Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на КФН обвини Дянков, че дестабилизира страната

100 коментара
Шефът на КФН обвини Дянков, че дестабилизира страната

В необичайно директна атака срещу финансовия министър Симеон Дянков, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев го обвини да водената фискална политика, с която подкопава икономиката и рискува сваляне на кредитния рейтинг на страната. Мавродиев, който за разлика от Дянков има позиции в управляващата партия, съобщи във вторник пред ТВ7, че е уведомил ръководството на ГЕРБ.

 

Това е поредна атака на Стоян Мавродиев към Дянков, като този път освен за Сребърния фонд и плащанията по външния дълг, министърът бе разкритикуван и за резерва на НЗОК и идеите му за понижаване на ДДС.

 

Ако Сребърният фонд се изхарчи за нещо различно от пенсии това ще е огромен и фундаментален проблем. Самата мисъл за това създава рискове. Това са част от фискалните резерви и се следят от международните и кредитни институции, каза Мавродиев.

Ако се посегне на този резерв моментално ще се намали кредитният рейтинг на страната. Подписвам се с две ръце зад това си твърдение, заяви Стоян Мавродиев. Това ще повиши индекса CDS или т.нар “ рискова премия” ще се повиши. Това означава, че лихвите по кредитите за българските граждани ще бъдат повишени. Общо 33 млрд. евро са дълговете на граждани и фирми към чужди кредитори, уточни шефът на КФН.

 

Финансовият резерв покрива всички дефицити на страната и това го стопява. Намаляването му има пряка връзка с риска за оценка на България като рискова държава. Кредитните агенции знаят, че през 2013 г. предстоят големи плащания по дълга, припомни Стоян Мавродиев. Около 300 млн. лв. предстоят да бъдат платени още тази година и така общия размер на задълженията достига 3.7 млрд. лв. Единствените резерви са Сребърният фонд и фондът за АЕЦ "Козлодуй“, но те са целеви и могат да се харчат само за пенсии и ядрена сигурност, посочи Мавродиев.

 

Дори хипотетично да се изхарчи целият Сребърен фонд, на кабинета няма да достигнат над половин милиард лева за покриване на дефицита, посочи той.

 

Преди ден премиерът Бойко Борисов потвърди, че от Сребърния фонд могат да се ползват до 20% за плащания на дълга.

 

Както е известно, правителството трябва да плати еврооблигации за почти 1.7 млрд. лева, чийто падеж е на 15 януари 2013 г. Тъй като бюджетът е на дефицит, а фискалният резерв се е стопил до критично равнище, изходът е да се търсят нови заеми.

Финансовият министър Симеон Дянков съобщи пред парламента миналия петък, че средствата ще бъдат набавени от три източника - приватизация, пускане на облигации в чужбина и заемане на пари от българския пазар, в което може да се включи и Сребърният фонд.

Чух абсурдната хипотеза, че тази година в бюджета могат да влязат 1 млрд. лв. от приватизация на 25% от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Листването на една такава компания обаче отнема между 12 и 18 месеца, предупреди във вторник Стоян Мавродиев, който по-рано се обяви срещу приватизацията на стратегически за България фирми.


В така създалата се ситуация той смята, че рискът за българската икономика бил огромен и затова той уведомил ръководството на ГЕРБ.

Той съобщи, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков и управителя на БНБ Иван Искров с искане да бъде свикан Консултативния съвет по финансова сигурност, за да бъде разгледана стратегия за рефинансиране на дълга. Такава обаче още няма, изтъкна Мавродиев.

Той освен това разкритикува и прехвърлянето на резерва на НЗОК към фискалния резерв, което стана преди година. Вече няма обособен резерв на здравната каса, заяви той.

Мавродиев се противопостави твърдо и срещу понижаването на ДДС. Според него растежът в България през 2012 г. ще бъде около нулата, което няма да позволи понижение на ставката. Шефът на КФН смята, че понижението на ДДС ще създаде много повече проблеми, отколкото положителен ефект.

Стоян Мавродиев бе основен финансист на ГЕРБ преди парламентарните избори. Той отговаряше за финансовата програма на партията и беше сочен като бъдещ финансов министър. След като ГЕРБ спечели изборите Мавродиев стана депутат и няколко месеца по-късно бе избран за председател на КФН.

 

Независимо от пълзящите слухове, че Симеон Дянков е "пътник" и начело на финансовото министерство се стяга да застане Стоян Мавродиев, последният отрече да има такива амбиции и заяви, че желае да довърши мандата си в КФН.

 

Освен здравния министър Стефан Константинов, който също няма политическа подкрепа в ГЕРБ, в момента Симеон Дянков е вторият член на кабинета с разклатени позиции, но неговата роля е далеч по-ключова и смяната му едва ли би била толкова лесна.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

100 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #100

    Дянков е куха лейка! Ненапразно го бяха кръстили Кухиандър, този селски тарикат със съчинена от него самия трудова биография!

  2. Анонимен
    #99

    журналистите от медиапул да проверят какви премии и бонуси са взимани в КФН, ще онемеят какви безчинства е вършил този непрокопсаник

  3. Анонимен
    #98

    Може ли някой по компетентен да обясни каква е разликата между КФН и Сметната палата?

  4. Анонимен
    #97

    Критикува го не защото е принципен, а защото ужасно го е яд, че той не стана финансов министър. Просто място не може да си намери от мъка и злоба. Критиките му обаче са кухи като него.

  5. Анонимен
    #96

    КФН в момента на практика не работи поради некадърност на доведените от Мавъра лапачи и и потни селяндури. Дори останалите читави служители започват да полягат на простотията понеже Мавъра ги държи на полусъединител с изпитателни срокове, демесета, заплахи с уволнение и други номерца.

  6. Анонимен
    #95

    Браво!Поне един ГРОБАР започна да мисли с главата си ,а не с кисията си.

  7. Анонимен
    #94

    Каква принципност у Мавродиев бе, невежи? Този тип съсипа една работеща институция като КФН. Изпоназначи синекурни лапачи и полуграмотни напористи провинциалки. Самият той въобще не е компетентен в областта на капиталовите пазари, поради което и на работа не идва. Пълен въздух под налягане, но достатъчно нахален. Сравнявате образованието и ерудицията на Дянков с този задочник от УНСС, който казва, че бил против приватизацията на ключови предприятия. Ми естествено, че ще е против. Нали от тях лапат партийните централи.

  8. Анонимен
    #93

    как така че критикува този финансов гений. Не знае ли той че Дянков се смята за безпогрешен? Другият гений на държавничеството Борисов разрешил ли е да го критикува? Не може господинчо на своя глава. това не е в духа на оптимизма на боса.

  9. Анонимен
    #92

    Абсолютно е прав! Имам чувството, че Седянков за това е изпратен тук от своите господари.

  10. Анонимен
    #91

    Мда, поздравявам г-н Маврудиев за принципната му позиция. Министърът на финансите наистина се е самозабравил, неговите сътрудници го карат да прави каквото те искат, едно гнездо на оси и змии, които вече са го зомбирали, макар че той самият няма класа, няма ниво, което ние всички да респектираме. Изобщо не го интересува всъщност в подведомствените му дружества какво се случва, иска само до края на мандата му да не създават проблем. Отвратително.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.