Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ядреният референдум в нормативен капан

Изборният кодекс и законът за допитванията се разминават, в ЦИК се чудят какво да правят

34 коментара
Ядреният референдум в нормативен капан

Решението на управляващите да насрочат максимално бързо референдум за АЕЦ "Белене" заварва Централната избирателна комисия (ЦИК) напълно неподготвена. Утешителното е, че тъй като това ще е първият референдум в България, всички са еднакво неподготвени – никой няма политически, процедурен, технически и всякакъв друг опит.

Парламентарният сблъсък по всички тези теми обещава да е разгорещен, а един от първите въпроси, по който се очаква да спорят управляващи и опозиция, е самата нормативна база за провеждането на националното допитване.

 

Действащият и досега неприлаган закон за референдумите е приет от предишното Народно събрание, доминирано от тройната коалиция. Законът е изготвен в съответствие с действащите тогава избирателни норми, които на места силно се различават от приетия в настоящия парламент Изборен кодекс, по който трябва да се проведе допитването.

 

Проверка на Mediapool показа, че към момента се очертават поне две основни невралгични точки - гласуването в чужбина и районните избирателни комисии (РИК), които трябва да организират вота по места.

 

Според чл. 7, ал 1. на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление "районните избирателни комисии за произвеждане на избори за народни представители изпълняват функциите по организирането на национален референдум на територията на избирателните райони".

 

Това изискване веднага създава проблем за изборните специалисти, тъй като сегашният състав на ЦИК до момента не е организирал парламентарни избори и не е назначавал РИК-ове.

 

Предходната Централна избирателна комисия пък е сформирала РИК-ове по вече недействащия Закон за избор на народни представители. Чисто политическият въпрос е, че в районните комисии, назначени за парламентарните избори през 2009 г., доминират БСП, ДПС и НДСВ. Очевидно е, че това няма как да остане непроменено за провеждането на референдума.

 

Председателят на Централната избирателна комисия Красимира Медарова каза пред Mediapool, че "не е еднозначно ясно" кои РИК-ове трябва да проведат референдума. "Знаете, че този състав на ЦИК не е назначавал такива комисии. Има опция за т.нар. "възкресяване на мандата" на предходните РИК-ове, назначени от предишния състав на ЦИК", каза Медарова. Според нея обаче тук възникват редица въпроси. Един от тях е как ще се попълни бройката на съответната районна структура, ако някой от членовете ѝ е починал.

 

"Другата опция е да назначим изцяло нови комисии, но пък това не е записано така в закона", посочи Медарова, според която това е въпрос на дискусии и консултации.

 

Друго изискване на Изборния кодекс е ЦИК да назначи Районни избирателни комисии не по-късно от 60 дни преди изборния ден. "Трябва да уточним какво ще правим, за да не се окаже в един момент, че хем не можем да ползваме старите състави на РИК, хем сме пропуснали ясно разписаните срокове по кодекса", коментираха представители на комисията пред Mediapool. Според други обаче, законовият текст е пределно ясен и разписан достатъчно подробно, от което следва, че предишните състави на РИК-овете трябва да проведат и допитването.

 

Другият въпрос e дали българите в чужбина ще участват в ядрения референдум.

 

Според чл. 4, ал. 1 от закона за референдумите право на глас в национално допитване имат гражданите на България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума.

 

Според членове на ЦИК става дума за въпрос на тълкувание и все още не е ясно дали българите в чужбина ще упражнят правото си на глас. "Всеки с българско гражданство има постоянен адрес", изтъкват са част от изборните специалисти. Според други обаче право да гласуват трябва да имат само българите, живеещи в страната, тъй като се решава "местен въпрос".

 

"Трябва да изясним много строго какво е имал предвид законодателят, тъй като има опасност да лишим наши сънародници от право на глас", твърдят експерти.

