Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на НСО уволни двама подчинени заради нападението над Доган

Отстраненият Георги Райков обяви, че настоявал за скенери в НДК, но му било отказано

70 коментара
Коджейков (вдясно) показва документ с гриф "Поверително!" в присъствието на заместника си Калин Иванов. Снимка: Mediapool

Броят на охранителите от Националната служба за охрана (НСО), изпратени на Осмата конференция на ДПС в събота, на която вече почетният лидер на партията Ахмед Доган бе нападнат с газов пистолет от Октай Енимехмедов, е бил достатъчен, но те са били разположени неправилно.

Това обяви в четвъртък началникът на службата ген. Тодор Коджейков, уточнявайки, че заради гафа са уволнени двама негови подчинени, а други шестима са свалени от екип, което най-вероятно означава, че ще се занимават с "постова дейност".

Той категорично отказа да назове имената им, въпреки че така или иначе те изтекоха в медиите неофициално ден по-рано – шефът на екипа по личната охрана на Доган Георги Занев и началникът на т.нар. авангард Георги Райков.

Попитан директно дали все пак не възнамерява да подаде оставка, Коджейков заяви, че след "самоанализ и самопреценката по отношение на извършената работа, на превенцията преди мероприятието" преценил, че не се налага да напуска ръководния си пост. Освен това обясни, че не вижда причина да изпрати резултатите от вътрешната проверка в службата на Софийската военноокръжна прокуратура.

Коджейков отрече и твърдението на бившия шеф на контраразузнаването ген. Атанас Атанасов, който обяви по-рано в парламента, че липсата на претенции от страна на почетния лидер на ДПС е била договорена по време на тайна среща между него, шефа на НСО и премиера Бойко Борисов в сряда. "Аз на такава среща не съм присъствал", кратко заяви Коджейков.

Гардовете помислили Енимехмедов за "обикновен делегат"

Бившият гард на премиера Борисов обясни още, че според практиката на службата охраната на лице като Доган се разделя на две – първи кръг (екипът за лична охрана – бел. ред.), който осигурява най-близкия периметър около човека, и втори кръг (авангард – бел. ред.), който отговаря за сигурността на подстъпите към мястото, където стои охраняваният.

По думите на Коджейков работата на гардовете от авангарда е била да не допускат съмнителни лица да преминават покрай тях, но в случая с атаката на Енимехмедов "това, което обясниха служителите е, че когато е минал покрай тях, са го помислили за обикновен делегат".

"Оттам нататък, когато е скочил на стълбите, времето да се прецени какво става, е около една секунда, след това са последващите реакции. Не е трябвало да се допуска лицето да стига дотам", заключи шефът на НСО, който постоянно бе съветван какво точно да говори от стоящия до него заместник-началник Калин Иванов.

На пресконфоренцията присъстваше и началникът на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев, който също е участвал във вътрешната проверка, ръководена от Иванов. Бившият шеф на ДАНС обаче така и не взе думата.

"Когато лицето премине, те уведомят охраната, тя тогава ще има нужното време да реагира, и да бъде по-адекватна в действията си. Началникът на охраната на мероприятието не е направил нужното, за да обезпечи периметъра, да осигури нужната дистанция, за да се неутрализира нападателят. За всяко действие началникът на авангарда носи своята отговорност, той определя местата на постовете. След инцидента служителите са действали адекватно. След случилото се всички мерки бяха взети от страна на НСО и от страна на служителите на МВР, за да протече мероприятието нормално", добави Тодор Коджейков.

Нямало предварителни планове за охрана, преценявало се на място

 

На настоятелните въпроси дали все пак ръководството на службата не е одобрило предварителните планове за охрана на Доган по време на конференцията в НДК, Коджейков изненадващо опита да убеди журналистите, че такива планове всъщност нямало.

 

По думите му "план за охрана на определено лице няма, защото то е динамично". Нямало как да се предположи предварително къде ще се движи Доган из залата, с кого ще си говори и т.н. Именно по тази причина разположението на гардовете му можело да се прецени само и единствено, след като те влязат в залата.

