1 млн. долара откуп поискани за двете отвлечени италианки в Ирак

Двете отвлечени в Ирак италиански заложнички скоро ще бъдат освободени срещу откуп от 1 милион долара, съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на влиятелния кувейтски вестник Ар Раи ал Аам.

Изданието се позовава на източници, "близки до ислямистка групировка", според която 500 хиляди долара вече са били приведени на похитителите в понеделник.

Останалата част от сумата, пише вестникът, ще бъде предадена на посредниците във вторник.

Италианските власти отказаха да коментират информацията за откупа, която засега не е потвърдена от независим източник.

В преговорите участвали италианци, съобщава кувейтският вестник, без да уточни дали става дума за представители на правителството.

Симона Пари и Симона Торета ще бъдат освободени най-вероятно още тази седмица, ако не възникнат събития, които да предизвикат забавяне, добавили източниците на кувейтския вестник.

Някои фирми са плащали откуп за отвлечени в Ирак свои служители след преговори с иракски племенни вождове с посредничеството на Кувейт, който е сред основните транзитни страни към съседен Ирак, отбелязва Ройтерс.

Първоначалните искания на терористите от Организация ислямски джихад за освобождаването на двете италианки бяха Италия да изтегли войските си от Ирак. Правителството на Силвио Берлускони отказа да изпълни ултиматума. В Италия бе постигнато безпрецедентно единство и солидарност между управляващите и всички опозиционни партии във връзка със спасяването на Пари и Торета.

Двете жени, работещи за хуманитарната организация Мост към Багдад, бяха отвлечени от офис в Багдад на 7 септември заедно с двама техни иракски колеги. Миналата седмица две отделни ислямистки групировки заявиха, че са ги убили, но италианското правителство изрази съмнение в надеждността на изявленията, които не били придружени от снимки или видеофилм на пленничките.

Същевременно италианският вестник Кориере дела Сера пише във вторник, че американските разузнавателни служби са засекли по електронен път глас, който може да е на една от двете италиански заложнички в Ирак.

Американските служби съобщили, че засекли телефонен разговор, в който се чува женски "западен" глас, който казва няколко думи на фона на основния разговор. След няколко проверки, филтриране на гласовете и анализ на разговора, специалистите стигнали до извода, че гласът може да е на една от двете италиански доброволки.

Кориере дела сера посочва, че телефонният разговор бил засечен преди няколко дни.

Италиански мюсюлмански духовник пристигна във вторник Багдад, за да съдейства за освобождаването на Торета и Пари, предаде Асошиейтед прес.

Мохамед Нур Дашан, председател на Съюза на ислямските общности и организации в Италия, ще се срещне с представители на местни мюсюлмански общности.

Той също така ще се опита да получи тялото на италианския журналист Енцо Балдони, който бе убит през август.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?