Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

”Росатом”: Съдебният спор за АЕЦ ”Белене” не пречи на рестарта на проекта

Русия даде знак, че може да изчака до юли 2014 г.

100 коментара
”Росатом”: Съдебният спор за АЕЦ ”Белене” не пречи на рестарта на проекта

Преговорите по проекта АЕЦ "Белене" може да бъдат възобновени независимо от съдебното дело в Париж между руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) и българската „Национална електрическа компания” (НЕК), чиито изслушвания са насрочени за юли 2014 г. Това стана ясно от интервю на директора на Департамента за комуникации на компанията-майка на АСЕ "Росатом" Сергей Новиков пред ИТАР-ТАСС.

По думите му преговорният процес по проекта АЕЦ ”Белене” не е свързан със съдебните спорове между АСЕ и НЕК.

"Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен. Юристите, наети от АСЕ и НЕК, работят по свой график в рамките на съдебния иск в арбитражния съд", заяви представителят на държавната корпорация.

"Няма никакви ултиматуми по адрес на българската страна и не може да има такива”, заяви Новиков, след като преди три дни вицепрезидентът на "Атомстройекспорт” Генадий Тепкян каза, че до седмица ще бъдат внесени конкретните документи за претендираната от руската фирма сума до 1 млрд. евро като компенсация заради спряния проект. Тепкян посочи още, че ако България предприеме конкретни практически стъпкиза възобновяване на строежа на ядрената централа, а не прави само декларации, арбитражното производство за АЕЦ “Белене” може да бъде преустановено.

"Арбитражният процес има свой график. Що се отнася до преговорите, ние не виждаме никаква пречка за тяхното възобновяване по проекта АЕЦ "Белене", подчерта Новиков.

"Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014. В този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако АСЕ и НЕК" се споразумеят, добави говорителят на "Росатом".

В петък вечерта станя ясно, че "Атомстройекспорт"евнесламатериалите по иска срещу НЕК по проекта АЕЦ "Белене" в Арбитражния съд към Международната търговска палата в Париж в съответствие с актуализирания график на арбитража.

НЕК ще има възможност да представи своите възражения по същността на спора.

АСЕ ще продължи да защитава своите интереси в арбитража във връзка с незаконното прекратяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" в рамките на постановения от Арбитража график на делото, се посочва в изявление на руската компания.

Компанията остава открита за разумни и конкретни предложения от българска страна за урегулиране на спора, но такива от българска страна за момента не са постъпвали, допълват от АСЕ.

Преди ден министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев се  срещна с гостуващия у нас руски заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновский.

Двамата обсъдиха темата за  АЕЦ "Белене”, като  Стойнев заяви, че, въпреки нелеката финансова ситуация в страната, е възможно да актуализираме финансово-икономическия анализ на проекта. Той получил уверенията на руската страна за готовността ѝ да продължи дискусиите по ядрения проект.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

100 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #100

    Рестатът на проекта въобще не е руска работа. А наша работа е НЕрестарта, защото е наша територията , инфраструктурата и бюджета.

  2. Анонимен
    #99

    Защо увъртате бе драги комуняги Кажете си направо ,че в най-скоро време ще започнете строежа на Беля НЕ и ще ни заробите да плащаме 100години . Ние и този ток ,който произвеждаме в момента няма какво да правим след ,като вие унищожихте икономиката с Вашата Масова приватизация Взехте собственост без реални пари ,а за хартийки /бонови книжки/ след това нярязахте заводи и фабрики на скраб и сега РЕВЕТЕ че няма производство Откъде да го има

  3. Анонимен
    #98

    росатом наясно ли с жиэнения екэистенс минимум върху който съществува редовия българин та са тръгнали да отнемат и хляба от устата му само и само да си гарантират пласиране на най-некачественото ядрено гориво в света .да плащат теэи на които плаща росатом эа апетити си.народа на референдум эа АЕЦ каэа тежката си дума .рестартиране на АЕЦ гарантира гражданска война .наясно ли са олигарсите на росатом както и техните гъэолиэци в българия.

  4. Анонимен
    #97

    94-и, "След ТЕЦ-те и АЕЦ-Козлодуй, които няма да работят вечно-10г. не повече (няма да обяснявам причините)..." Защо не обясниш причините? Не смееш да ги изречеш ли? Реалният ресурс на Козлодуй е някъде след 2035 год., на рехабилитираните ТЕЦ-ове също. Защо искаш да ги закриваш толкова бързо? И защо плашиш народа с турския ток. Токът е стока като всяка друга, още през следващите години ние сме длъжни да либерализираме пазара с за ел. енергия за всички страни от ЕС. След това Белене става напълно невъзможен проект, виж блестящия анализ на проф. Нигматулин тук в Медиапул от оня ден.

  5. Анонимен
    #96

    "Съдебният спор за АЕЦ ”Белене” не пречи на рестарта на проекта"!?Тоест-типично "по руски":Като не ни пускат да влезем през парадния вход,ние пък ще влезем през...задния!

  6. Анонимен
    #95

    АКО НЕ ИСКАТЕ ФОКУШИМА, ДОЛУ БСП!!!

  7. Анонимен
    #94

    Хора грамотни и недотам грамотни чешат си езиците на тема енергетика без да имат рални познания за енергийната система на България.
    Не говорете за излишните мегавати на стабилните източници в енергийната система, а обърнете внимание на презастрояването с непостоянните източници на електроенергия - вятърни и фотоволтаични централки.
    Докато през всичките години занимават народа с "далаверите" по белене си построиха огромни фотоволтаични паркове, та дори и върху обработваема земя и сега имат наглостта

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #93
  9. Анонимен
    #92

    "Ами да, ние ще си ви съдим, а вие през това време ще ни се подложите и ще ни построите АЕЦа!"

  10. Анонимен
    #91

    Безсрамeн изнудвач, който дори не си прави труда да не си противоречи: "Не трябва да се обвързва юридическата процедура и преговорите по проекта АЕЦ "Белене", който може да бъде възобновен" "Ако българският възложител възобнови преговорите, тогава ние сме готови да участваме в тях. А окончателното изслушване по делото в Париж е насрочено едва за юли 2014. В този смисъл има огромно количество възможности да се намери решение. През това време и самият предмет на настоящия съдебен спор може да изчезне, ако АСЕ и НЕК" се споразумеят, добави говорителят на "Росатом".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.