Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Витоша ски” плаши с провал и на новия сезон

Иска нови законови поправки за улесняване на работата си

53 коментара
“Витоша ски” плаши с провал и на новия сезон

Собственикът на лифтовете на Витоша съобщи в понеделник, че ски сезон 2012/2013 може и да няма, този път заради неуредения статут на ски пистите, който на всичкото отгоре е техен ангажимент.

 

Адвокатът на дружеството "Витоша ски" Петър Петров каза пред журналисти в понеделник, че в най-добрия случай през зимата ще работят Драгалевският и Симеоновският лифтове – до хижа “Алеко”. Компанията обаче няма да обработва и обезопасява пистите, следователно останалите 7 лифта на Витоша няма да се пускат.

 

Обяснението за това решение отново са пречки в Закона за горите, стана ясно от думите на Петров. Пистите на Витоша не са обособени като такива и досега дружеството ги е наемало като ливади, площи за странични дейности и т.н. В новите разпоредби обаче пише, че горски площи могат да се наемат само по предназначение.

 

С недостатъци в Закона за горите “Витоша ски” оправда спирането на лифтовете през декември 2011 г., а пускането на Симеоновския и Драгалевския се очаква в събота – 4 август. Заради проваления ски сезон над София и по настояване на “Витоша ски” парламентът инициира промени в Закона за горите. Текстовете предвиждаха облекчено застрояване на ски зони в планините и заобикаляха Плана за управление на природен парк “Витоша”. Отменените поправки освен това спестяваха на инвеститорите такса за изваждане от горския фонд на терена, предвиден за застрояване.

 

След масови протести в София обаче президентът Росен Плевнелиев наложи вето на закона по настояване на премиера Бойко Борисов, който не искал да го изкарват лобист. Текстовете бяха преработени, така че да удовлетворяват исканията на природозащитниците и минаха на второ четене в парламента миналата седмица.

 

Оказва се, че “Витоша ски” отново недоволства от разпоредбите и отказва да работи, докато не се махнат и последните пречки пред реализацията на проекта ѝ за разширение на ски зона “Алеко”.

 

При спирането на лифтовете миналата зима от агенцията по горите обясниха многократно, че дружеството може да наема трасетата за срок от една година без търг и конкурс като територия за зимни спортове. Дружеството, чиито планове за нови писти и лифтове предвиждат инвестиции от 70 млн. лева, обаче не е доволно от краткия едногодишен срок за наем на трасетата. Според адвокат Любомир Константинов от организацията WWF това пречи на “Витоша ски” да прави по-сериозни промени по трасетата и да изоре планината.

 

Петър Петров заяви, че държавата трябва да отчужди терените за ски пистите на Витоша и да ги обособи като такива, след което да обяви конкурс за дългосрочно наемане. На въпрос какво ще правят от “Витоша ски” ако на търга се явят и други кандидати и предложат по-добри условия, Петров отговори: “Нямаме нищо против, нека има и други”.

 

Най-любопитното в случая е, че такова нещо като “обособяване на ски писта” не съществува, нито се налага вадене на трасетата от горския фонд. От 2005 г. действа Наредба за категоризиране на ски пистите, в която е записано, че “лицето, което ще предоставя туристически услуги на територията на ски писта и което е собственик на прилежащото към туристическия обект съоръжение или са му предоставени права за ползване върху прилежащото съоръжение, или упълномощено от него лице подава заявление до председателя на Държавната агенция по туризъм за категоризиране или за промяна на категорията на ски писта”. Това означава, че от 2008 г. досега единствените, които имат отношение към категоризацията на ски пистите на Витоша са “Витоша ски”. На всичкото отгоре в новия Закон за туризма, който ще бъде гласуван от парламента след лятната ваканция, категоризацията въобще отпада, тъй като на практика не се прилага.

 

От пресконференцията на “Витоша ски” стана ясно още, че компанията отказва да се ангажира с подмяна на старите лифтове над София. В преработеният закон за горите залегна текст, според който ски съоръжения, строени преди 1897 г. (търпими по Закона за устройство на територията), могат да получат право на строеж за срок от 20 години и да бъдат подменени с нови. Текстът дойде като предложение от природозащитници и беше единственият компромис, до който се стигна след гражданските протести.

