Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Софийска вода“ неправомерно кара и наемателите да са отговорни за сметките

8 коментара
“Софийска вода“ неправомерно кара  и наемателите да са отговорни за сметките

Концесионерът на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа “Софийска вода“ неправомерно е искал от наемателите на жилища да подписват декларация, че носят солидарна отговорност с хазяина си за плащане на сметките в случаите, в които ползвателите на имота са искали са станат титуляри на партидата за ВиК-услугите. Това е установила проверка на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е извършена след сигнал, че дружеството е отказало да впише като титуляр на партида наемател, който отказал да подпише “декларация за солидарна отговорност.

 

Анализ на действащата правна уредба сочи, че солидарната отговорност на наемодателя и наемателя не възниква нито по силата на закон, нито по силата на договор, съобщиха от КЗК в петък и поискаха от “Софийска вода“ да промени или да премахне изискването за подписване на такава декларация при вписването на наемател като титуляр на ВиК-сметката.

 

Според КЗК, т.нар. декларация-съгласие на собственика на водоснабдения имот не може да породи по правно валиден начин солидарна отговорност между наемателя и хазяина и документът противоречи на общите правила за юридическата отговорност на гражданско-правните субекти. Освен това се създава конкурентноправен проблем, изразяващ се в необосновано ограничаване на възможността на потребителите на ВиК-услуги да оказват дисциплиниращо пазарно въздействие върху ВиК операторите.

 

Антимонополният орган установил също така, че в общите условия на “Софийска вода“ не е предвидена възможност за сключването на индивидуални контракти с отделните клиенти, а всички те трябва да се подчинят на общите условия на договора. “Правото на избор е едно от основните права на всеки потребител, чрез което той упражнява пазарната сила на търсенето. Ограничаването на потребителите, ползващи ВиК-услуги по силата на облигационно правоотношение, да влязат в самостоятелни пазарни отношения с ВиК-операторите, както и липсата на действащи правни възможности за сключване на индивидуални договори за доставка на ВиК-услуги, в които да се предвидят отклонения от общите условия на ВиК- операторите, противоречи на модела на конкурентния пазар“ аргументира се комисията..

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #8

    Извинявайте, но същото правят и изедниците от "Топлофикация София" ЕАД, както и ЧЕЗ. Както и обратното - карат собствениците на имоти да подписват солидарна отговорност при прехвърлянето на партидите на наематели. Интересно, че никой не се е заинтересувал от тази заробваща практика и не се е възпротивил. Нито пък е писано за нея в медиите.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #7
  3. Анонимен
    #6

    Френските търтеи се наричат ВЕОЛИА - пише го с много дребни букви долу на фактурати, та да не ги забележим и да не знаем кой всъщност ни ограбва. Бягайте надалеч от ВЕОЛИА!

  4. Анонимен
    #5

    софийските съветници да проверят разходите на Софийска вода( беше английска сега е френска)за леки коли на шефчетата, командировки, заплати надути на управителния съвет- изцяло със синекурни специалисти пенкелер и цената на водата ще падне 3 пъти! Справка- цените на водата до 1990г., когато е построена цялата инфраструктура от язовири и водопроводи а сега само ни будалкат с уж направените от тях инвестиции- лъжа и измама- дали са си заплати чужденчетата по 50 и 60 хиляди лева месечно, куклите от управителния съвет-и те по 10-12 хиляди месечно и накрая софиянци да им плащат масрафите!

  5. Анонимен
    #4

    Купува 2 ст. кубика, продава 2 лв. Това българи него могат, обезателно трябва да са чужденци на концесия.

  6. Анонимен
    #3

    Тези преди време не нашумяха ли с искането си за вдигане на водата на 2лв.? Явно от наемателите искат сега да си наваксат непозволеното увеличение

  7. по един милион глоба за всеки единичен такъв случай и да видиш кога ще го повторят! А защо още търпим тези френски търтеи, наречени Софийска вода?

  8. Анонимен
    #1

    ЕК Директива 2006/32

    А Топлофикация???

    Добра работа е свършила КЗК в случая.
    И недобра работа - КЗК и целокупните "институции", медии и свя осталная, мълчащи като к. на разпит за безобразията на Топлофикация.

    Още: ДОГОВОРЪТ е съществен,
    а не "партида".

    Има ли или няма ДОГОВОР, за какви стоки и услуги, при какви условия, с какви страни на ДОГОВОРА, с какви качества -- в термини разбираеми за Негово Величество Клиента.

    "Партидите" са технически термин на Търговеца продавач обслужваща фирма,

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.