни системи (ГИС) – София”. По средата са възнагражденията на директорите в пазарите, а най-зле платени са в “Озеленяване”, охранителната фирма “Егида” и “Лозана”, която се занимава със социален патронаж..

 

В по-голямата си част директорските бордове са от трима души, като има фирми с 5 и 7 членни управителни съвети. По думите на кмета Йорданка Фандъкова възнагражденията им са обвързани с постигнатите финансови резултати.

 

На фона на високите заплати, които получават по-голямата част от началниците, постъпленията в общинския бюджет от дивидент от компаниите през последните години непрекъснато намаляват. За миналата година в столичния бюджет са постъпили 8.77 млн. лв., за 2010 г. - 9.08 млн. лв. В момента, съгласно нормативната база, общинските фирми са длъжни да внесат 80% дивидент в местния бюджет, освен ако общинският съвет не реши друго. За сравнение през 2005 г. постъпленията от дивидент от общинските фирми бяха 12 млн. лв., при 50% отчисления от печалбата.

 

Затъналата в дългове “Топлофикация София” с високи заплати за началниците

 

Шефовете на затъналата в дългове “Топлофикация”, която сюрпризира някои столичани с двойно по-високи сметки за парно през януари, са получавали средно по 3629 лв. месечно през първото тримесечие на 2011 г.

 

В същото време несъбраните задължения на монополиста през миналата година нараснаха от 190 млн. лв. на 260 млн. лв., като основната причина е, че столичани не могат да плащат непрекъснато повишаващите се сметки за топло на фона на падащите им доходи. Това не пречи на шефовете на дружеството да отчетат след дългогодишни загуби счетоводна печалба от 23 млн. лв. за миналата година, от която обаче не са внесли нито лев дивидент в общинския бюджет, както е по нормативни документи.

 

Транспортните фирми рекордьори по възнаграждения

 

Подобна е картината и в транспортните компании, докато в същото време Столична община подготвя двойно поскъпване на цените на картите. Най-високи са заплатите на шефовете в “Столичен електротранспорт” - средно 3917 лв. за първото тримесечие на 2011 г. Ръководителите на дружеството все пак са си намалили заплатите с около 400 лв. спрямо 2010 г., когато средно са взимали по 4307 лв., сочи справката.

 

В “Столичен автотранспорт” средната заплата на директорския борд е била 2800 лв. през първото тримесечие на 2011 г. и е намалена с около 200 лв. спрямо 3031 лв. средно за 2010 г. В началото на 2012 г. шефът на компанията Асен Долбранов напусна, като това стана след смяната на председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов, който според общински съветници контролира сектор транспорт в общината.

 

Проверка, назначена от кмета Йорданка Фандъкова в автотранспорта през 2011 г., показа редица злоупотреби в “Столичен автотранспорт”. Контрольорите на Фандъкова установиха, че за периода от 2008 г. до 2010 г. в общинския автотранспорт редовно е заобикалян Законът за обществените поръчки. Така например при поръчка за ремонтни дейности на стойност 300 000 лв. са изплатени 8 млн. лв. Случаят беше предаден на прокуратурата.

 

Заплатите на шефовете на “Центъра за градска мобилност” са единствените, които са намалели драстично с около 1000 лв. през 2010 г. спрямо 2011 г., но въпреки това остават едни от най-високите сред общинските фирми. Средно по 3866 лв. са взимали шефовете на “паяците” през 2010 г., докато през първото тримесечие на 2011 г. заплатите им падат на 2956 лв.

 

Противно на логиката най-успешното транспортно общинско дружество “Метрополитен” е давало най-ниски възнаграждения на директорския си борд. Средно по 2530 лв. са взимали шефовете на метрото през 2010 г., докато през първото тримесечие на 2011 г. заплатите им са се повишили до 2870 лв.

 

Троен ръст на заплатите в “ГИС – София” и “Галатея”

 

Близо три пъти са нараснали заплатите на директорския борд в печелившото “ГИС – София”, което се занимава с кадастъра на столицата, и губещото “Галатея”, което стопанисва общинските имоти за отдих и туризъм .

 

През 2010 г. шефовете в “ГИС - София” са получавали средно по 1078 лв., докато през първото тримесечие на 2011 г. са се разписвали срещу 3089 лв. В “Галатея” заплатите пък са нараснали от 600 на 1800 лв.

 

Със 700 лв. са нараснали и заплатите на шефовете на “Чистота Искър” - от 2330 лв. през 2010 г. на 2918 лв. през първото тримесечие на 2011 г. Общинската фирма е оператор на сметището в Суходол и е ангажирана с чистотата на София.

 

Другите големи възнаграждения са в скандалното общинско дружество “Софийски имоти”, които обаче търпят корекция надолу от около 200 лв. През първото тримесечие на 2011 г. директорският борд се е разписвал срещу 2433 лв. средно, докато през 2010 г. сумата е била 2650 лв.

 

Шефовете в печелившите пазари със заплати под 2000 лв.

 

След като години наред шефовете на общинските пазари взимаха едни от най-големите възнаграждения, сега се оказва, че заплатите им са от средните сред взиманите от директорските бордове на общинските дружества.

 

Началниците на петте общински дружества за пазарите се разписвали средно месечно по около 2000 лв. през първото тримесечие на 2011 г. Най-високи заплати взимат в “Пазари Юг” - 2582 лв., а най-ниски в “Пазари Изток” - 1573 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

17 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #17

    rasbira se v toplofikazia sa nai visk.saplatite tapijat narod gi plaschat te kradat nie im plaschame besobrasie a i na mutrite po tschistotata plaschame vapreki tsche sofia e nai mrasnija grad v bg.sche im tschistim snega a fandakova sche si pravi perukata i koleschkite i sche puschat i pijat kafeta i alkoholi se rasipvat vijte samo koi rabotat v sof.obschina ima milionerki davat po 4 5 apr.pod naem v zentara a da ne govorim sa majete im tschengeta i t.n. ima i takiva koito rabotata v ukraina naprimer

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #16
  3. Анонимен
    #15

    Българийо, Българийо, от граница до граница си ти една голяма баница! И тез над теб които бдят - ядат, ядат, ядат...

  4. Анонимен
    #14

    как да убедят хората да гласуват. Има един единствен начин- да засилят демагогията и внушението че тези преди тях са виновни- както прави лицето ББ. Тези които не вярват на подобна МЕНТА не гласуват или гласуват с надежда, че другите ще променят нещо. Затова са и малцинство. Та ето какво- внушиха ни че Вальо Топлото едва ли не е виновен за високото парно. Него вече го няма. Парното расте, растат и заплатите в Топлофикация. Каква е връзката м-у първото и второто- глупците се хващат на лъжите и демагогияга та Борисов- ГЕРБ.

  5. Анонимен
    #13

    Ribata se vmirisva ot glavata. A imat primer kato slanze, zasto da ne kradat kato e beznakazano?!

  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #12
  7. Анонимен
    #11

    Мдааа.България се разлага.

  8. Анонимен
    #10

    Не само Лилков се продаде, ами Кисьов що го забравяте? Юруш на масонските далавери.

  9. Анонимен
    #9

    Това ли е проблемa, че някой си е взел 4000 вместо 2000, пяскък в очите на хората...

  10. Анонимен
    #8

    Ама нека да вържат европейски надник хората.... Иначе ще тръгнат по гурбет...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.