Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ще се търси кредит от държавно дружество за ВМЗ-Сопот

"Положението наистина е много тежко"

19 коментара
Снимка: БГНЕС

Правителството ще търси кредит от държавна компания за ВМЗ Сопот, съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнов.

Миналата седмица работниците в завода заявиха, че отново готвят протести, тъй като не са получавали заплати от февруари насам. В понеделник обаче Стойнев не даде отговор кога ще бъдат осигурени средства за възнаграждения.

Той обясни пред бТВ, че "положението наистина е много тежко", предприятието има задължения от 170 млн. лева, а всичките му активи са ипотекирани или заложени като обезпечение на кредиторите.

"Моето лично мнение е, че може да има кредит от друга държавна компания, защото ВМЗ има поръчки, но няма оборотни средства. Това трябва да бъде обсъдено в правителството", каза Стойнев и уточни, (е нова е временно и краткосрочно решение на проблема с липсата на пари в оръжейното предприятие. “Ние не искаме да предлагаме мерки, да се поздравяваме с хората, както правеше предишното правителството, работниците да ръкопляскат на Бойко Борисов и след няколко месеца отново да намерим същата ситуация“, каза Стойнев. По думите му мерките трябва да са от полза на хората и да оздравят предприятието, така че то да работи.


Той коментира, че дългосрочният план за спасението на Вазовските заводи е нова процедура по приватизация, като от евентуалния кандидат купувач ще се очаква да представи силна социална програма.

Синдикатите обаче обявиха по-рано, че са депозирали писмо до Агенцията по приватизация срещу опита да се приватизира предприятието по време на служебното правителство.

В понеделник Иванка Иванова, представител на КНСБ във ВМЗ, заяви пред радио "Фокус", че няма плащания към персонала, а фабриката не работи с пълна натовареност.

"Задължително ще се изчаква да мине срещата с представители на новото правителство, за да бъдат чути вижданията им за стабилизирането на ВМЗ. Чак тогава, ако не бъдат предприети сериозни мерки, ще бъде организиран нов протест", посочи Иванова.

Стойнев съобщи пред бТВ, че вече се е срещнал с ръководствата на синдикатите за бъдещето на ВМЗ-Сопот, но Иванова посочи, че все още няма реакция от новото правителство на писмото, изпратено от завода, с искане за незабавна среща.

Миналия месец Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол предприе пореден опит за продажба на закъсалите заводи в Сопот, на които разчитат за поминъка си голяма част от хората в региона.

Новият конкурс ще се проведе по силно занижени критерии към кандидатите спрямо предишната процедура, която завърши безславно в средата на януари 2013 г. с неприета от държавата оферта от единствения останал на финала кандидат – фирмата ЕМКО, тъй като не внесе изискуемия депозит за участие.

Поредната неуспешна приватизация на дружеството стана на фона на стачки на работниците, които с месеци не бяха получавали заплати. Тогава парламентът реши да извади ВМЗ от списъка на държавните предприятия, които могат да се продават само с одобрена от народното събрание стратегия.

След неуспешната приватизация правителството на ГЕРБ започна оздравителна програма в него, която мина през освобождаването на около 800 работници – съкратени или напуснали по взаимно съгласие. Според данни на синдикатите много малка част от тях са си намерили нова работа.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    страх мхого страх,много хора са в болни4ни,за шо ли.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #18
  3. Анонимен
    #17

    На това ръководство не трябва да се отпуска никакъв кредит!!!Синдикатите са в комбина с ръководството!Първо да се направи прокурорска проверка!Кой е натрупал тези задължения?Да се назначи ново, не партийно ръководство! Колко пари са давани на депутати и партий през годините? ВМЗ има пазар и трябва да му се даде шанс с ново ръководство! Който е прадавал(отстъпвал) на частни фирми договори, машини, технологий и документация трябва да отговаря пред закона!

  4. Анонимен
    #16

    Кога ще дойде Развития Социализъм обещан ни на 12-ия конгрес!

  5. Анонимен
    #15

    Ако това предприятие наистина имаше поръчки, нямаше да е проблем да си намери финансиране или клиенти за продажба, хехе. А коя ще е тая държавна компания от която ще се извадят тези пари? Има вариант фалит и преструктуриране или договорка с кредиторите, но всичко това изисква поне без дълговете предприятието да прави печалба.

  6. tim
    #14

    Тъпо, по-тъпо, най-тъпо, едно държ. предприятие дава кредит на друго, като второто е фактически във фалит. Предлагам кредит да даде БДЖ или НЕК.

  7. Анонимен
    #13

    И, 11, ти, предполагам, също си къткаш партийния билет до сърцето, като твоят любим тиква-буда... И пак да повторя, бъди така добър поне докато ти говоря, да си махнеш покафенялото езиче от за*дника на банкянския примат...

  8. Анонимен
    #12

    11, милиционерчето, май и да четеш не можеш... Хитлер никога не е бил болшевик... Вярно, пръв приятел е бил на болшевиките, в последствие преименували се на ВКП(б)... А по отношение на целувките уста в уста, вий герберастчетата, стараейки се да приличате по всичко на вожда си - банкянското човекоподобно - сте се изпи*далчили едни такива.... От*врат... Та ти сега, не разбрах, милиционерче с комунистически уклон ли си, или комунист-милиционер-гер*бераст?

  9. Анонимен
    #11

    До 9 - ако намекваш нещо за Хитлер, той беше приятел на нашите сталинисти, а ти май си от тях, така че да се претгърнем братко във вечна дружба и да се целунем уста в уста, тъй каuто само другарят Брежнев и другарят Тород Живков можеха, а сега само другарят Сергей Станишев го може.

  10. Анонимен
    #10

    Не е въпросът на БСП и ГЕРБ - и двете партии са управлявали в последите 8 години, а проблемите се натрупват не от вчера. Проблемът е докога със социални мотиви ще се наливат пари на данъкоплатците в бездънни ями? За ВМЗ - приватизация или ликвидация, за уволнените - социални помощи. Решението не звучи никак патриотично или стратегически, не шумоли на големи печалби и на "военнопромишлен комплекс" с големи комини и камиони. Затова има и съпротива.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.