1 милион българи пият алкохол почти всеки ден

Домакинствата харчат по 400 лв. на година за спиртни напитки

1 милион българи пият алкохол почти всеки ден

Българското домакинство харчи средно по около 400 лв. на година за алкохол, става ясно от данни на Евростат за 2017 г., в които не влиза статистиката за хотелите и ресторантите.

Според Евростат общите разходи на домакинствата у нас за алкохол през 2017 г. са малко под 600 млн. евро или приблизително 1.2 млрд. лева. При около 3 милиона домакинства у нас това прави среден годишен разход в размер на около 400 лв.

По данни на Националния статистически институт, цитирани от БТА, около 15 на сто от българите консумират алкохол почти всеки ден или няколко пъти седмично (приблизително 1 милион души), а веднъж месечно консумират алкохол 30% (приблизително 2.1 млн. души). Всеки трети българин или около 30% от населението съобщават, че не са консумирали алкохол в рамките на една година.

Делът на мъжете, които пият алкохол редовно или понякога, е почти 4 пъти по-висок от този на жените. Най-много спиртни напитки употребяват мъжете във възрастовата група 45-64 години, а при жените - 20-45 години. Всеки втори мъж е предпочитал да консумира концентрат, а всяка втора жена - вино.

Тревожна тенденция е и засилената употреба на алкохол сред подрастващите, като средната възраст, при която се приема алкохол за пръв път, е 13 години. За младежите от 13 до 18 години предпочитаният алкохол е бирата.

В сравнителен план българите са изразходвали около 1.7% от общите си разходи за алкохол, твърди още европейската статистика. Средният показател за ЕС през 2017 г. е бил 1.6%.

През 2017 г. домакинствата в ЕС са изпили алкохол в размер на близо 130 милиарда евро или средно по 300 евро на всеки жител в ЕС, отчита Евростат. Анализът отново подчертава, че в тази сума не са били включени алкохолните напитки, заплащани в хотели и ресторанти в Евросъюза.

Най-много средства, отделяни за алкохол, са регистрирани в трите балтийски републики: Естония - 5.2 на сто от общите разходи на домакинствата там (622 млн. евро), Латвия - 5 на сто (780 млн. евро) и Литва - 4 на сто (или близо 1 млрд евро).

В противоположния край на скалата най-малко средства за алкохол са били отделяни от домакинствата в Испания (0.8 на сто или 5.5 млрд. евро), Италия и Гърция - по 0.9 на сто или съответно по 9 млрд. евро и 1 млрд. евро.

Страните, в които жителите са похарчили най-много средства за алкохол в ЕС, са: Германия - 23 млрд. евро, Великобритания - 22 млрд. евро и Франция - 21 млрд евро.

Най-малко средства за алкохол са похарчили жителите на Исландия - 280 млн. евро, Словения - 380 млн. евро и Люксембург - 470 млн. евро, отчита Евростат.

Справка в данните на СЗО, цитирани от БТА, показва, че за въпросния период средно в ЕС са се падали по 10 литра концентриран алкохол на глава от населението.

Най-висок дял на употребявани концентрати е отчетен в Естония - по 15 литра на човек, а най-нисък в Швеция - по 7 литра на човек годишно.

За страните от региона показателите са следните: България - 12 литра на човек, Румъния - 10 литра, Сърбия и Македония - по 9 литра, Гърция - 7 литра и Турция - 2 литра концентриран алкохол на глава от населението.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?