"Нивото на компетентност на всеки един служител в службата е такова, каквото му е задължението. Отговорността за самата зала, за мерките вътре, това са хората, които са на място и те могат да направят реална преценка за ситуацията. Направили сме всички предпоставки хората да изпълнят професионално задълженията си. Отговорността, която носим, е до ниво зала. Оттам нататък отговорността е на хората в залата. Засега не знам Ахмед Доган да е имал иск към службата", коментира Коджейков, с което прехвърли цялата отговорност за случилото се върху двамата уволнени.

 

По повод липсата на проверки със скенери на влизане, той повтори обяснението си от събота, според което с пропускателния режим на влизане в НДК и зала 3 е била ангажирана единствено фирма "Крон", която освен, че по принцип охранявала двореца, имала подписан допълнителен договор с ДПС за партийната конференция.

 

Като доказателство Коджейков показа писмо от зам.-председателя на партията по организационната дейност Рушен Риза, с което на 10 януари НСО била уведомена, че "Крон" ще се занимава с вътрешната охрана при пропуска на делегати и гости, а службата трябвало да "осигури охрана по компетентност". Копия от писмото бяха раздадени на журналистите.

 

Шефът на НСО не пожела да коментира нееднократните обяснения на един от собствениците на "Крон" – бившия шеф на ГДБОП Кирил Радев, че гардовете му също нямали задължения да проверяват делегатите и гостите на Осмата национална конференция на ДПС.

 

Уволненият Георги Райков настоявал да има "пълен чекинг"

 

Темата за нетипичната липса на скенери пред входовете на зала 3 в НДК бе коментирана и от един от уволнените заради нападението над Доган държавни охранители – Георги Райков, който се оказа пред сградата на службата в момента, когато част от журналистите си тръгваха от пресконференцията на Коджейков.

 

"Бяха допуснати от страна на ръководството недостатъчно мерки, които предварително бяха изисквани от мен. Аз изисквах пълни мерки, пълен чекинг, който беше направен впоследствие. Преди това ми беше отказано... Знаеше се, че г-н Доган ще сдава поста си, имаше 1500 делегати в залата, но такъв отказ ми беше направен", обяви Райков, обяснявайки каква е причината ръководството на НСО да пренася цялата отговорност за инцидента към по-нисшестоящи служители.

 

Той изрази съжаление, че не е поставил въпроса за пропускателния режим писмено пред шефовете си, защото така е щяла да остане документална следа.

"Разговорите се водят между ръководители и началника на службата и съответно в този ред доказателства няма. Ще се търси законовият начин за уреждане на въпроса, но има достатъчно свидетели, които съм убеден, че ако са доблестни, ще свидетелстват", добави уволненият шеф на авангарда.

Разминаване на отговорност и подмяна на заповеди

 

Георги Райков директно обвини началника си Коджейков, че с решението да уволни само двама подчинени, всъщност цели запазването на собствения си пост.

"След атентата настана също един невероятен хаос от гледна точка на подмяна на заповеди за авангарди и на други такива нормативни документи, за които има достатъчно свидетели. Аз не смятам, че това е редно и е правилният подход. Търсеше се бързо развитие на ситуацията, за да има някой виновен, за да бъде общественото мнение захранено с някаква жертва. Ние не сме правилната жертва. Ще обжалвам в 14-дневния срок по закон", каза още Райков.

Той също изрази мнение, че вината за допускането на въоръжения Октай Енимехмедов в залата е на охранителите от "Крон", които е трябвало да проверяват влизащите.

"Друг е въпросът защо бе допуснато толкова близо и толкова бързо да реагира той (Енимехмедов – бел. ред.). Това, разбира се, е в компетентността на личната охрана, които са най-близкия кръг до г-н Доган. За съжаление, само един от колегите, доколкото разбирам, ще бъде наказан по подобен начин. Много други виновни ще останат ненаказани с тежестта, с която, за съжаление, съм наказан аз", обобщи Георги Райков.

Твърденията му сериозно се разминават с официалната позицията на началника му Тодор Коджейков, който бе категоричен, че всички предварителни мерки за охрана са били взети, каквато е нормалната практика. За да подкрепи думите си, той дори показа от разстояние на фотографите и операторите няколко документа, сред които бяха основните положения, при които действа НСО.

