Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шефът на СГС няма да се оттегли от поста си и от делото "Софийски имоти"

122 коментара
Шефът на СГС няма да се оттегли от поста си и от делото "Софийски имоти"
Съдия Владимира Янева призна пред ВСС всички скандални факти, свързани с делото "Софийски имоти", но не смята да си прави отвод по този процес, нито пък да подава оставка от поста председател на Софийски градски съд (СГС).

Аз ще преценя кога ще си подам оставката, което не означава, че ще си я подам, заяви Янева пред журналисти в петък. Тя каза още, че не намира основание дори и да се оттегли като съдия по делото "Софийски имоти", въпреки че като пълномощник на баща си е сключвала сделки с хората, които съди.

"По процеса не се наблюдава конфликт на интереси. Не съм заинтересована от изхода на делото", поясни тя в първата си медийна изява след избирането ѝ за шеф на СГС преди три седмици.

В същото време Янева изпрати писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), с което признава всички изнесени факти около нея. Тя заявява, че е сключила сделки за покупка на два имота от дружеството "Софийски имоти" от името на баща си, както и че все още не е насрочила делото срещу бившето ръководство на общинската фирма.

На заседанието на ВСС в четвъртък стана ясно, че Янева е внесла такова писмо, но то не бе публично оповестено, независимо от огромния обществен интерес и напрежението в съдийската гилдия, предизвикано от поредното кадрово недоразумение на ВСС. Съдебният съвет от своя страна не намери основания за сериозна проверка на Янева.

В писмото, публикувано в петъчния брой на в. "Труд", тя не дава никакви обяснения защо е забавила с месеци насрочването на делото "Софийски имоти", нито пък защо не си е направила отвод от процеса заради съмнения за конфликт на интереси.

Янева описва действията си по делото, които не се различават от данните, изнесени досега в Mediapool и други медии. Без да сочи кога го е получила, Янева обяснява, че на 20 декември 2010 г.е прекратила делото и го е върнала на Софийска градска прокуратура заради процесуални нарушения. Но след протест на прокуратурата от 11 април 2011 г. Софийският апелативен съд е отменил разпореждането ѝ, и е върнал делото в СГС.

“Към настоящия момент не съм се произнесла по делото”, сочи Янева.

Тя не отрича , че като пълномощник на ЕТ “ЯНА-ЯНЕ ЯНЕВ” през 2002 г. е закупила два имота от “Софийски имоти” ЕАД.

При сделката като пълномощник на изп. директор Тошко Добрев, сега подсъдим по делото, се е явила Росица Терзиева. Янева казва, че е декларирала всички имоти пред Сметната палата.

По този повод юристи коментираха пред "Правен свят", че възниква въпросът дали по този начин Янева не е извършила търговска дейност, която по закон е забранена за магистрати. А към 2002 г., когато са сключени договорите, Янева несъмнено е била магистрат.

Ето писмото на Владимира Янева до ВСС, публикувано в "Труд":

ДО ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
НА ВНИМАНИЕТО НА:
КОМИСИЯ ПО "ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА И ПРЕВЕНЦИЯ НА КОРУПЦИЯТА"
КОМИСИЯ ПО ЧЛЕН 25, АЛ. 2, Т. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ И РАЗКРИВАНЕ КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ

Уважаеми дами и господа, членове на ВСС,

Обръщам се към вас в качеството ми на председател на СГС, тъй като намирам, че вие сте компетентни да прецените дали от моя страна като съдия и като председател на СГС съм допуснала нарушение на професионалната етика.

Със заповед № СС-01-3 от 14.06.2011 г. (копие от която прилагам) главният инспектор на Инспектората към ВСС е наредил извършването на проверка в СГС - Наказателна колегия, която започна фактическата си работа на 15.06.2011 от 10,00 в 11 съвещателна зала на САС.

По повод тиражираните съобщения в медиите за действията ми като съдия докладчик по така нареченото дело "Софийски имоти" и твърдения конфликт на интереси заради извършена сделка в качеството ми на пълномощник намирам за необходимо накратко да ви представя фактите по двата случая.

