Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс

Валят предложения за промени: Облекчена регистрация на независимите кандидати, преференциален вот, машинно гласуване и т.н.

111 коментара
Снимка: БГНЕС

Ще се наложи цялостно пренаписване на Изборния кодекс предвид големия набор предложения от граждански организации, коментира заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова във вторник по време на първата среща, посветена на промените в изборните правила.

Сред предложенията са да се облекчи регистрацията на независими кандидати за народни представители, както и да се възстанови преференциалното гласуване.

Идеите на Коалиция за България предвиждат въвеждане на машинно гласуване, максимално облекчен режим за избор на народни представители, повече експерти в състава на ЦИК и изчистване на избирателните списъци от мъртви души.

Има подкрепа за предварителна регистрация на избирателите и за наблюдение на отпечатването и разпространението на бюлетините, посочи Мая Манолова.

Тя съобщи, че предложенията ще бъдат обобщени и предоставени на бъдещата парламентарна комисия, която ще изработи промените в Изборния кодекс. Идеята е комисията да е на паритетен принцип и "гражданските организации да не бъдат само фон, а основен участник в процеса по изработването на новия Изборен кодекс, защото каузата за осигуряване на честни избори е кауза и на гражданските организации и движения, но също така е и кауза на демократичните политически партии".

Мая Манолова посочи, че това е само първата дискусия с неправителствени организации. Към сайта на Народното събрание ще има и специална секция за измененията в изборното законодателство.

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда се обяви за промяна на изискването за брой подписи за регистрация на независими кандидати и той да бъде не по-малко от 1 процент от избирателите в съответния избирателен район. Друго предложение е бюлетините или кочаните да имат серийни номера.

Цонева предложи и да се възстанови преференциалното гласуване с праг, който позволява реално пренареждане на листата.

Таня Цанева от ГИСДИ поиска да има постоянна действаща администрация към ЦИК и избирателните секции да не са с повече от 1000 гласоподаватели.

Елена Ваташка от Сдружение на българските футболни привърженици предложи предварителна регистрация на избирателите, за да може да се прочистят избирателните списъци.

Друго искане на сдружението е да няма никакво гласуване в чужбина – право да гласуват да имат само тези хора, които плащат данъци и отглеждат децата си в България.

На тази идея се противопоставиха Обществените съвети на българите в чужбина, които посочиха, че всички български граждани трябва да имат еднакви права за гласуване. Те поискаха отделен избирателен район за гласоподавателите извън границите на страната. Предлагат и облекчена процедура за откриване на секция в чужбина.

"Зелените" предлагат да няма праг за преференцията, да се намали финансовият ценз за участие в изборите, както и подписите за регистрация за вота да бъдат равни на необходимия брой за съдебна регистрация на партия, т.е. 2500 подписа.

Друго тяхно предложение е да се въведе онлайн гласуване и апаратно гласуване от терминал в изборната секция. От Партия "Зелените" поискаха още в частните медии да се позволят само дебати без политическа реклама.

На кръглата маса беше предложено да се въведе задължително гласуване, мажоритарна избирателна системи и да има мандатност на народните представители - не повече от два
мандата.


Ангел Славчев от движение "Граждански контрол" поиска като почетен член, без право на глас на кръглата маса, да бъде канен омбудсманът, както и двама конституционни съдии.

От движение "Освобождение" предлагат граждански парламент, който да заседава веднаж месечно в парламента; премахване на партийната субсидия; намаляване броя на депутатите от 240 на 120.

ДПС също смятат, че временната комисия за Изборния кодекс трябва да е на паритетен принцип. ДПС предлагат намаляване на броя на подписите, които са необходими за регистрация на независими кандидати, както и по-нисък депозит за участие в изборите.

ГЕРБ ще настояват отпечатването на изборните книжа да бъде възложено на печатницата на БНБ, да бъдат ясно разписани правилата за агитация, а за независимите кандидати да бъде намален изискуемият брой подписи за издигането им, както и по-малък депозит за регистрация в ЦИК.

