10 000 протестираха в Киргизстан срещу президентския вот

Най-малко 10 000 души излязоха в неделя по улиците на град Джалал Абад, Киргизстан, на протестна демонстрация срещу резултатите от проведените в края на февруари избори в страната, съобщиха световните агенции.

Демонстрантите обсадиха милиционерски участък в града и принудиха служителите да напуснат сградата на общината, заяви говорителят на местната управа. Милиционери започнали да стрелят предупредително във въздуха от покрива на стградата. Смята се, че има ранени, но засега техният брой не е ясен.

Тази демонстрация е най-мащабната акция от протестите, залели цялата страна след парламентарните избори на 27 февруари, които бяха спечелени от поддръжниците на президента Аскар Акаев. Според представители на опозицията обаче изборите са били опорочени от масови фалшификации.

Днешните протести стават ден след като полицията изгони демонстрантите от сградата на местната власт в Джалал Абад и от друга правителствена сграда в град Ош. Ранени бяха повече от дванайсет души, включително трима милиционери. Двеста демонстранти бяха арестувани, съобщиха местни граждански активисти.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа разпространи днес изявление, в което призова правителството и опозицията да се въздържат от използването на сила и да започнат диалог.

Споделяне

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?