Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Яне Янев оглави поредната парламентарна антикорупционна комисия

30 коментара
Сн. БГНЕС

Парламентът създаде анкетна комисия "за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки, за корупция по високите етажи на властта, довела до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата". Проекторешението беше внесено от лидера на РЗС Яне Янев и група депутати.Впоследствие самият Янев оглави комисията.

В подкрепа на създаването на комисията гласуваха 125 депутати, против бяха 53 , а се въздържа един. Предложението подкрепиха ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими депутати. Коалиция за България и ДПС гласуваха против.

В комисията ще участват 13 депутати, като шестима ще бъдат от ГЕРБ, по двама - от левицата и ДПС, по един - от Синята коалиция и "Атака", и един независим. От левицата поискаха комисията да бъде създадена на паритетен принцип и да обхване и случаи, свързани със сегашното управление, но предложението беше отхвърлено.

Срокът на работата на анкетната комисия ще бъде шест месеца.

Вносителят Яне Янев мотивира предложението си с последния мониторингов доклад на Европейската комисия за България, според който резултатите в борбата с корупцията по високите етажи не са задоволителни. Според Янев, комисията трябва да разследва конкретни корупционни схеми и публични скандали, придобили публичност като "СПИН скандал", "кръгът "Фронтиер", "хидровъзел "Цанков камък", "източване на БДЖ", "АЕЦ Белене", "Арсенал-Казанлък" и други. Янев обясни, че обект на проверката на комисията ще бъдат случаи с прекратени производства, а не такива, по които съдът се е произнесъл.

Председателят на Коалиция за България Сергей Станишев посочи, че самата идея за комисията в края на мандата говори, че три години цялата мощ на държавата, включително МВР и парламентарната антикорупционна комисия, не са свършили нищо. Зад тази активност стоят предизборните сметки и мечтания на Яне Янев като лидер на партия с разпаднала се парламентарна група, стоят и интересите на тези, които са готови да му дадат пари за следващите избори, коментира Ангел Найденов от левицата.

Според Четин Казак от ДПС парламентът не може да се превръща в разследващ орган. Народното събрание да не би да е четвърта инстанция, за да възобновява разследване по прекратени дела и преписки, попита Казак. Нищо не пречи на депутатите, ако имат някакви данни, да ги предоставят на прокуратурата, посочи Казак и допълни, че за да се отговори на критиките на ЕК за корупция по високите етажи, работата на анкетната комисия трябва да е насочена към последните три години.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров подкрепи създаването на комисията, но изрази надежда, че тя ще започне работа с разследване на днешния премиер.

Поредната антикорупционна комисия бе оглавена от нейния инициатор, лидерът на РЗС Яне Янев. Той беше номиниран от колегатаси Емил Василев, който се мотивира с обективността,безпристрастността и честността на Янев.

Независимият Камен Петков, цитиран от БТА репликира, че Янев е титан на честността и добави, че "тук явно всяка къртица иска да стане агроном".

Не беше прието предложението на Коалиция за България председател да стане Мая Манолова, нито на "Атака" – комисията да бъде оглавена от Волен Сидеров.

Христо Бисеров от ДПС беше избран за заместник-председател накомисията.От квотата на ГЕРБ в нея влязоха Димитър Лазаров, ДимитърБойчев, Красимир Ципов, Пламен Нунев, Румен Иванов и ЗлаткоТодоров. Представители на левицата ще бъдат Мая Манолова и Атанас Мерджанов, на ДПС - Христо Бисеров и Рамадан Аталай, а от "Атака"- Волен Сидеров. Сините не излъчиха свой кандидат.

Първоначално левицата предложи за свой представител независимия Георги Терзийски, но искането беше отхвърлено. Не беше прието и предложението на Тодор Великов независимите да бъдат представлявани от Касим Дал.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #30
  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #29
  3. Анонимен
    #28

    25-с тази"комисия"ГЕРБ ще си свият собствените сърми.Скандалът с Мишо Бирата също ще излезе на дневен ред.

  4. Анонимен
    #27

    Абре тия комуняги станаха отново дръзки. Явно на столетницата й трябва да й сложат вече памперси! Бой по каската крадлива, мазна и лъжлива!!!!

  5. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #26
  6. Анонимен
    #25

    Няма нищо ново като новина. Такава комисия трябваше преди три години да задейства. Но явно ГЕРБ са чакали удобния случай Станишката и компания да станат дръзки, та да им свие сърмите. Още повече идат избори и изборната борба започна. Я да видим ко щъ излези накрая....

  7. Анонимен
    #24

    Браво на Яни сега да си смени и прическата с топирана перука. Така пуделът на Бойко ще е по-автентичен.

  8. Анонимен
    #23

    Новините Янееее, смажи Вся нечестивая корупция Целокупно, а не на парче. Смажи не със мас, а натискай притискай до пълен разгром ликвидация. А ето истинска новина. Малка, но безпрецедентна. В Солун, лидер на опозиционна Гръцка партия (имена и подробности в кратко съобщение, в. Република, София) се изказва За обединена Македония заедно с Вардарска. Подобни звуци издващи от Р. Мекедония не са интересни, но идващи от партия в Гърция са май безпрецедентни.

  9. Анонимен
    #22

    Чудя се коя "новина" е по-сензационна - тази, или другата, за поредното археологическо откритие в Созопол - мирото на Св.Николай. А иначе.. най-несензационната е полното оправдаване от родния съд на подсъдимите по делото "Сапард". Невинни са! Слава Богу, че се тревожех за съдбата на едни към 13 милиона евро!

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #21

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.