Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ясният за Цветанов покровител на Брендо – неизвестен за прокуратурата

Кокинов: "Различни данни имаме... Каквото си имаме си е наше и не мога да го оповестявам"

11 коментара
Евелин Банев - Брендо. Снимка: БГНЕС

Ден, след като вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че пенсиониран магистрат е помогнал на Евелин Банев-Брендо да избегне дело за участие в международен наркотрафик, а след това се поправи, че всъщност ставало въпрос бивш служител на правоохранителната система, прокуратурата образува разследване за теч на информация срещу неизвестен извършител.

Неофициално от държавното обвинение коментираха, че не могат на този етап да заподозрат конкретен човек, тъй като разполагат само с документа, изпратен от италианските на български власти с искане за арест на Брендо, намерен в колата му при задържането му преди две седмици. Засега обаче липсват категорични данни кой точно и как му го е предал.

Градският обвинител Николай Кокинов обясни пред медиите в сряда, че останалата информация, предадена във вторник от МВР на главния прокурор Борис Велчев и препратена след това на Софийската градска прокуратура, се изчерпва с оперативна информация, свързваща с изтичането на информация около петима души от родните служби и съдебна система.

Става въпрос за присъствалите на съвместна среща на разследващи от Италия, България, Испания и Швейцария през 2008 г., часове след която няколко заподозрени в организирането на мащабен канал за трафик на кокаин от Латинска Америка към Европа са знаели сялата обменена информация. За случая пръв съобщи шефът на спецзвеното за борба с организираната престъпност към карабинерите полк. Джузепе Джорджино преди два дни.

"Различни данни имаме, но нямам намерение да ги оповестявам. Ми каквото си имаме си е наше и не мога да го оповестявам на този етап от разследването", заяви лаконично Кокинов, отказвайки да уточни дали материалите от МВР уличават едно или повече лица.

Той не изключи хипотезата за изтичането на информация от въпросната среща да са отговорни и представители на чужди разследващи органи, като добави, че всички участници в разговорите от наша страна ще бъдат разпитани. По думите му някои от тях все още работят в държавни институции, а други не.

За разлика от градския прокурор министър Цветанов категорично стовари цялата вина върху родните разследващи в понеделник, обяснявайки, че след като италианските власти са поискали съдействие от българските си колеги - "помощта, която са получили е изтичане на информация".

По неофициална информация на БНР Брендо е бил разследван от специален екип, създаден в МВР през периода 2007 - 2008 г. Според запознати той е попадал в разработките на една от службите в министерството, а началникът на звеното, работило по случая, в момента не е в системата. Смята се, че в екипа, разследвал дейността на Банев, е имало представители на МВР и Агенцията за финансово разузнаване, която по-късно се вля в ДАНС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Не е ли досат закъсал този кокаинов крал. Не си сменя колата цели 5 години, за да може ЦъЦъ да открие там, така необходимата улика. Човека, организирал трафика на 40 тона кокаин, а допуска елементарни грешки. Явно ЦъЦъ не може да намери достоен противник в лицето на организираната престъпност. Както ни ги описват, остава да повярваме, че са сбирщина от 1/2идиоти. Много им е паднало нивото.

  2. Анонимен
    #10

    Явно нещо става в държавата и около управляващите: http://news.zapernik.com/353380.html

  3. emma
    #9
  4. Анонимен
    #8

    Цветанов не различава магистрат от полицай, ние сме го сложили да управлява държавата. Егати некадърниците.

  5. Анонимен
    #7

    До № 4-защитнико на мъдреца Цветанов, този Брендо, че е бандит е ясно, но за толкова тъп ли го мисли Цветанов, та суперсекретни документи, изнесени по шпионски начин от тайни съвещания, както представя нещата Цв, да си ги държи в колата като бърсалка за стъклата? И да си седят там пет години? Ами ако някой му беше откраднал колата през това време? Що за глупости са му подхвърлили великите ни антимафиоти, та сега приятелчетата им от прокуратурата се чудят как да замазват.

  6. Анонимен
    #6

    Че Брендо да не е 007 че да знае всичко. Повечето като него са прости, но нахакани и се мислят за безнаказани! Много негови фанове са дошли тук ....!

  7. Анонимен
    #5

    Вместо да се затрудняват да посочват имена на свои хора, нека направят повторен обиск у задържания. Така ще се открие нова възможност заподозрения да отиде до тоалетната, където да се обеси на спокойствие на рибарско влакно за акули, пропуснато при първоначалния обиск. За всеки случай да инструктират следователите да си държат ръцете в джобовете(задните джобове), за да не оставят отпечатъци.

  8. Анонимен
    #4

    za 2: Явно документа съдържа много повече информация за мафиите, отколкото му е известно на самия Брендо. Каква е тази склонност да се упростяват нещата, ...

  9. Анонимен
    #3

    Да поиска логистична подкрепа от ФБР - те и без това му я дават наместо ЦРУ в размер на ... 30 сребърника! Информацията е точна!

  10. Анонимен
    #2

    Нещо не се връзва : Защо му е на Брендо да пази и носи със себе си въпросното документче близо 5 след като му е свършило работата;И защо е нужен документ на хартия, като устното предупреждение е напълно достатъчно и не оставя следи. Не е е ясно и какво толкова е било загубено след спестената изненада на Брендо- нито се скрил, нито се е уплашил, к'во им е пречило на Цвъкеното ме-'е-ре да го прибере, преди италианците да им свършат работата.. Намирисва на подхвърлено документче, което ще ни отведе я при Трактора, я при някой неГЕРБеров герой

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.