 

Според неофициална информация на Mediapool от ЦИК, до електронно гласуване на референдума изобщо няма да се стигне, тъй като няма институция, която да е подготвена за подобно нещо. "Ние за президентските избори се отказахме от електронното гласуване, когато имахме толкова време за подготовка, сега ли ще го направим?", коментираха изборни специалисти, които твърдят, че организирането на допитване по електронен път ще отнеме поне една година и ще доведе до минимална избирателна активност. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

34 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #34

    До 33. При това положение, г-н Константинов, предлагам да ми бъдат дадени безвъзмездно /като подарък/ 10% от парите, които ще се потрошат за това безсмислено упражнение. Обещавам да им намеря много по-смислено приложение! И така и така са хвърлени на вятъра.

  2. Анонимен
    #33

    Мишо Константинов Защо референдумът ще се провали? Ми защото трябва да гласуват поне 4 350 000 души! Това на зимен референдум е невъзможно. На летен - също. Бъдете здрави!

  3. Анонимен
    #32

    Въпросът с АЕЦ-а е решен чини ми се, по простата причина, че българина няма как, не може поради своята бедност и неконкурентната си икономика да понесе цената на тока от Белене, при положение, че цената на свободния пазар в региона е 30% по ниска. Цялата тази дандания с мургавите братчеди “хамериканци” е за отвличане на вниманието от Южен поток. Тръбата на Южен поток ще бъде новата “Берлинска стена” между Свободния свят на евтиния американски газ и скъпия на руското мракобесие.

  4. Анонимен
    #31

    Глашатаите на енергийната ни зависимост от Русия мълчат, че реакторът, предвиден за „Белене", е модел от 1992 г. Ако социалистите решат да го строят с помощта на Москва, докато се построи и пусне в експлоатация той ще е вече на 30 г. Кой в България е готов да се подложи и да поеме този риск? Гарантира ни се 100 % енергийна зависимост от Русия.

  5. Анонимен
    #30

    Шамара: Взеха ни душите, искат и сърцата ни



    Взеха ни душите с ръце изцапани! / Не им ли стигна? Искат и сърцата ни!. Това се пее в песента на Мишо Шамара "Сърцата ни", която според него е истинската причина за това, което се случи с него.

    Песента е писана преди 5-6 месеца, но сега отново се разпространява с посланието: "Истинската причина за скандала между BIG SHA и Борисов". "Тая песен, според мене беше истинската причина да почнат по сериозно да действат по мене, а пък единствените действия,

  6. Анонимен
    #29

    Сега нали се сещате, че червените боклуци ще намерят няколко хиляди умрели и ще платят на няколко хиляди мангала, а ние, децата и внуците ни ще си купим най-скъпия и технологично остарял АЕЦ!

  7. Анонимен
    #28

    Репортер на “Форбс”: “БГ е пленник на корупцията и мафията” http://news.bgnes.com/view/1035867

  8. Анонимен
    #27

    В подкрепа и за доказателство на тезата, за общите залози на ББ и БСП в чербеното ядрено тото ето кратък текст.Но преди това само ще напомня, че председателя на АЯР Сергей Цочев и назначен на този пост от правителството на Станишев. Ето за какво става дума:
    Агенцията за ядрено регулиране е обезглавена!
    Какво се случва докато в публичното пространство масово се работи върху поредното ядрено облъчване на хорските мозъци, за появил се частен инвеститор, за проекта АЕЦ „Белене”?
    За да си отговорим на

  9. Анонимен
    #26

    за неукото 24 - Температурата при термоядрените реакции достига до 1,000,000,000 К - над 55 пъти температурата на слънцето в неговата вътрешност. Енергията която се отделя при изпитване на термоядрени бомби е еквивалентна на енергията отделена при избухване на няколкостотин милиона тона тротил и унищожава всичко в диаметър до 250 km.

  10. Анонимен
    #25

    за неукото 24 - Термоядреният синтез (също така се употребява ядрен синтез) е вид ядрена реакция, при която две или повече атомни ядра се сливат, образувайки по-тежко ядро. Реакцията се съпровожда с освобождаване или поглъщане на енергия, взависимост от масите на участващите ядра. Най-често под термоядрен синтез се разбира синтез с участието на леки ядра, при което се отделя енергия.
    Водородна бомба (термоядрена бомба) е популярното име на екплозивно устройство, използващо принципа на термоядрения

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.