1 млрд.лв. необходими за пълното затваряне на 1 и 2 блок в АЕЦ "Козлодуй"

Един милиард лева са необходими за пълно извеждане от експлоатация на първи и втори блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщи на семинар в София Валентин Рибарски от управление "Извеждане от експлоатация" на АЕЦ "Козлодуй".

В сумата е включена подготовката на безопасното съхранение на отработеното ядрено гориво и демонтажът на съоръженията на двата реактора. 1 и 2 блок бяха спрени последния ден на 2002 г., с решение на правителството и в изпълнение на договореностите с Европейския съюз. Засега двата реактора са на нулева мощност, а отработеното ядрено гориво се съхранява в басейните на площадката на АЕЦ.

Във Фонд "Извеждане от експлоатация на ядрените съоръжения" в момента има 300 милиона лева, каза Рибарски, цитиран от БТА. По думите му, ако 3 и 4 блок бъдат спрени през 2006 г., общата сума от 4 млрд.лв., нужни за спирането на всичките шест блока на централата, трудно ще бъдат събрани.

В края на май или началото на юни т.г. се очаква да бъде обявен 2-степенен търг за проектиране и изграждане на хранилище за сухо съхранение на отработено ядрено гориво, уточни Рибарски.

Първоначалната процедура за хранилище с обем 1400 касети с използвано гориво от първи и втори блок е преустановена, за да се удвои капацитетът на хранилището предвид затварянето и на 3 и 4 блок.

26 млн.евро бе първоначалната финансова подкрепа от Европейската банка за възстановяване и развитие за хранилището. Сега се очаква да бъде определен нов размер на средствата.

Рибарски прогнозира, че през декември 2003 г. ще бъде сключен договор с фирма изпълнител. Едно от изискванията към нея ще бъде да изгради хранилището за 31 месеца.

Споделяне

Още от Бизнес