Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Шикалкавенето около Филчев е унизително за държавата

71 коментара

Голямото шикалкавене на българските власти около заминаването на български посланик в приемащата го чужда страна е пълен абсурд и голям срам за държава, която твърди, че е европейска, демократична и правова.

В сряда медиите отчаяно се опитваха да изкопчат някаква информация кога Външно министерство е подписало договора на бившия главен прокурор Никола Филчев и дали той вече е заминал за Казахстан. Говорителят на МВнР лаконично и мъгляво обясни, че договорът е подписан “тези дни”.

Указът на президента Първанов за посланическото назначение на Филчев е подписан още през март. Междувременно бившият обвинител №1 се покри и съдът се видя в чудо как да го издири, за да го докара в съдебната зала, където да свидетелства по делото за откритите в дома му преди шест години подслушвателни устройства. Играта на котка и мишка седмици наред забавляваше медиите и публиката, а през това време МВнР увърташе има ли сключен договор с новия посланик и кога точно той ще замине за Казахстан. Очакваше се това да стане до края на май. Междувременно съдебни служители успяха да “спипат” дипломата на коктейл в руското посолство (едно от малкото сигурни места, на които Филчев може да бъде открит) и да му връчат призовка за явяване в съда.

Покрай текущите скандали в държавата, историята с посланическото назначение на Филчев се позабрави, но за него отново се заговори в последните дни.

Причина за това станаха предварителните резултати от проверката за работата на прокуратурата под ръководството на Филчев за последните пет години, разпоредена от новия обвинител №1 Борис Велчев.

Макар че част от проверяващите са именно хора, известни като доверени кадри на Филчев, на повърхността излязоха скандални факти на умишлено бавени производства, задържани дела и прочее безобразия, които бяха известни на повечето магистрати и медии, но до този момент не бяха официално потвърдени. За всички е ясно, че при централизираното устройство на прокуратурата и здравата хватка на Филчев върху работата на всички прокуратури, в крайна сметка той е отговорният за допуснатите нарушения. И макар резултатите от проверката да отразяват само малка част от истината за работата в прокуратурата през последните години, те са достатъчни, за да разкрият схемата на умишлени злоупотреби с власт и грубо погазване на всякакви правила за ефективно, справедливо и безпристрастно правораздаване.

Резултатите бяха огласени в понеделник, а главният прокурор каза, че ще обяви заключенията си на пресконференция в четвъртък. По някаква “случайност” отпътуването на Филчев изпревари въпросната пресконференция, макар че едва ли нещо, казано от Велчев или който и да е друг може да обезпокои бившия главен прокурор.

Зад него стои държавата в лицето на правителство, президент и парламент, които иначе се съгласяват с критиките на ЕС за българското правораздаване, но въобще не им минава през ум да потърсят отговорните за това.

Нещо повече, човекът - институция, който се превърна в емблема на неефективната, непрозрачна и подкупна българска прокуратура, по (не)ясни съображения бе възнаграден с честта да представлява България в чужбина.

Цялата шизофренност на ситуацията и гузната съвест на управляващите обаче от време на време вземаха връх – така например президентството се опита да потули новината с подписания указ на назначението на Филчев. Днес говорителят на МВнР не можа да си спомни кога е подписан договорът на посланика, въпреки че медиите от два месеца питат за това. Гранична полиция пази самоотвержено най- голямата тайна – напуснал ли е бившият главен прокурор страната.

Така или иначе и българската общественост, и критиците на Филчев от ЕС и САЩ се примириха, че у нас няма кой да му търси отговорност за свършеното и несвършеното. Днешната интрига около заминаването му също ще отмине.