 

Въпреки че поправката бе вкарана именно заради лифтовете над София, “Витоша ски” първоначално твърдяха, че не ги касае. В понеделник адв. Петров отново обясни, че дружеството е собственик на лифтовете, притежава акт за държавна собственост и това, че в приватизационния договор със Столична община не е описано правото на строеж, нищо не означава. Според адв. Константинов от WWF обаче именно заради прехвърлянето на лифтовете на “Витоша ски” без правото на строеж продажбата е станала на толкова ниска цена – 8.5 млн. лева.

 

Петров каза още, че ако все пак “Витоша ски” реши да подмени лифтовете по реда на новия член от Закона за горите, срокът от 20 години не е е задоволителен. Първо – след 20 години ние ще загубим нещо, което сме купили и сме законни собственици, второ срокът не е достатъчен за изплащане на инвестицията, каза Петров. Един седалков лифт например струва около 10 млн. евро, уточни той. Ако законодателят не промени срока, ние трябва да направим много сериозен анализ дали си струва да подменяме лифтовете, каза в заключение адвокатът на “Витоша ски”.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

53 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #53

    Ако на "Витоша ски" не им изнася, да си обират крушите и да се махат. Да не би Господ тях да ги е избрал да са единствените оператори на лифтове? Нагли до безумие.

  2. Анонимен
    #52

    Еййй бива бива наглост ама край нямате!! Това българския народ толкова злобни сме станали, че ако човек е най-зле тогава ще се радва другия!! Засрамете се какви глупости говорите!!!

  3. Анонимен
    #51

    До 47 Не става дума за Цеко Минев, а за Тома Белев и скоро ще разбереш защо!! Като се поинтересувах от цялата ситуация, ще видиш целия цирк на неговия парадокс и защо Витоша е на това дередже в момента!! Влез в екомедия и отиди даже в библиотеката да прочетеш да видиш защо!!

  4. Анонимен
    #50

    Беше до №27 49 е от мен също. Ще добавя също: Защо направо не поканиш и абуригени та да направим рускоабуригенска връзка за Витоша?? Не работиш ли, че пишеш такива глупости?

  5. Анонимен
    #49

    Защото намесваш руската мафия! Що не включи и патагонската колония направо???

  6. Анонимен
    #48

    Цола,Цура,Цоко,Цеко... Добавете вашите любимци. Големи награди!

  7. Анонимен
    #47

    Въпреки клакьорите на селяндура Цеко Минев, мислещите и обичащи българската природа сме повече. Този форум го показва. Не бива да се оставят разни потомци на комунистически функционери с окрадените пари да способстват за унищожението на красотите по българските земи, като ни заблуждават с "добрите" си намерения. От алчна гад добри помисли не могат да произлязат. Трябва да им се даде силен отпор.

  8. Анонимен
    #46

    СТАНАЛИ собственици на лифтовете и след като направили анализ че само с лифтовете инвенстициите в нови такива ще се върнат след 15 - 20 години сега искат и писти.Горките замисълът когато са купували ебил един ,а сега нещата не стават защоли 2иначе нагли - "Да организират търгове за строителство на писти нищо против и други участници и ние ще участвуваме.Интересно без да знае дали ще спечелиш си готов с проектите??Нещо не ми се вързва от ик.гледна точка!!!НЕ СМЕ БАЛЪЦИ /балк като бойко/ !!!

  9. Анонимен
    #45


    Нали виждате,къде най-много искат да инвестират т.н."български бизнесмени".Тях много ги влече морето,планината,СПА,МА и други "услуги".Умират да правят
    услуги.Никой,ама никой не мисли за производство,износ,създаване на работа за хората.Това е трудно,не носи слава,бързи печалби,а понякога направо и неблагодарност.Работа на едно сериозно правителство е да регулира тези дейности,предварително да има стратегия,политика за развитието на бизнеса по региони.А какво става сега - срам ме е да коментирам!Ще...

  10. Анонимен
    #44

    Не е виновен Рекетьора, виновни са тези които го търпят. А по-точно казано, тези дето имат интереси в тази област и го използват за постигане на целите си. Друг е въпроса, че той не само преигра, ами направо се уля. Защото и ние все още го търпим...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.