1. По НОХД 3414/10 г. (делото за "Софийски имоти" - б.р.) на 17-и Наказателен състав (Председател Владимира Янева)

В СГС е внесен обвинителен акт по ДП № 5397/2008 г. по описа на СДВР, пр.пр. № 6649/2008 по описа на СГП срещу 13 подсъдими за извършени от тях деяния по чл. 219, ал.4 , вр. ал. 3, вр. чл. 20, ал. 2, вр. чл. 26, ал.1 НК за това, че в инкриминирания с обвинителния акт период в качеството си на длъжностни лица (председатели и членове на съвета на директорите на "Софийски имоти" ЕАД) в съучастие като съизвършители са извършили инкриминираните деяния.

В качеството ми на съдия докладчик по делото с разпореждане от 20.12.2010 г., след като съм се запознала с материалите по делото и повдигнатите обвинения срещу обвиняемите по реда на чл. 249, ал. 1, вр. чл. 248, ал. 2, т. 3 НПК, съм прекратила съдебното производство по НОХД 3414/10 г. на СГС, НК, 17-и състав и съм върнала делото на СГП за отстраняване на посочените в мотивите на разпореждането по мое мнение и предвид тълкувателно решение съществени нарушения на процесуални правила. В законоустановения срок за обжалване е постъпил протест от прокурор при СГП срещу моето разпореждане. След надлежно администриране на протеста е бил изпратен в САС.

С определение № 88/11.04.2011 г. САС, НК, 8-и състав в закрито заседание по въззивно наказателно дело 321/11 се е произнесъл по реда на чл. 341, ал. 2 НПК, като е отменил моето разпореждане като съдия докладчик, постановено по НОХД 3414/10 г., и е върнал делото на СГС. Определението на по-горната инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Към настоящия момент не съм се произнесла по делото, което ми е на доклад съобразно първоначалното компютърно разпределение, което липсва от делото.

2. ПО СДЕЛКАТА ИЗВЪРШЕНА СЪС "СОФИЙСКИ ИМОТИ"

В качеството ми на пълномощник на едноличен търговец с фирма ЕТ "ЯНА - ЯНЕ ЯНЕВ" (Яне Владимиров Янев е мой баща) съм представлявала едноличния търговец при извършване на покупко-продажба на магазин от "Софийски имоти" ЕАД (Нотариален акт №47, том 1, регистър №1673 по нотариално дело № 39/2002 г., а от страна на "Софийски имоти" ЕАД при нотариалното оформяне на сделката се е явила Росица Стоянова Терзиева (пълномощник на посочения изпълнителен директор на дружеството).

При необходимост ще представя всички документи, намиращи се у мен, по извършените в качеството ми на пълномощник на моя баща сделки (касае се за два имота, закупени през 2002 г. на обща стойност от около 70 000 лева) и ще съдействам при необходимост за снабдяване с документи, касаещи сделката, от всички официални институции, действали към 2002 г.

До настоящия момент съм подавала изискуемите към Сметната палата ежегодни декларации и не съм била санкционирана за извършени от мен нарушения.

По отношение юридическото и счетоводното обслужване на едноличния търговец на моя баща са били ангажирани компетентни счетоводители и адвокати, когато това е било необходимо. Към настоящия момент едноличният търговец на моя баща е прекратен и не фигурира в Търговския регистър.

Моля, за вашата преценка в случай на разглеждане на настоящия казус и надлежното ми уведомяване. При необходимост ще представя всички документи, които са необходими.

15.06.2011 г.

С уважение: Подпис (не се чете)

Гр. София

Дописано на ръка
Прилагам:
1. Копие от заповед на гл. инспектор
2. Извадка от програмата САС

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

122 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Средна възраст
    #122
  2. Средна възраст
    #121
  3. демократ в БГ
    #120
  4. boby1945
    #119
  5. депутат
    #118
  6. омерзен
    #117
  7. милиционерка
    #116
  8. Адвокат
    #115
  9. Величко
  10. И.Иванов, Швеция

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.