Факт е обаче, че самооценката, която си дава българското правителство с цялото старателно укриване и шикалкавене около отпътуването на Филчев, е много по-красноречива за репутацията и достойнството на България, отколкото която и да е оценка, писана в Брюксел.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

71 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. лимпида
    #74

    първо го е харесал Филип Димитров защото бил много изпълнителен и го назначил за зам. мин. на правосъдието. После го харесал Й. Соколов и го препоръчал за гл. прокурор, после го харесал Първанов и го пратил в Казакстан. Наистина ли мижитурки, некадърни но умело сервилни лица се харесват на тези три личности, иначе така различни. Прочие за мен най-голяма вина имат Соколов и Първанов, първият като постави неуравновесен всръхподмазвач на този пост и после Първанов, че утвърди този човек в политиката. Прочие той действа като комунистите- възнагради многознаеща личност с пост далеч от България. Очевидно той лично се чувства заплашен от Филчев.

  2. корекция
    #73

    1997-1999

  3. Слабо
    #72

    ФИЛЧЕВ и Хр.МАНЧЕВ на съд !!!Тези комунистически слуги работиха по поръчки на Червената комунистическа мафия, прикриваха мутри-бизнесмени като В.Божков и Б.Борисов, митничари, политици като Кирил Добрев, комунисти трафиканти по ЮГО-ембаргото, червени банкери източили над 10 банки и откраднали парите на спестителите. ТЕ се командваха и чрез парите на мафията и БСП-ДС! Да бъдат съдени, защото превърнаха България в мафиотско - комунистическа държава !!!

  4. Слабо
    #71

    ФИЛЧЕВ и Хр.МАНЧЕВ на съд !!!Тези комунистически слуги работиха по поръчки на Червената комунистическа мафия, прикриваха мутри-бизнесмени като В.Божков и Б.Борисов, митничари, политици като Кирил Добрев, комунисти трафиканти по ЮГО-ембаргото, червени банкери източили над 10 банки и откраднали парите на спестителите. ТЕ се командваха и чрез парите на мафията и БСП-ДС! Да бъдат съдени, защото превърнаха България в мафиотско - комунистическа държава !!!

  5. Bezkompromisen
    #70

    TE VINAGI SA BILI PO-SMELI OT MAZHETE V BG.I PO-UMNI (ZA SAZHALENIE :))

  6. Рейгън
    #69

    В държавата на малоумниците,всеки лекар,които срещне китаец,започва да го лекува от жълтеница.Пишеше го някъде.И като така,в България всеки луд може да стане гл.прокурор и посланик и всеки доносник - президент.Извод - срещнат ли в Китай българин - веднага да го лекуват от малоумие.

  7. П. Петров
    #67

    Така и не разбрахме, в какво бе виновен Костов за микрофоните в апартамента на Филчев, които се оказаха с прерязани жички. Какви въпроси щяха да задават на Филчев? Нека Тошо Тошев от Труд да обясни врявата, която бе вдигнал навремето?

  8. Сиймор
    #66

    Чудесна статия. Но не само шикалкавенето сега е унизително. Позорен е целият седемгодишен период на Филчев и е позорен за всички управляващи и за цялото общество. Затова е добре да се споменат няколко имена, които не носят всеобщия позор, защото имаха смелостта да реагират срещу властта на Филчев, когота тази власт беше пълна: прокурорите Джамбов и Миков, съдиите Нели Куцкова и Румен Янков, журналистите Момчил Милев и Петя Владимирова, Едвин Сугарев.

  9. Ot USA
    #65

    deto komentirate tuk, vie kakvo pravite, za da se promeni polojeneto? Kakva e vashata lichna otgovornost? Vseki ot vas ima pone 3-10 i poveche rodnini. Ako pribavim priateli, kolegi, susedi - stavat pone 50-100 choveka! Govoria PONE 50-100 choveka, s koito si imate prikazkata i se predpolaga, che mojete da razgovariate normalno i da diskutirate problemi. (ako naistina mojete, razbira se) Emi kakuv po-goliam problem ot tozi - Vas vi upravliavat presupnitsi?!? Kolko e goliama Bulgaria? Prezidentut

  10. Гоце
    #64

    освен в Казахстан? В САЩ май е персона нонграта.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.