Граждански организации поискаха срокове за промените в изборния кодекс. Мая Манолова не се ангажира с такъв срок. "В екстремно изпълнение не мога да участвам", каза тя.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

111 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #111
  2. Анонимен
    #110

    Е това е тъпото на протестиращите за нов Изборен кодекс- изкат сегашните да го променят; ама да си го пренапишат ГЕРБ, нали го наложи великата юристка Фодоошу.

  3. Анонимен
    #109

    До 97:
    Това, което съм написал, съм го написал на базата на собствения си опит.
    Преди много години, без да съм имал каквито и намерения да се занимавам с политика, тъй като ми беше достатъчно да се радвам, че вече всички имаме свободата да се занимаваме с политика, няколко стотин души - моите съседи от квартала, обикновени хора, поискаха да ги представлявам като мажоритарен кандидат и ми хвърлиха тежката задача да отговоря на надеждите им. И аз се съгласих, защото бях един от тях и знаех, какво

  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #108
  5. Анонимен
    #107

    НЯКОЛКО ФРАЗИ ПО ТЕМАТА
    1. Въпросите свързани с разрешаването на проблемите свързани с документацията, техниките, процедурите, отчитането на резултатите и намирането на удачен софтуер за преразпределение на депутатските места е с краен брой решения;
    2. Проблемите, които нямат краен брой решения и са свързани пряко с метежническото (уличното) демонстриране на несъгласие на принципа на "няма угодия"... Нещо като настоящето желание на "качествените" протестиращи,

  6. Анонимен
    #106

    Снощи един социолог се престраши и каза нещо което всички знаят но избягват да го коментират. Той каза: "В БГ гласуват ПАРИТЕ а не гражданите." Ако не се намери начин това да се преустанови, никаква промяна няма да има. Как гласуват парите ли- чрез пари на ръка, подкупване на избирателни комисии и отделни фактори в избирателния процес.А мажоритарната система е абсолютно противопоказна за нашия балкански манталитет, такива извращения ще има че свят ще ни се завие. Тя ще бетонира властта на парите и двуполюсния модел на хора играещи го на леви и десни.

  7. Анонимен
    #105

    102ри, как точно са отговорни партиите в момента, за да им потърсим отговорност? Аз все си мислех че основния проблем е точно в липсата на отговорност и липсата на начин да ги накараш да свършат работата, която сме ги пратили да вършат. Ще направиш ли едно сравнение от което да стане ясно как сегашната система е по-добра от мажоритарната? Така и ще разберем колко си запознат с двете.

  8. Анонимен
    #104

    Абе, 101, сякаш Борисов не се хилеше като пача, не се дънеше всеки ден по няколко пъти, а с неговото просташко възпитание и цинизъм не става дори за детска книжка. Ноо, може да се цани за карикатурни клипчета на футболна тема. Натрупал е вече достатъчно количество комичен материал :)))

  9. Анонимен
    #103

    Корекции на изборния кодекс следва да се направят главно в това да се иска "УСЕДНАЛОСТ" както за избор на Президент. Кандидатите за депутати да са живели мин. 8 години в района, който ще представляват в НС. Да са там най-малко 2 дни в седмицата в приемна и да имат срещи с избиратели в оповестен час 1 път месечно. Да се преустанови практиката за водачи на две листи от едно лице. Питам знае ли някой от кой избирателе район е избран в миналото НС депутата Делян Пеевски. Виждал ли го е някой там?

  10. Анонимен
    #102

    Москва и мутроолигархията у нас искат връщане на Борисов и ГЕРБ. С мажоритарни избори нищо няма да стане. Нищо добро за най-бедстващите, социално слабите, пенсионерите, болните, че даже и за дребните и средни предприятия. Няма да има и партии които да са отговорни. С мажоритарен вот има толкова лостове да ни върнат пак Борисов. Само корпоративният вот за ГЕРБ беше над 18 процента (ИПОН, ТИМ и техните предприятия обхванали като октопод цялата страна, Лукойл и другите предприятия на Валентин Златев,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.