Впечатление направи, че при показването на един от документите, в горния му край си пролича гриф: "Поверително". Това обаче не спря Коджейков да позира с него пред множеството обективи.

Коджейков поиска нов полигон и право за ползване на белезници

 

Като следствие от инцидента с Доган в събота, шефът на НСО представи няколко мерки за реорганизация на работата в службата. По думите му ще се промени досегашната практика началниците на сектори да отговарят само за подготовката на гардовете, а всичко останало да се решава от шефовете на всяко охранително мероприятие.

 

"Искаме да има законодателни промени, свързани с нашия проектозакон, във връзка с регламентирането на използване на повече средства, в това число – белезници", каза Коджейков, като не пропусна случая да напомни за отдавнашното си желание за увеличаване на правомощията на службата.

 

Досега НСО работеше единствено на база на вътрешен правилник, към който обаче има много допълнителни процедури и регламенти, които не са публични. Предстои в парламента да бъде разгледан на първо четене проектозакон за службата, който обаче остро бе критикуван именно заради разширяването на правомощията на гардовете – включително и да изтласкват от пътя съмнителни автомобили.

 

Коджейков изрази надежда и, че скоро подчинените му ще се сдобият със собствен полигон, на който ще могат да тренират различни маневри. Досега те често използваха широкото платно пред Националния исторически музей в Бояна.

Плевнелиев: Наказанията са част от един много обективен процес

 

"Наказанията сами по себе си са част от един много обективен процес, който тече в НСО, както и в сектор "Сигурност" като цяло", коментира междувременно президентът Росен Плевнелиев, на чието подчинение работи службата.

Според държавния глава наред с наложените тежки наказания е направен и обективен анализ, в който са се включили "много експерти и много хора, които отговарят с действията си и с
подписите си".

"Радвам се, че този обективен анализ тепърва ще стои на дневен ред", заключи оптимистично Плевнелиев по време на посещението си в Пампорово и Чепеларе, където е по повод втория старт от ски-състезанието "Pamporovo Europa Cup 2013".

Президентът бе първият представител на управляващите, който след инцидента призна, че НСО е допуснала пропуски в охраната на събитието. Преди него и премиерът Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов лаконично коментираха, че гардовете действали адекватно, доколкото това е възможно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

70 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #70
  2. Анонимен
    #69

    АКО ИСКАТЕ ДА ПОДКРЕПИТЕ ПОЛКОВНИК ГЕОРГИ РАЙКОВ както ида научите цялата истина го подкрепете в тази група http://www.facebook.com/groups/146889065469120/ нека поне веднъж не бъдем стадо,утре вие може да станете жертва на несправедливостта в България.Подкрепете ни !!

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #68
  4. Анонимен
    #67

    Не мога да разбера защо Станишев не е виновен ?

  5. Анонимен
    #66

    ДПС ИЗИГРАХА ПРЕДИЗБОРНА ПИЕСА ЗА КОНСОЛИДИРАНЕ НА КРАДЛИВАТА СИ БАНДА - т.е. ПАРТИЯ... (ТО БАНДА И ПАРТИЯ ВЕЧЕ Е ЕДНО И СЪЩО) МНОГО ПАРАЗИТИ СЕ НАВЪДИХА НА ТОЗИ ДРЕВНА ТЕРИТОРИЯ - КОИ ОТ КОИ ПО-КРАДЛИВИ И КОИ ОТ КОИ ПО-НАГЛИ И ЛИЦЕМЕРИ...

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #65
  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #64
  8. Анонимен
    #63

    Тоя фифаджия върви по пътя на кумира си Тиквата. Какви думи в ефира пред Пъпеша - компилация, симбиоза, аз съм правилен... Така се става генерал в БГ - карти и тенис с главния, хранене на кучета и калмари за закуска. Изберете си ги пак, тиквеници български. Материала, материала - чудо е, че и 30-год. тъпаци гласуват за Тиквата.

  9. Анонимен
    #62

    Gen. Augusto Pinochet: Аз пък бих ги повишил.

  10. Анонимен
    #61

    срамна работа е сега да се изгражда визия за НСО. ами те са задължени да имат ясни и задължителни разпоредби за всяко едно тяхно действие. след станалият голям гаф нормално и справедливо е началникът на НСО да си подаде оставката сам.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.