:

В реч пред Сената италианският премиер Силвио Берлускони определи разширяването на Европейския съюз като "морален дълг" на Петнадесетте, предадоха осведомителните агенции. Италия не одобрява негативния вот на Ирландия, подчерта премиерът в реч, с която поиска от сенаторите да гласуват доверие на екипа му след приключването на дебата по общата политика на кабинета.

В първите сто дни от управлението си италианското правителство ще превърне в проектозакони няколко от своите обещания, заяви още Берлускони. По-голямата част от тези закони ще имат икономическа насоченост - те ще уреждат освобождаването на реинвестираните печалби от данъци, подкрепа за големите инфраструктурни проекти, мерки срещу икономиката в сянка. Италианският премиер обяви, че ще се постигне решение на конфликта на интереси, свързан с това, че той съвместява премиерския пост и собствеността върху трите частни телевизионни канала в Италия.

В отговор на критиките на лявоцентристката опозиция Берлускони заяви, че парламентът ще продължи да заема централно място в управлението на страната и няма да има изтегляне на правомощия от законодателната към изпълнителната власт. Той посочи, че в избирателната система на страната ще се въведе преобладаващо пропорционият принцип, но допълни, че това не е "абсолютен приоритет".

Берлускони не отрече положителните неща в управлението на предшествениците си и посочи като пример за това влизането на Италия в системата на еврото.

Малко по-късно той получи необходимия му вот на доверие в Сената и така оглавяваното от него консервативно правителство преодоля първото парламентарно препятствие, предаде Асошиейтед прес. Гласовете бяха 175 срещу 133 в полза на Берлускони, като петима сенатори се въздържаха. Очаква се, че новото правителство ще получи вот на доверие и при утрешното гласуване в Камарата на депутатите.

Споделяне

Още от Свят

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?